Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
26 januar 2023 21:21
Del på Facebook
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) støtter EU-landene som vil bruke visumrestriksjoner som pressmiddel overfor tredjeland som nekter å samarbeide om returer. Foto: Javad Parsa / NTB
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) støtter EU-landene som vil bruke visumrestriksjoner som pressmiddel overfor tredjeland som nekter å samarbeide om returer. Foto: Javad Parsa / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) støtter EU-landene som vil bruke visumregler som pressmiddel overfor tredjeland som nekter å samarbeide om returer.

Mehl har denne uken vært i Stockholm sammen med EUs justisministre for å diskutere den betydelige økningen i antall migranter som krysser grensen til Europa.

Annonse
Annonse

EU-landene ber nå EU-kommisjonen om å vurdere å stramme inn visumpolitikken.

Vil stramme inn

Helt konkret viser de til en bestemmelse i visumreglene som sier at visumrestriksjoner kan brukes som pressmiddel overfor tredjeland som ikke vil samarbeide om returer.

Det støtter Mehl.

– Det er viktig å ha en konstruktiv samtale med tredjeland vi vil ha returavtaler med og at vi viser forståelse for utfordringene de har, men vi må også være åpne for å bruke strengere virkemidler hvis den typen dialog ikke fører fram, sier Mehl.

Avviser mottakssentre

En rekke EU-land har den siste tiden tatt til orde for kraftige innstramminger i EUs grensepolitikk.

Mens Østerrike har bedt EU finansiere et grensegjerde mellom Tyrkia og Bulgaria, har Nederland ønsket en strengere praktisering av Dublin-reglene.

Danmark har blåst liv i forslaget om mottakssentre utenfor Europa.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det får en lunken mottakelse av Mehl.

– Vi har avvist en mottaksmodell som den Danmark og Storbritannia har signalisert. Men det er foreløpig uklart hva som ligger i disse signalene, sier hun.

– Norge er pådriver

Mehl viser til at den soleklart største andelen flyktninger som kommer til Norge, er ukrainere. Norge har også begrensede utfordringer med retur, understreker hun.

– Men ser du på tallene for Schengen totalt, er det en relativt stor andel personer fra andre land enn Ukraina som det er behov for å få en mer effektiv retur av.

– Norge er en pådriver for at andre land skal ha dette høyt på agendaen. En effektiv returpolitikk er viktig for oss også, sier hun.

Anstrengt situasjon

I en uttalelse fra torsdagens justisministermøte beskrives migrantsituasjonen i Europa som «anstrengt» og dagens returandel som «uakseptabel».

EU-landene ber om fortgang i EU-kommisjonens arbeid med en lovpakke på migrasjons- og asylpolitikk, og vil også styrke samarbeidet med grensebyrået Frontex.

I tillegg tar EU-landene til orde for å bruke både «positive og restriktive insentiver» overfor tredjeland knyttet til visumpolitikk, bistandspolitikk, handelspolitikk og diplomatiske relasjoner.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse