Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 november 2021 22:44
Del på Facebook
VM-kvalifiseringen endte med skuffelse for Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VM-kvalifiseringen endte med skuffelse for Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge greide ikke å skape trøbbel for Nederland i tirsdagens skjebnekamp, og sluttspilltørken fortsetter. Nederland vant 2-0 med to sene mål.

Steven Bergwijn fikk ballen i et vidåpent norsk forsvar i det 84. minutt og knallet den i krysset. Det skjedde etter et norsk balltap i egen sone da de norske desperat jaget et nødvendig vinnermål.

På overtid kontret Nederland over hele banen etter et norsk hjørnespark. Bergwijn løp alene mot Ørjan Nyland og serverte ballen til Memphis Depay, som satte inn sitt 12. mål i kvalifiseringen.

Det var ingen hjelp å få fra Montenegro, og det ble etter hvert klart at Norge måtte vinne for å unngå VM-exit. Det siste kvarteret la Ståle Solbakken om til 3-4-3-formasjon for å sette inn en sluttspurt, men dette var dagen da Norge ikke bare slet med å utnytte sjanser, men å skape dem.

– Vi gjorde det vi var enige om og det vi hadde trent på. Planen var å være i kampen til det var igjen et kvarter, og så gå over på plan B, skifte formasjon og spillere og gamble. Men så skjedde det som ofte skjer når det ene laget er litt bedre enn det andre, sa Ståle Solbakken på pressekonferansen.

Sikker på EM-plass

Det var 11. kvalifisering på rad i VM og EM som endte med norsk skuffelse. Neste sluttspill Norge kan kvalifisere seg til er EM i Tyskland i 2024, og da er det 24 år siden forrige norske sluttspillkamp.

– Jeg er 100 prosent sikker, eller 99 iallfall, på at vi kommer til å være i Tyskland om vi fortsetter med det vi har begynt på, sa Solbakken.

Det så en stund ut til at Norge med 0-0 skulle bryte Nederlands 18 kamper lange seiersrekke på De Kuip og forlenge sin egen ubeseirede bortestatistikk til 11 kamper, men det ville vært til ingen nytte.

Tapte poeng tidligere i kvalifiseringen kostet dyrt for Norge, som ikke har greid å bli blant de to beste i en kvalifisering siden 2010. Siden er det blitt fire 3.-plasser og to 4.-plasser.

Nå er neste viktige oppgave for Norge nasjonsligaens B-divisjon med fire kamper i juni. VM, som sparkes i gang i Qatar om litt over et år, går uten Norge.

Spilt lave

Solbakken sendte laget på banen i en 4-5-1-formasjon som etter en optimistisk start med høyt press mot et avventende hjemmelag ble spilt dypere og dypere.

Norge slet tilsynelatende både med høye skuldre og glatt bane. Det var spillerne som gled, ikke spillet, og laget fikk stadig større defensive problemer. Særlig herjet venstrekanten Arnaut Danjuma, som ga Marcus Holmgren Pedersen store problemer. Håpet om at farten til Pedersen og Ola Solbakken skulle skape trøbbel for Nederlands venstreback Daley Blind ble ikke innfridd. I stedet fikk Norge kjørt seg på den siden.

Etter en tam åpning i stillheten på tomme De Kuip la hjemmelaget et stort trykk på Norge og kom til en rekke avslutninger i farlig posisjon, men uten å greie å sette Nyland på de store prøvene.

Memphis Depay, som i sin 75. landskamp jaget scoringene som ikke bare ville sikre VM-plassen men også gjøre ham til den europeiske kvalifiseringens toppscorer, hadde flere dårlige avslutninger før han i det 40. minutt sto for omgangens beste forsøk da han hogg til på volley i returrommet. Nyland var nede i hjørnet og holdt ballen.

Montenegros tidlige ledermål mot Tyrkia hadde løftet Norge til 2.-plass på tabellen, men utligningen midtveis i omgangen sendte det norske laget ned til 3.-plass igjen, og det luktet sterkt av VM-exit halvveis i regnværet i Rotterdam.

Bytter

Landslagssjefen gjorde grep ved pause, denne gang uten å endre formasjon. Han tok ut Thorsby (som hadde pådratt seg sitt fjerde gule kort i kvalifiseringen og karantene i eventuelt omspill) og en blek Ola Solbakken. Inn kom Kristian Thorstvedt, som overraskende var vraket fra start, og Jens Petter Hauge.

De norske lot også Nederland vente en stund før de kom ut for å starte den andre omgangen. De ville ikke at egen kamp skulle avsluttes mens Tyrkia fortsatt hadde tid igjen å spille.

– Ingen kommentar, sa Solbakken på spørsmål om det var grunnen.

Som i lørdagens kamp mot Latvia framsto Norge noe bedre etter pause. I det 55. minutt sto Thorstvedt for Norges beste mulighet så langt, da han etter et langt innkast gikk i hodeduell og knallet 2.-ballen rett over mål fra god posisjon.

Rett etter tok Tyrkia ledelsen i Podgorica, og dermed ble eneste mulighet for Norge å vinne over Nederland.

Kvarteret før slutt tok Solbakken ut Hauge igjen, satte inn Joshua King og spilte med tre på topp. Stian Gregersen kom også inn for Normann som tredje stopper slik at backene kunne gå fram. Det ga ikke effekten han håpet på.

I stedet ble det som da Solbakken for 26 år og 1 dag siden selv spilte de siste minuttene i skjebnekamp mot Nederland på samme stadion. Da Norge kastet alle mann i angrep, kontret Nederland inn to mål på tampen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse