Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
20 desember 2020 19:33
Del på Facebook
 Norges keeper Silje Solberg spilte strålende i 1.-omgangen i EM-finalen i håndball mot Frankrike. Foto: Vidar Ruud / NTB
 Norges keeper Silje Solberg spilte strålende i 1.-omgangen i EM-finalen i håndball mot Frankrike. Foto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Silje Solberg fylte en tom Boxen-arena med herlige redninger da Norge tok EM-gullet i håndball. Tittelforsvarer Frankrike ble slått 22-20 etter en thriller.

Nora Mørk og Sanna Solberg-Isaksen scoret målene som avgjorde etter at Frankrike hadde vært oppe i ledelse på 19-18 og hadde 20-20 et par minutter før slutt.

Mørk ble overveldet av følelser da hun ble intervjuet av Viasat etter kampen.

– Det er helt uvirkelig at vi har spilt denne kampen. Silje var helt rå. Jeg synes vi vant fortjent, sa hun mens hun kjempet med tårene.

– Jeg vil takke alle som har hjulpet meg på veien, sa EMs toppscorer (52 mål).

Silje Solberg, med mange sesonger i Paris bak seg, stoppet på nær 50 i redningsprosent i 1.-omgangen. Det var det største bidraget å vei mot norsk 14-10-ledelse ved pause.

Solberg kom til EM noen dager inn i mesterskapet etter å ha vært koronasyk ukene før. Hennes spill den første halvtimen søndag var på et nivå ikke mange har gjort før henne. Hun flørtet med 60 prosent redninger etter vel 20 minutters spill. Til slutt endte hun på 46.

– Jeg er så lettet. Dette var en super avslutning på 2020. Jeg føler vi har ventet så lenge på denne gullmedaljen, sa keeperhelten til Viasat.

– Det var mye følelser opp og ned før EM, med positiv test gang etter gang. Den dagen jeg testet negativt hadde jeg nesten gitt opp, men så kom den, og da var det bare å kjøre på.

Trøbbel

Norge vasset i tekniske feil i starten av kampen, og det var nesten naturstridig at de norske jentene hang med i kampen. Men Solberg reddet og reddet og ble livlinen inntil utespillerne kom seg tilbake på skinnene i angrep. Forsvarsmessig var 1.-omgangen meget solid av Norge.

En strålende periode for Norge snudde tendensen i finalen. I løpet av seks minutter kom det fem norske scoringer, og 2-4 var plutselig 7-4.

Frankrike ble stresset, startet å gjøre enkle feil og måtte jage for å holde følge.

Solberg startet med å redde Frankrikes to første skudd i andreomgangen. Veronica Kristiansen økte ledelsen til 15-10. Samme høyrehånd ordnet 16-11.

Det ble til 16-15 bare noen minutter senere. En av EMs beste spillere, Stine Skogrand, scoret så på straffe. Frankrike ga seg ikke og kom opp på 17-17 etter 49 minutter.

– Etter en litt famlende start ble spillet fantastisk etter hvert, men så var det full stopp det første kvarteret av 2. omgang. Jeg vet ikke hva det skyldes, men drit i det nå, sa Thorir Hergeirsson til Viasat etter premieseremonien.

Dramatikk

Med den franske opphentingen var det klart for ren dramatikk i resten av oppgjøret.

Etter pause kom Frankrikes andrekeeper Cleopatre Darleux inn og stengte nesten fullstendig. Sammen med omlegging til 5-1-forsvar bidro det til at de franske jentene klarte å være med lenge nok til at kampen levde helt inn i sluttfasen.

Zaadi Deuna ga Frankrike lagets eneste ledelse i 2. omgang på 19-18, men mål av Nora Mørk og Henny Ella Reistad vendte til norsk ledelse igjen. Så ble Deuna sendt av banen med rødt kort. Nze Minko satte inn 20-20, men det ble Frankrikes siste scoring.

Mørk og Solberg-Isaksen sørget for at kvelden endte med det åttende norske EM-gullet på 14 forsøk.

– Jeg er glad for at vi greide å snu det på slutten. Jeg er stolt av denne gjengen, som har jobbet utrolig godt siden VM, sa Hergeirsson.

Hva venter?

Neste mesterskap for Norge kan bli Tokyo-OL til sommeren. Det venter en overkommelig kvalifiseringsturnering i mars mot Montenegro (vert), Romania og Kasakhstan. De to beste får OL-plass.

I desember neste år avgjøres VM i Spania med 32 lag. Til det mesterskapet er Norge allerede kvalifisert.

(©NTB)

Fakta om norske håndballgull for kvinner

Dette er norske titler i mesterskap kvinnehåndball:

• OL (2): 2008, 2012.

• VM (3): 1999, 2011, 2015

• EM (8): 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016, 2020.

Fakta om Silje Solberg

Dette er håndballspilleren Silje Margaretha Solberg:

• Navn: Silje Margaretha Solberg

• Alder: 30

• Posisjon: Keeper.

• Klubb: Györ (Ungarn)

• EM-titler: 3 (2014, 2016 og 2020).

• Aktuell: Spilte en strålende kamp i EM-finalen der Norge slo Frankrike 22-20 søndag. Solberg hadde 46 i redningsprosent.

 

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse