Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 januar 2023 21:21
Del på Facebook
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) støtter EU-landene som vil bruke visumrestriksjoner som pressmiddel overfor tredjeland som nekter å samarbeide om returer. Foto: Javad Parsa / NTB
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) støtter EU-landene som vil bruke visumrestriksjoner som pressmiddel overfor tredjeland som nekter å samarbeide om returer. Foto: Javad Parsa / NTB

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) støtter EU-landene som vil bruke visumregler som pressmiddel overfor tredjeland som nekter å samarbeide om returer.

Mehl har denne uken vært i Stockholm sammen med EUs justisministre for å diskutere den betydelige økningen i antall migranter som krysser grensen til Europa.

EU-landene ber nå EU-kommisjonen om å vurdere å stramme inn visumpolitikken.

Vil stramme inn

Helt konkret viser de til en bestemmelse i visumreglene som sier at visumrestriksjoner kan brukes som pressmiddel overfor tredjeland som ikke vil samarbeide om returer.

Det støtter Mehl.

– Det er viktig å ha en konstruktiv samtale med tredjeland vi vil ha returavtaler med og at vi viser forståelse for utfordringene de har, men vi må også være åpne for å bruke strengere virkemidler hvis den typen dialog ikke fører fram, sier Mehl.

Avviser mottakssentre

En rekke EU-land har den siste tiden tatt til orde for kraftige innstramminger i EUs grensepolitikk.

Mens Østerrike har bedt EU finansiere et grensegjerde mellom Tyrkia og Bulgaria, har Nederland ønsket en strengere praktisering av Dublin-reglene.

annonse

Danmark har blåst liv i forslaget om mottakssentre utenfor Europa.

Det får en lunken mottakelse av Mehl.

– Vi har avvist en mottaksmodell som den Danmark og Storbritannia har signalisert. Men det er foreløpig uklart hva som ligger i disse signalene, sier hun.

– Norge er pådriver

Mehl viser til at den soleklart største andelen flyktninger som kommer til Norge, er ukrainere. Norge har også begrensede utfordringer med retur, understreker hun.

– Men ser du på tallene for Schengen totalt, er det en relativt stor andel personer fra andre land enn Ukraina som det er behov for å få en mer effektiv retur av.

– Norge er en pådriver for at andre land skal ha dette høyt på agendaen. En effektiv returpolitikk er viktig for oss også, sier hun.

Anstrengt situasjon

I en uttalelse fra torsdagens justisministermøte beskrives migrantsituasjonen i Europa som «anstrengt» og dagens returandel som «uakseptabel».

EU-landene ber om fortgang i EU-kommisjonens arbeid med en lovpakke på migrasjons- og asylpolitikk, og vil også styrke samarbeidet med grensebyrået Frontex.

I tillegg tar EU-landene til orde for å bruke både «positive og restriktive insentiver» overfor tredjeland knyttet til visumpolitikk, bistandspolitikk, handelspolitikk og diplomatiske relasjoner.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Bom! Eller passer det bedre med skivebom?245,- for en retning, for en liten del av strekningen? Dvs. den minst ønskede ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu leste ikke hva jeg  skrev du? EN gang til da, jeg skrev I K K E om ferger, men ...
@Rolf Erik PedersenDe fornuftige politikerne sitter på Stortinget, og de har ingen agenda sammen med Møreaksen AS. Også Nye Veier AS har ...
@Rolf Erik PedersenDet er bare en forskjell på rundt 20 lastebiler mellom Eksportveien og Møreaksen. Å beregne %-andeler gir bare mening når ...
@Rolf Erik PedersenSå du mener at et mindretall på 25% bør prioriteres framfor flertallet?
@Roger DragsethKostnadsøkningen på Møreaksen er akkurat som på alle andre samferdselsprosjekter. Altså nøyaktig som forventet, ifølge Statens vegvesen.Det samme problemet som ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte