Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 desember 2020 19:23
Cerro-lagunen i Paraguay er hardt rammet av tørke og forurensning. En overopphetet verden knuste værrekorder i 2020, som ifølge FN også var et ekstremår for orkaner, branner, oversvømmelser, hetebølger og issmelting. Arkivfoto: Jorge Saenz / AP / NTB
Cerro-lagunen i Paraguay er hardt rammet av tørke og forurensning. En overopphetet verden knuste værrekorder i 2020, som ifølge FN også var et ekstremår for orkaner, branner, oversvømmelser, hetebølger og issmelting. Arkivfoto: Jorge Saenz / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Menneskeheten begår selvmord ved å svikte i kampen mot klimaendringene og fortsette å ødelegge naturen, mener FNs generalsekretær António Guterres.

– Planetens tilstand er ødelagt. Menneskeheten fører krig mot naturen. Dette er suicidalt, sa FN-sjefen i en tale ved Columbia University, der han også ytret håp for framtida.

Guterres utfordrer nå verdens ledere til å sørge for at 2021 blir året der menneskeheten forplikter seg til en framtid fri for utslipp som varmer opp kloden.

Ferske FN-rapporter dokumenterer det ekstreme været og den økende utvinningen av fossile brennstoff i året som snart er tilbakelagt.

– Apokalyptiske branner og flom, sykloner og orkaner har i økende grad blitt den nye normalen, sier Guterres.

Helbredelse i 2021?

Gjenreisingen av samfunnet etter covid-19-pandemien kan gi menneskeheten en ny sjanse til å redde planeten, mener FN-sjefen.

– Neste år har vi muligheten til å stanse plyndringen og starte på helbredelsen. Covid-helbredelse og reparasjonen av vår planet må være to sider av samme sak, sier Guterres, som mener grønn energi må stå sentralt i gjenreisingen av økonomien.

Fossil energi

De to siste FN-rapportene gir det inn med teskje hvor nær vi er klimakatastrofen, ifølge FNs generalsekretær.

Produksjonen av olje, gass og kull må falle med 6 prosent per år fremover hvis verden skal unngå katastrofal global oppvarming, advarer den ene rapporten.

2020 ligger an til å bli et av de tre varmeste årene som noen gang er registrert, ifølge Verdens meteorologiorganisasjons (WMO) nye klimarapport.

– En ny verden er i ferd med å ta form, sier Guterres.

Overfiske

– Biomangfoldet bryter sammen. Én million arter risikerer å bli utryddet. Økosystemer forsvinner foran øynene våre. Ørkener brer om seg. Våtmark går tapt. Hvert år mister vi 100 millioner mål med skog.

Mer enn 80 prosent av verdens hav opplevde minst én hetebølge i løpet av 2020, og polisen rundt Arktis falt til et rekordlavt nivå mellom juli og oktober, ifølge WMO.

– I havene er det overfiske, og de kveles av plastavfall. Karbondioksidet som de absorberer, forsurer sjøene. Korallrevene blekner og dør. Luft- og vannforurensning tar livet av ni millioner mennesker årlig, sier Guterres.

Ingen vaksine

Dermed må vi ha som aller høyeste prioritet «å slutte fred med naturen», mener Guterres, som advarer:

– Det finnes ingen vaksiner for planeten.

Guterres håper FNs digitale klimatoppmøte i Frankrike vil vise en ny vei videre. Det holdes 12. desember på femårsdagen for den historiske Parisavtalen.

Han roser de første forpliktelsene om karbonnøytralitet fra Kina, EU, Japan og Sør-Korea og håper bevegelsen blir global.

– Hvert land, by, finansinstitusjon og selskap må vedta planer for en overgang til nullutslipp innen 2050, fastslår FNs generalsekretær.

Økende oljeproduksjon

FNs årlige rapport Production Gap måler avstanden mellom Parisavtalens klimamål og verdens nasjoners planlagte produksjon av fossil energi.

Rapport avdekker at det til tross for årets produksjonskutt som følge av pandemien, er stor avstand. Verdens nasjoner planlegger en gjennomsnittlig økning i fossilproduksjonen på 2 prosent per år fram mot 2030.

Dette er mer enn dobbelt så stor produksjon av olje, gass og kull som det Parisavtalens krav og målsettinger åpner for. Formålet med avtalen er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Varmerekorder

Gjennomsnittstemperaturen for 2020 ligger an til å bli om lag 1,2 grader over førindustrielt nivå, ifølge WMO-rapporten.

– Det er minst 20 prosent sannsynlighet for at temperaturen midlertidig passerer 1,5 grader innen 2024, sa WMO-sjef Petteri Taalas da rapporten ble lagt fram.

Dagens offentlige forpliktelser til utslippskutt kan begrense oppvarmingen til 2,6 grader, muligens 2,1 grader – dersom de holdes. Det oppgir Climate Action Tracker, som overvåker karbonutslipp og kuttløfter, i en ny analyse.

– Jeg tror virkelig at 2021 kan bli året for et kvantesprang mot karbonnøytralitet, sier Guterres.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 2 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte