Ville du tatt en slurk av vannglasset hvis du visste at vannet er hentet fra sluket?
Gjenvinning og gjenbruk av vann som har rent ut i avløpsanlegget, kan bli en av de viktige løsningene for vannmangelen, mener FN. Noen vil kanskje rynke på nesen med tanken på at avløpsvannet går inn i vannsystemet og kommer ut av vannkrana på nytt.
Vi nordmenn føler sjelden på vannmangelen som har rammet mange steder i verden. Vi bruker 180 liter vann i døgnet, ifølge SSB. Vannet som renner ut av sluket i dag, renses før det forsvinner videre ut i fjorder, innsjøer og elver.
Denne sommeren har vi igjen hørt om vannmangel mange steder i verden. Presset øker på at vi må gjenbruke vannet. Befolkningstallet øker, mens vannkildene forsvinner. Vi opplever klimaendringer, og forurensningen øker.
– Det må bli mer gjenbruk av vann. Vi har ikke andre alternativ, sier Richard Connor som er ansvarlig for v ann-rapporten United Nations World Water fra Unesco, til AFP.
Pioner i Afrika
Namibias hovedstad Windhoek har vært en pioner for gjenbruk av avløpsvann til drikkevann. Den afrikanske byen har siden 1960-tallet erfaring med å gjenbruke det viktige vannet. I dag har også Singapore fått på plass et rensesystem for resirkulering av vann.
Frankrike er neste land som er i gang med å gjenbruke vann, men til landbruket. I landene ved Middelhavet, samt i Texas og Mexico brukes i dag gjenbruksvann i landbruket. Globalt går to tredeler av verdens vannbruk til landbruket.
Norge er også involvert i prosjekter for gjenvinning og gjenbruk av avløpsvann.
– Det er ikke først og fremst teknologien det står på, det er utviklet flere løsninger for å gjenvinne og utnytte ressurser fra avløpsvann. Barrierene ligger ofte i regelverket og manglende forretningsmodeller, sier seniorforsker Hermann Helness i SINTEF. Han leder et EU-prosjekt der fem land er involvert.
Her hjemme er Hamar og Stavanger med på å bruke slam til gjødsel- og jordbruksprodukter og biogass.
Direkte tilbake
Det er hovedsakelig to måter å gjenbruke vann til drikkevann. Det vanlige er å behandle avløpsvannet og deretter blande med ubrukt ferskvann, før det sendes inn i vannsystemet og ut til forbrukerne.
Det andre, og mindre vanlige, er å ikke la det rensede vannet inngå i ubrukt ferskvann. I stedet blir avløpsvannet renset og sendt direkte tilbake i drikkevannssystemet.
– Dette er virkelig gjenbruk av vann. Hvis man gjenbruker vannet flere ganger, forbruker man ikke av det ubrukte vannet, sier Connor som står bak Unesco-rapporten.
Han sier gjenbruk av avløpsvann koster mindre og krever mindre energi enn avsalting av sjøvann, en løsning som vi kan bli mer avhengig av, hvis vannmangelen øker.
– La oss komme i gang nå. Det blir bare dyrere hvis vi venter, og det blir mer krevende å få det til.
Som en astronaut
I Frankrike har lokale myndigheter i Loire erklært at avløpsvannet skal gjenbrukes og tilbake til vannkranen innen 2024. Vannet skal renses gjennom flere trinn med filtrering og desinfisering før det går inn i et reservoar.
– Alle forstår nå at vi må spare på grunnvannet, sier Nicolas Garnier i vannselskapet Amorce i området Vendere i Loire, nordvest i landet.
De siste to årene har så mange som 90 prosent av franskmennene i området opplevd vannrestriksjoner på grunn av tørke.
Vi i Europa gjenbruker fortsatt lite av avløpsvannet. Det er fem ganger mer kostbart å rense avløpsvannet enn å bruke nytt vann fra grunnvannet, elver eller innsjøer.
Globalt går mer enn 80 prosent av verdens avløpsvann rett ut i naturen, ubehandlet, ifølge en FN-rapport fra 2017 som sier at ubrukt avløpsvann er en uutnyttet ressurs.
– Vi er nødt til å finne løsninger for dette, spesielt for utviklingsland som ikke har ressurser nok til å gjennomføre gjenbruk av brukt vann, sier Connor.
Han understreker at det ikke er noen grunn til å rynke på nesen, selv om vann går fra avløpet og tilbake til vannkrana.
– I den internasjonale romstasjonen drikker astronauter vann som er gjenvunnet fra svette og urin. Ingen av dem er blitt syke eller hatt vondt av å drikke gjenbrukt vann.
(©NTB)