Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 desember 2020 16:51
Alle innreisende fra Storbritannia må vise negativ test på covid-19 ved ankomst til Norge og må følge karantenereglene, skriver Helsedirektoratet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Alle innreisende fra Storbritannia må vise negativ test på covid-19 ved ankomst til Norge og må følge karantenereglene, skriver Helsedirektoratet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Storbritannia rammes av en ny virusvariant, og flere land innfører innreiseforbud for briter. Helsedirektoratet ber alle reisende fra Storbritannia teste seg.

– Vi ber om at alle som har vært i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene, og de som nå ankommer Norge, tester seg for covid-19. Testene vil bli analysert hos Folkehelseinstituttet for å avdekke eventuelle nye virusmutasjoner, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet i en pressemelding søndag ettermiddag.

Alle innreisende fra Storbritannia må nå vise negativ test på covid-19 ved ankomst til Norge og må følge karantenereglene, skriver direktoratet.

Anmodningen fra Helsedirektoratet kommer etter at de ble gitt et hasteoppdrag å vurdere situasjonen rundt eventuelle tiltak.

God oversikt over flytrafikken

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er PCR-tester som må benyttes i testingen av innreisende, slik at virusets arvemateriale kan analyseres hos FHI for å påvise eventuelle mutasjoner. PCR-tester må sendes til laboratorium for analyse, i motsetning til hurtigtester, som viser resultat etter et kvarter.

Det er spesielt innreisende som ankommer Norge fra Storbritannia på andre måter enn fly, som bekymrer Helsedirektoratet.

– Vi har god oversikt over flytrafikken mellom Storbritannia og Norge, men ikke like god oversikt over dem som eventuelt reiser via andre land, sier Nakstad til NTB.

Vurderer ytterligere tiltak

Helseminister Bent Høie (H) understreker viktigheten av raske beslutninger i situasjonen og varsler at det kan komme ytterligere tiltak.

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at denne virusvarianten spres videre innenlands her i Norge. Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, opplyser han til NTB.

Den nye mutasjonen, som både er oppdaget i Storbritannia og Danmark, kan være 70 prosent mer smittsom enn det opprinnelige koronaviruset. Den ser imidlertid ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom, ifølge Helsedirektoratet.

Innreiseforbud for briter

Storbritannias statsminister Boris Johnson kunngjorde lørdag at de skjerper tiltakene i London og regionen Sørøst-England på grunn av den nye mutasjonen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber medlemslandene i Europa om å trappe opp smitteverntiltakene på grunn av virusvarianten.

Nederland, Belgia og Italia har allerede meldt at de stanser innreiser fra Storbritannia. Også Tyskland vurderer forbud, har en regjeringskilde opplyst til nyhetsbyrået DPA. Det samme gjør Frankrike, ifølge franske medier. Så langt har ikke FHI anbefalt å innføre innreiseforbud fra Storbritannia i Norge.

Virusvarianten er til nå ikke oppdaget i Norge, og FHI har uttalt til NTB at de følger nøye med på utviklingen.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 4 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte