fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 september 2020 15:33
Illustrasjonsfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Illustrasjonsfoto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA blokkerer søndag nedlasting av kinesisk-eide Tiktok og Wechat, opplyser handelsdepartementet. Men millioner kan fortsette å bruke videoappen Tiktok.

President Donald Trump varslet allerede i august at videodelingstjenesten Tiktok skulle forbys av hensyn til nasjonal sikkerhet, med mindre selskapets virksomhet i USA havnet på amerikanske hender.

Trump har anklaget Kina for å bruke tjenestene til å stjele data fra brukerne og benytte dem til overvåking.

Tiktok har benektet beskyldningene om at selskapet deler brukerdata med regjeringen og sier data fra 100 millioner amerikanske brukere ikke lagres i Kina.

«Ondsinnet innsamling»

Tiltakene skal motvirke «Kinas ondsinnede innsamling av amerikaneres personlige data», ifølge USAs handelsminister Wilbur Ross.

Wechat er svært utbredt blant kinesere som bor i utlandet, og brukes både til meldinger, overføringer av penger og som et sosialt medium.

Samtidig som forbudet utgjør en opptrapping i handelskrigen mellom Kina og USA, øker det presset på Tiktok-eier Bytedance om spikre salget av deler av driften til et amerikansk selskap.

Oracle-bud

Fredag kveld sa Trump at han forventer at det vil skje raskt.

– Vi er nødt til å ha total sikkerhet fra Kina, sa han.

Det amerikanske selskapet Oracle har den siste tiden vært i forhandlinger med Bytedance om et salg. Men Det hvite hus har ennå ikke godkjent budet.

Tiktok-bruk fortsatt mulig

De mest drastiske straffetiltakene mot Tiktok er ikke varslet å tre i kraft før etter valget 3. november. Folk som alt har lastet ned Tiktok, kan fortsette å bruke appen fram til sanksjonene etter planen skjerpes 12. november.

Dermed er det fortsatt mulig at Tiktok rekker å spikre en avtale som tilfredsstiller amerikanske myndigheter.

– For Tiktok er den eneste reelle endringen fra søndag at brukere ikke vil ha tilgang til oppdaterte apper, oppgraderte apper eller vedlikehold, sier Ross, ifølge The New York Times.

Presidentordre

Wechat-brukere vil trolig merke sanksjonene allerede søndag, når sentrale tjenester i USA stenges. Samme dag stoppes nedlastingen av begge appene fra nettbutikkene til Apple og Google.

– Det kinesiske kommunistpartiet har demonstrert at de har midlene og motivene for å bruke disse appene til å true den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken og økonomien til USA, sier Ross.

Trump utstedte i august en ordre som gjør det ulovlig for amerikanske borgere og selskaper å handle med Tiktok fra 20. september.

Tiktok har gått til sak mot amerikanske myndigheter og mener Trumps ordre er grunnlovsstridig. USA legger hindringer i veien for et verktøy som brukes til «underholdning, selvutfoldelse og bekjentskap», sa selskapet i en uttalelse fredag.

Tiktok skuffet

Tiktok tilføyer at de hadde håpet avtaler om økt åpenhet skulle være nok for amerikanske myndigheter.

Også den amerikanske borgerrettsorganisasjonen Aclu mener forbudet er en kraftig innskrenkning av personlig frihet i USA.

– Ordren er et brudd på det første grunnlovstillegget ved at det begrenser folks mulighet til å kommunisere og gjennomføre viktige transaksjoner via Tiktok og Wechat, tvitrer Aclu.

De understreket også at ved å blokkere nedlastinger hindres muligheten til å laste ned viktige sikkerhetsoppdateringer som kan gjøre appen sårbar.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Vidar Hölm 2 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte