Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 september 2021 08:47
Fredag fjernes UDs globale reiseråd som ble innført i mars i fjor da pandemien rammet. Dermed åpnes en rekke feriedestinasjoner opp for nordmenn, med forbehold om at man slipper inn i landet man vil reise til. Bildet er tatt i Thailand. Foto: Berit Keilen / NTB
Fredag fjernes UDs globale reiseråd som ble innført i mars i fjor da pandemien rammet. Dermed åpnes en rekke feriedestinasjoner opp for nordmenn, med forbehold om at man slipper inn i landet man vil reise til. Bildet er tatt i Thailand. Foto: Berit Keilen / NTB

Fredag forsvinner UDs globale fraråding mot reiser som ikke er strengt nødvendige. Men for enkelte land vil det fortsatt være reiseråd.

Fredag 1. oktober fjerner UD rådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land utenom EU/EØS og Storbritannia – et råd som har vært gjeldende helt siden mars 2020.

I stedet vil UD komme med egne reiseråd for enkeltland hvor helse- og pandemisituasjonen vil være en del av vurderingen sammen med sikkerheten i landet. Disse rådene skal være klare før fredag, men det er usikkert nøyaktig når de kommer.

Kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de vil sende ut en pressemelding når de nye rådene er klare.

Tre nivåer

I forkant av pandemien hadde UD offisielle reiseråd for om lag 50 land. Et reiseråd er et råd, ikke et forbud og det er opp til den enkelte å vurdere om de skal reise eller ikke. Men å reise i strid med UDs reiseråd kan få konsekvenser for reiseforsikringen.

Rådene baserer seg på sikkerhetsrisikoen eller andre forhold, og har tre nivåer:

* Fraråding av reiser som ikke er strengt nødvendige

* Fraråding av alle reiser

* Norske borgere oppfordres til å forlate landet

Gjør nye vurderinger

Nå tas pandemi- og helsesituasjonen inn i helhetsvurderingene når UD skal oppdatere rådene for hvert land etter at det globale reiserådet fjernes.

Flere land har hatt råd knyttet til sikkerhetssituasjonen gjennom hele pandemien.

– De nye vurderingene gjøres nå. Når det gjelder pandemi- og helsesituasjonen, baserer vi oss på to faktorer. Nye, pandemirelaterte reiseråd for spesifikke land vil kunne opprettes på anbefaling av enten utenriksstasjonene eller norske helsemyndigheter. Høy forekomst av smitte, stor utbredelse av nye virusvarianter, kapasitetsutfordringer i helsetjenesten er forhold som kan bety at det bør det bør gis et pandemirelatert reiseråd, sier Svendsen.

Ny app

Samtidig som UD fredag kunngjorde at det globale reiserådet forsvinner, lanserte de også appen «Reiseklar» som etter hvert vil bli oppdatert med de nye rådene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreket også at det kan gjelde lokale innreisekrav i flere land, selv om de norske rådene forsvinner.

– En del land har fortsatt innreiserestriksjoner, og reiseråd kan også endres på kort varsel. Derfor er det viktig at de som planlegger å reise eller er på reise, følger godt med slik at de kan ta ansvar for egen sikkerhet og helse, sa utenriksministeren.

UD opplyser til P4 at Reiseklar-appen er lastet ned 40.000 ganger så langt.

Åpnet for EU-reiser 5. juli

Når det gjelder reiser til EU/EØS, er det fortsatt FHIs smittekart som gjelder. Det gir informasjon om hvilke karantene- og innreisekrav som gjelder for hvert enkelt land i området.

Selve reiserådet for EU/EØS ble fjernet 5. juli. For øvrig har EU en liste over tredjeland utenfor Europa, som også har vært unntatt UDs reiseråd.

For tiden gjelder dette New Zealand, Saudi-Arabia og Taiwan.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Problemet kommer bare til å bli mye verre. Tyskland har tenkt å stenge ned sine siste tre kjernekraftverk i år, ...
Hofseth svartmaler situasjonen i vårt eige fylke og klagar på at vegen vert lagt der folk bur, ferdast og arbeider. ...
Terje G. Finnøy 4 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje SundsbøFakta? Forholder du deg, som "blind" MA tilhenger til fakta, der du repeterende kjører på med MA "propaganda"? Informasjon som ...
Terje G. Finnøy 4 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir hevdet over 30 års planlegging ifbm. omveien og tunneltraseen Møreaksen, en trase ned mot Tomrefjord fra Ørskogfjeller, under ...
Terje G. Finnøy 4 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir av enkelte hevdet oppstart av omveien og tunneltraseen Møreaksen (MA) i 2023? Men stemmer virkelig det da? Joda, ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy Så var det dette med fakta igjen. Det har aldri vært planen å bygge hele Møreaksen fra Breivika i Ålesund ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte