Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
28 september 2022 11:45
Del på Facebook
– Digitale talent er en viktig ressurs for arbeidslivet i framtiden. Vi må ta vare på de, sier Elin Kanck Lorentzen. Foto: Magnar Fjørtoft, Møre og Romsdal fylkeskommune
– Digitale talent er en viktig ressurs for arbeidslivet i framtiden. Vi må ta vare på de, sier Elin Kanck Lorentzen. Foto: Magnar Fjørtoft, Møre og Romsdal fylkeskommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De digitale mediefagene er rykende ferske, og de første lærlingene som får opplæring i bedrift er allerede på plass i Kristiansund og Molde. Nå håper fylkeskommunen at flere melder seg både som lærlinger og lærebedrifter i disse fagene.

– Fordi vi er tidlig ute, kan vi være med på å påvirke hvordan opplæringskontor rundt omkring i landet gjennomfører opplæringen for lærlinger i disse nye fagene. Oppgaven vår nå er å utarbeide solide opplegg for undervisning og opplæring, både for dem som har droppet ut av skolen tidligere, eller som av andre grunner ønsker å melde seg som lærlinger i en opplæringsbedrift, sier Roy Arild Tvedt, rådgiver for opplæring i bedrift hos fylkeskommunen.

Annonse
Annonse

Pionérprosjekt

– At vi starter på dette løpet innen digital mediedesign, forplikter oss også til å opprette et prøveråd som vurderer praktisk og teoretisk kunnskap hos kandidatene når de møter til fagprøven. Vi er stolte av å være med i dette pionerprosjektet, legger Tvedt til.

Læreplanen for de tre nye digitale mediefaga kom for bare et år siden, og ordningen med fagbrev er helt ny. Dette gjelder mediedesignfaget, som Møre og Romsdal fylkeskommune nå er koblet på, og medieteknikkfaget og innholdsproduksjonsfaget. Disse fremtidsrettede fagene tilbyr spesialisering innen digital medieproduksjon.

Digitale talent

Tom Rune Eide fra Smøla er en av kandidatene som skal gå opp løypen. Han er en av mange som ikke kom helt godt ut av årene i den videregående skolen, som nå vel å ta fagopplæring som vokst. – Jeg ser virkelig frem til dette, siden jeg er svært interessert i databasert medieproduksjon, og er glad for at det ordnet seg med læreplass, sier den motiverte 30-åringen. Han gleder seg over at dette blir et tilbud til langt flere enn ham selv.

– Vi må ivareta de digitale talentene våre, sier Elin Kanck Lorentzen ved Campus Kristiansund. Hun arbeider med organisasjonsutvikling og verdiskapende samarbeid på tvers av fagområde og avdelinger i fylkeskommunen.

Det er her Tom Rune Eide har basen sin, og det er dette som blir opplæringsbedriften hans. Siden opplæringen skjer i bedrift. Mye av kompetansen som Tom Rune søker er å finne utenfor veggene til kontoret i Kristiansund. Derfor er Torgeir Brun, rådgiver for digital utvikling i fylkeskommunen, faglig ansvarlig for opplæringen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Viking-brettspill og 3D-modeller

Samarbeidspartnere ut over fylkeskommunen er blant andre Komputor, en opplærings- og kompetanseutviklingskontor i Kristiansund, som nylig har fått status som offisielt opplæringskontor for IT- og mediefag.

– Lærlingen får i oppdrag, under kyndig veiledning, å utvikle et brettspill som er tilknyttet funn fra vikingtiden her i fylket. Dette brettspillet tar utgangspunkt i Brageskålen, et dataspill som allerede er lagd om livet på Veøya i Romsdal for om lag tusen år siden. Prosessen med brettspillet som lærlingen arbeider med er digital, og vi kan ende opp med både en fysisk og en digital versjon. En aktuell målgruppe er skolene, med bruk av spill i undervisningen, sier Torgeir Brun.

– Et annet interessant område er å skape tredimensjonale modeller som viser eller forklarer hendelser tilbake i tid, legger lærling Tom Rune til. Det å bygge slike modeller er hovedinteressen, og et fagkurs ved universitetet i Stockholm har gitt mersmak.

Mye bedre enn skolebenken

En annen lærling, Ener Waldeland Gautvik, har fått plass hos merkevarestudioet Thingh kommunikasjon i Molde. Det er samme læreplan som gjelder for begge lærlingene, men innholdet i læreplanene er tilpasset lærlingene sine interesser og opplæringsbedriften sine behov.

– Det er storveges å kunne gå i lære hos en bedrift istedenfor å sitte på skolebenken. Her ser du hva bransjen holder på med, og du får innsikt i hva som trengs i markedet, sier Einar. Sjefen hans, daglig leier i Tingh, Barbro Sylthe Moen, er særdeles glade for at de kan bidra som lærebedrift. – I vår bransje endrer verdenen seg fort, og en ung og engasjert lærling på plass er utviklende for oss. Den nye læreplanen for digitale mediefolk passer utmerket for oss som arbeider multimedialt, med budskap som er rettet mot mange kanaler, sier hun.

Et mangfold av veier videre

I følge rådgiver Roy Arild Tvedt hos fylkeskommunen er den stor etterspørsel fra næringslivet etter folk som er dyktige på produksjon av innhold til visuelle medier, ikke bare fra nyhetsbransjen.

– Nå står det bare tilbake for lærlinger og opplæringsvirksomheter innen digitale mediefag å melde interesse, påpeker Roy Arild Tvedt hos fylkeskommunen.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 20 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse