Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 januar 2021 10:26
Del på Facebook
USAs avtroppende president Donald Trump lover å gi fra seg makten 20. januar. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
USAs avtroppende president Donald Trump lover å gi fra seg makten 20. januar. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongressen og visepresidenten har formelt godkjent Joe Biden som vinner av presidentvalget. Avtroppende Donald Trump lover fredelig maktovertakelse.

Demokraten Joe Bidens valgseier ble natt til torsdag lokal tid formelt godkjent av visepresident Mike Pence og Kongressen, og Biden blir dermed innsatt som USAs 46. president 20. januar.

– Til tross for at jeg er fullstendig uenig med utfallet av valget, og jeg har fakta på min side, vil det bli en ryddig maktovertakelse 20. januar, sier Trump i en uttalelse fra Det hvite hus..

Flere ombestemte seg

Før sesjonen ble avbrutt av voldelige opprørere som trengte seg helt inn i kongressalene, var det mange republikanere som hadde innsigelser mot valget i Arizona – innsigelser som ble stemt ned.

Da den seremonielle sertifiseringen startet opp igjen, drøyt seks timer etter at Kongressen var blitt evakuert, hadde en rekke republikanere fått kalde føtter.

Blant andre hadde den republikanske senatoren Kelly Loeffler i Georgia forandret mening, og hun stemte heller for å godkjenne valgdelegatenes resultat, skriver New York Times.

– Da jeg ankom Washington i morges, hadde jeg alle intensjoner om å motsette meg godkjennelse av valgstemmene. Hendelsene som fant sted i dag, har imidlertid tvunget meg til å revurdere. Jeg kan ikke med god samvittighet motsette meg det nå, sa Loeffler.

Republikanerne Scott Perry fra Pennsylvania, Ted Cruz fra Texas og Josh Hawley fra Missouri var blant dem som sto fast på sine innsigelser mot valgresultatet i Pennsylvania tross opptøyene. De ble imidlertid stemt ned i både Representantenes hus og Senatet.

I motsetning til hva flere republikanere hadde varslet på forhånd, kom det ingen innsigelser mot valget i Georgia eller andre stater enn Pennsylvania og Arizona.

Pence godkjente

Godkjenningen ble svært forsinket som følge av opptøyene og fortsatte ut i de små timer. Ved 3.40-tiden natt til torsdag lokal tid passerte godkjennelsen grensen på 270 valgdelegatene.

Visepresident Mike Pence godkjente valget av Biden, og han trosset dermed Trumps ønske. Republikanernes flertallsleder Mitch McConnell fordømte stormingen av kongressbygningen.

– De forsøkte å tukle med demokratiet vårt. De mislyktes. De mislyktes. De klarte ikke å hindre Kongressen, sa McConnell.

Utestengt fra sosiale medier

Trump ble i kjølvannet av opptøyene midlertidig utestengt fra alle sosiale medier, og uttalelsen hans om maktoverføringen kom derfor ikke på hans sedvanlige plattformer.

– Jeg har alltid sagt at vi skal fortsette vår kamp for å sørge for at kun de lovlige stemmene ble telt opp. Mens dette representerer slutten på den mest storslagne førsteperioden i presidenthistorien, er det kun starten på vår kamp for å Make America Great Again, sier han i uttalelsen.

Onsdag 20. januar, om drøye to uker, blir Joe Biden innsatt som USAs 46. president.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn Nylig Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøMoroklompen...  Det finnes vel masse info på vegvesen, eller andre instanser som filket,regjering mm... Man må vel bare lete, tenker ...
Anne Mari Sandshamn 1 minutter siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJusst precis.  Realisme... Hvordan hadde det gått med gårdsbrukene, butikkene, bedriftene og ikke minst turismen ute på de små øyene, ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte