Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
29 mars 2022 14:48
Del på Facebook
Lepsøybrua (800 meter) er den lengste bruen på Nordøyvegen. Illustrasjon: Møre og Romsdal fylkeskommune
Lepsøybrua (800 meter) er den lengste bruen på Nordøyvegen. Illustrasjon: Møre og Romsdal fylkeskommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordøyvegprosjektet koster Møre og Romsdal fylkeskommune 52,1 millioner kroner i 2023. Gjennomsnittlig årskostnad de neste ti årene er beregnet til 48 mill. kroner, skriver Møre og Romsdal fylkeskommune.

Tallen fremkommer i kontantstrømanalysen for Nordøyvegen-prosjektet, som blir presentert for samferdselsutvalget onsdag 30. mars.

Annonse
Annonse

Kontantstrømanalysen viser driftseffektene for fylkeskommunen som følge av gjennomføringen av veiprosjektet, med den informasjonen som er tilgjengelig i dag.

Fylkestinget bad i sak T-84/21 om at fylkeskommunedirektøren legger fram en fullverdig kontantstrømanalyse for Nordøyvegprosjektet. Dette med grunnlaget som ble lagt fram for politikerne i desember 2018, justert opp med gjeldende fakta angående både ekstra inntekter og lavere utgifter som er kjent per i dag.

Viktigst: Lavere lånerente

I saksfremlegget til samferdselsutvalget på onsdag skriver fylkeskommunedirektøren at «gjennomføringen av prosjektet har gått etter planen og med rimelig sikkerhet innenfor vedtatt kostnadsramme».

Annonse
Annonse

Kontantstrømanalysen som er lagd i år vis at Nordøyvegen-prosjektet påvirker driften i fylkeskommunen i mindre grad enn det man kunne forutsi i 2018 . Det beskyldes at gjentatte forhold er endret positivt siden 2018, aller viktigst er lavere lånerente.

«Rentenivået de siste par årene har vært rekordlavt. Lavere renteutgifter gir en betydelig lavere belastning på driften enn tidligere anslått. I tillegg har byggekostnadsindeksen utviklet seg annerledes de siste årene enn foresatt i 2018», skriver fylkeskommunedirektøren.

Mer usikkert fremover i tid

Fylkeskommunedirektøren kan med stor sikkerhet si at Nordøyvegen-prosjektet påvirker driften i 2023, det første hele driftsåret, med 52,1 millioner kroner. Men det er mer usikkerhet for årene fremover:

«Den største usikkerheten fremover i tid er om det kan legges til grunn at vi har spart hurtigbåtkostnader tilknyttet Nordøyvegruta. Grunnen er at det vil bli endringer i inntektssystemet fra 2024 . I tillegg er nivået på ny femårig rentekompensasjonsordning for ferjeavløysingsprosjekt usikkert. Det kan bli både høyere eller lavere enn vi har lagt til grunn her. Framtidig rehabilitering av veien vil også påvirke kontantstrømmen», skriver fylkeskommunedirektøren.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Terje Sundsbø · 1 år siden
    Nordøyvegen har en totalramme på 5,6 milliarder kroner, og har en gjennomsnittlig årlig kostnad de neste ti årene på 48 mill. kroner. Møreaksen fra Ålesund til Molde har en totalramme på under 5 ganger dette beløpet. Betyr det at Møreaksen da bare koster vel 200 mill. i året de første 10 årene?

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse