En enstemmig justiskomité på Stortinget har satt endringer i Utrykningspolitiet på vent.
Justisminister Monica Mæland (H) har ønsket å utrede framtiden til Utrykningspolitiet (UP), noe som kunne ført til nedleggelse, men dette settes på hold.
– Det var aldri særlig aktuelt å gjøre store endringer. Det er like greit å slå fast at UP skal bestå, slik at vi slipper mer uro, sier Høyres Petter Frølich, nestleder i justiskomiteen, til NTB.
Han sier regjeringen med utspillet ønsket å signalisere at man i fremtiden kan se på dagens organisering. Samtidig erkjenner han at det har vært mye diskusjon knyttet til politireformen som helhet. Utrykningspolitiet har godt av å få ro etter en turbulent tid, mener han.
– Godkjentstempel
Arbeiderpartiet er fornøyd med at UP skal bestå.
– Det var en åpning i meldingen for å legge ned Utrykningspolitiet. Men det vil ikke skje. Alle partiene i komiteen er enige, og det er jeg glad for, sier komitéleder Lene Vågslid (Ap) til VG.
Justiskomiteen på Stortinget la tirsdag fram innstilling i politimeldingen, som gir en statusoppdatering av politireformen.
De store linjene i meldingen fikk flertallets tilslutning. Høyre mener innstillingen viser at reformen har fått godkjentstempel.
– Til tross for mye krangel og storm har flertallet sluttet seg til 95 prosent av reformen, sier Frølich.
– Dette er tegn på at reformen – tross krigsoverskriftene – har fungert, sier han.
Gjenåpner politiarrest
Opposisjonen har likevel samlet seg om endringer og presiseringer på noen punkter:
- Politiarrester som er nedlagt i forbindelse med politireformen, skal gjenåpnes der hvor man bruker uforholdsmessig mye tid på transport.
- Komiteen ber regjeringen om å sørge for at alle politidistrikter setter i verk tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet.
- Komiteen foreslår at det føres en fullstendig oversikt over alle drap som blir begått i Norge.
- Et digitalt våpenregister skal på plass i Brønnøysundregistrene, forvaltning legges til Mosjøen.
Vraker lensmann
Det ble ikke flertall for å bevare tittelen lensmann. Forslaget om å endre kom som følge av Stortingets beslutning i 2019 om å innføre kjønnsnøytrale yrkestitler i statlige yrker.
Bare Senterpartiet og Frp stemte for å skjerme tittelen, skriver Nationen. Dermed blir «lensmann» erstattet med «politiavdelingsleder».
– Nå mister vi et ord som har en nasjonal forankring gjennom 900 år, sier justispolitisk talsperson Jenny Klinge (Sp) til avisen.
(©NTB)