Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
12 januar 2021 12:42
Nestleder Sylvi Listhaug i Frp vil ha Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) og Eksportkreditt Norge, som skal slås sammen i år, til Ålesund og Bergen. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
Nestleder Sylvi Listhaug i Frp vil ha Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) og Eksportkreditt Norge, som skal slås sammen i år, til Ålesund og Bergen. Arkivfoto: Berit Roald / NTB

Fremskrittspartiet vil ha hovedkontoret til Giek og Eksportkreditt, som slås sammen i år, til Ålesund og et avdelingskontor i Bergen.

Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek) og Eksportkreditt Norge skal slås sammen til én etat senest 1. juli. Målet er å gjøre det enklere for næringslivet å finne fram i det offentlige tilbudet av eksportfinansiering.

Regjeringen har besluttet at den sammenslåtte etaten skal lokaliseres i Oslo ettersom de to begge i dag er lokalisert i Oslo. De ser på muligheten for å plassere det i Groruddalen eller andre steder i Oslo hvor slik aktivitet kan være positiv for byutviklingen.

Fremmer forslag

Frp fremmer tirsdag et forslag i Stortinget om å flytte Giek/Eksportkreditt ut av hovedstaden.

– Det er utrolig at regjeringen er mer opptatt av å bruke Giek/Eksportkreditt som en brikke i byutvikling i Oslo heller enn å flytte virksomheten dit bedriftene som bruker tjenestene, er lokalisert, nemlig til Vestlandet. Nå er det på tide at Stortinget skjærer gjennom, og vi håper på støtte til dette representantforslaget, sier Sylvi Listhaug (Frp), som er innvalgt på Stortinget fra Møre og Romsdal, i en epost til NTB.

Frp vil ha institusjonen nærmere miljøene og bedriftene som bruker ordningen mest. Store deler av eksportrettet industri er lokalisert langs kysten. Plassering av kontorene ved kysten vil bidra til styrking av etablerte fagmiljøer, en bedre distriktsprofil på statlige arbeidsplasser, og forsterket bo- og arbeidsmarkedsregioner, mener Frp.

Giek og Eksportkreditt gir ut lån og støtte som skal utløse eksport, til bedrifter og prosjekter. I 2019 hadde Giek eksportgarantier for 83 milliarder kroner, mens det var gitt 65 milliarder i lån fra Eksportkreditt Norge.

Prioriterer effektivitet

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Nærings- og handelsdepartementet sier til NTB at plasseringen er en følge av at de begge i dag er lokalisert i Oslo. Dersom en helt ny etat hadde blitt etablert, har regjeringen en politikk der de i størst mulig grad forsøker å etablere disse utenfor Oslo.

– Å etablere lokalkontor på ett eller flere andre steder vil kreve ressurser, og virksomhetene har i dag til sammen kun i underkant av 150 ansatte. Oppdeling i underkontorer i ulike deler av landet må vurderes opp mot dette, sier Lunde.

Den nye organisasjonen har en stor jobb foran seg for å få to etater til å bli én, og departementet sier at hovedprioriteringen er å få sammenslåingen til å skje mest mulig effektivt uten at det går utover det eksportrettede næringslivet som etaten skal bistå

– Jeg vil imidlertid ikke utelukke at det kan skje på et senere tidspunkt etter at vi har fått den nye organisasjonen opp og stå, sier Lunde.

Flere partier

Flere partier jobber nå for å få hele eller deler av virksomheten til Vestlandet, skriver Sunnmørsposten.

I et skriftlig spørsmål til næringsminister Iselin Nybø (V) ber stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) fra Møre og Romsdal om en skriftlig redegjørelse for hvorfor Oslo er best egnet og nevner spesifikt Ålesund som et alternativ.

Senterpartiets næringspolitiske talsperson, Geir Pollestad, gir full støtte til å flytte virksomheten ut av Oslo, men vil ikke gå inn i debatten om lokalisering utover det.

Høyre i Ålesund skal konkretisere hvilke typer stillinger en ser for seg som kan flyttes til Ålesund. Også lokalpolitiker Carl Johansen for Miljøpartiet De Grønne i Møre og Romsdal har sagt at han mener det er naturlig å legge hovedkontoret til Ålesund.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte