Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
09 august 2020 11:47
Del på Facebook
Håndteringen av koronaepidemien kan komme til å legge beslag på store deler av statsminister Erna Solbergs (H) tid utover høsten.Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
Håndteringen av koronaepidemien kan komme til å legge beslag på store deler av statsminister Erna Solbergs (H) tid utover høsten.Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den politiske høsten byr på valg av ny Venstre-leder, nye planer for klima og forsvar og mer trygdebråk. Men alt kan bli overskygget av en ny koronabølge.

Både i Norge og Europa går smittetallene nå i feil retning. Etter en rolig sommer har mange nordmenn nå blitt smittet av koronavirus på ferie med Hurtigruten, i festlige lag eller på utenlandsreiser.

Hvis trenden fortsetter, vil arbeidet i regjeringen og på Stortinget også i høst bli sterkt preget av korona:

* Arbeidet med å overvåke situasjonen og jobbe med tiltak vil måtte pågå kontinuerlig og legge beslag på store ressurser i regjeringsapparatet.

* En ny smittebølge vil kunne få store konsekvenser for økonomien og budsjettarbeidet for neste år.

* Øvrige politiske saker kan måtte nedprioriteres, utsettes eller avlyses.

Nok et koronabudsjett

Milliardene satt løst i vår i håndteringen av pandemien, og situasjonen for norsk økonomi er svært usikker. Det skyldes redusert aktivitet innenlands, koronatrøbbel hos våre handelspartnere og lav oljepris.

Finansdepartementet jobber med nye anslag over koronakostnadene i neste års statsbudsjett, som legges fram 7. oktober. I budsjettet må det tas høyde for nye massive utgifter ved en ny smittebølge.

Og selve budsjettprosessen blir ventelig alt annet enn enkel: Frps exit i januar etterlot regjeringen i mindretall og vil selge seg dyrt i høstens budsjettforhandlinger.

Samtidig står Norge midt oppe i en arbeidsledighetskrise, og onsdag møter finansminister Jan Tore Sanner (H) partene i arbeidslivet for et statusmøte. Der kommer forlenget permitteringsperiode til å bli drøftet – både LO, NHO og opposisjonen har krevd at koronapermitterte må kunne forbli permittert i 52 uker.

Rotevatn favoritt

Koronautbruddet tvang flere partier til å utsette sine landsmøter i vår, men 26.–27. september blir det avklart hvem som etterfølger Trine Skei Grande som Venstre-leder.

I motsetning til Abid Raja, Guri Melby og Iselin Nybø har Sveinung Rotevatn for lengst lansert sitt kandidatur. Men hvilken trio valgkomiteen i midten av august vil presentere i sin innstilling, er uklart.

11. september blir olje- og energiminister Tina Bru applaudert inn som ny Høyre-nestleder på et nedskalert landsmøte.

Langt større spenning er det knyttet til om tidligere Ap-nestleder Trond Giske blir valgt til ny fylkesleder i Trøndelag Ap på årsmøtet 29. august.

Trygdeskandale og Tangen-høring

Den politiske høsten startet med et smell sist uke da utvalget som har gransket trygdeskandalen, kom med sin sterkt kritiske rapport.

Saken får et etterspill i Stortinget i høst, først i form av en redegjørelse fra arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og deretter behandling i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Og allerede mandag må sentralbanksjef Øystein Olsen stå skolerett i Stortinget når finanskomiteen holder høring for å grave dypere i ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef. Saken skal avgis 21. august.

Klima og forsvar

I høst skal regjeringen dessuten legge en ny klimaplan for de neste ti årene. Planen er en oppfølging av rapporten Klimakur 2030, som inneholdt tiltak for å få til en halvering av utslippene i såkalt ikke-kvotepliktig sektor innen 2030.

Samtidig må forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) innen 15. oktober komme med et nytt forslag til langtidsplan for Forsvaret, som han i vår fikk i retur fra Stortinget.

Med vel ett år igjen til stortingsvalget vil meningsmålingene få stadig større oppmerksomhet utover høsten. «Den lange valgkampen» sparkes i gang med partilederdebatt i Arendal torsdag.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse