Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
17 september 2020 11:54
Del på Facebook
Kringkastingsrådet er delt i synet på om det var riktig å invitere Sian-leder Lars Thorsen til NRKs Debatten. Her er Thorsen i aksjon under et arrangement i regi av Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) på Østre Torg på Hamar. Foto: Geir Olsen / NTB
Kringkastingsrådet er delt i synet på om det var riktig å invitere Sian-leder Lars Thorsen til NRKs Debatten. Her er Thorsen i aksjon under et arrangement i regi av Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) på Østre Torg på Hamar. Foto: Geir Olsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRKs Debatten-program der Sian-leder Lars Thorsen deltok, får sterk kritikk av flere medlemmer i Kringkastingsrådet. Men andre roser programmet.

Torsdag behandlet Kringkastingsrådet de 35 klagene mot «Debatten»-programmet på NRK 3. september, hvor Sian-leder Lars Thorsen var blant gjestene i kjølvannet av flere Sian-demonstrasjoner og voldelige sammenstøt med motdemonstranter.

Det var et delt kringkastingsråd som diskuterte saken torsdag formiddag, melder Medier24. Lege og rådsmedlem Bushra Ishaq var blant dem som var sterkt kritisk til innslaget og til nyhetsredaktør Knut Magnus Berges forsvar, mens andre medlemmer av rådet støttet NRKs avgjørelse om å invitere Sian-lederen.

Knut Magnus Berge forklarte at NRK må utfordre, også når det gjør vondt. Han understreket videre at han ikke tar lett på klagene, og at Sian ikke kommer til å bli en gjenganger i kanalens debattsendinger.

Kritikk for manglende motdebattant

Ishaq er kritisk både til at Sian ble invitert, og til at Sian-lederen ikke ble møtt av en motdebattant. Hun kritiserte også NRK for å redusere kritikken rundt innslaget til en ytringsfrihetsdebatt.

– Det er en overdreven tro på programmet og programleder når man tror at Sian ikke trenger en motdebattant, og at man tror at programlederen kan være en motdebattant, sa hun, ifølge Kampanje.

Også professor Eiri Elvestad er kritisk til NRKs vinkling av saken. Hun mener at feilen NRK gjorde, ikke var å intervjue Sian, men at innpakningen i programmet bidro til å normalisere menneskefiendtlige synspunkter, ifølge avisa.

Flere positive

Men flere rådsmedlemmer var også positive til programmet. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener at NRK gjennom sin journalistikk gjorde den norske samfunnet en tjeneste ved å avkle Sian.

Advokat og Frp-politiker Ove Vanebo mener heller ikke at NRK har opptrådt kritikkverdig, men understreket i møtet at det er alvorlig at enkelte personer ble nevnt ved navn som eksempler på muslimer som SIAN vil deportere.

Også forsker Torgeir Udberg Nærland var blant dem som mener det var riktig å invitere Sian.

Diskuterte stemmetrøbbel

Kringkastingsrådet behandlet torsdag også stemmeplunderet i Stjernekamp sist lørdag, en artikkel om Harry Potter-forfatter J.K. Rowling og en henvendelse om hvordan NRK modererer sine kommentarfelt, samt animasjonsfilmen «Tårnet» og prioriteringer mellom vanlig TV og nett-TV.

Rådet fikk også en orientering om hvordan NRK planlegger å dekke valget i USA, og om kringkasterens podkasttilbud.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse