Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
16 mai 2022 09:34
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB
Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Husholdningene betalte i snitt 117,2 øre/kWh for strøm i første kvartal. Det er ny strømprisrekord, og rekorden fra forrige kvartal er slått med god margin.

Prisen er uten avgifter og nettleie, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fratrukket strømstøtten ble likevel den totale prisen husholdningene måtte betale, betydelig lavere enn i fjerde kvartal 2021. Den gjennomsnittlige prisen som SSB oppgir er basert på hele landet. Mens det til tider har vært svært lave priser i Nord-Norge, har det vært veldig dyr strøm i Sør-Norge.

Prisen for første kvartal er 75 øre/kWh høyere enn snittet for samme periode de siste fem årene.

Mindre vann, høye kraftpriser

– De siste fem årene har gjennomsnittsprisen ligget på litt over 40 øre/kWh i første kvartal. I årets første kvartal var prisen nesten tre ganger så høy. Dette er den høyeste strømprisen vi har målt siden vi startet i 1998, sier Thomas Aanensen i SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SSB skriver videre at den høye kraftprisen i den sørlige delen av Norge den siste tiden kan sees i sammenheng med svakere ressurssituasjon, at det var mindre vann i vannmagasinene enn normalt i prisområdene i sør, og svært høye kraftpriser i store deler av Europa.

En viktig årsak til at kraftprisene har vært så høye i Europa, er svært høye priser på gass, kull og CO2-kvoter, noe som blant annet kan knyttes til Russlands forberedelser til og invasjonen i Ukraina.

Strømstøtte

Den totale strømprisen medregnet avgifter og nettleie var imidlertid 188,8 øre per kilowattime i første kvartal. Strømstøtten til husholdningene var 55,3 øre per kWh, så den totale prisen folk måtte betale for strøm, nettleie og avgift var 133,5 øre per kilowattime.

I fjerde kvartal var tilsvarende totalpris 164,8 øre per kilowattime, men da fikk forbrukerne strømstøtte fra staten bare en del av perioden.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 7 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 9 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte