Den 2. februar ble en gledens dag for daglig leder Fride Bae i Komputor, som er ansvarlig for å bygge opp det nye opplæringskontoret for IT og mediafag i Møre og Romsdal.
I sine lokaler, samlokalisert med ULTI Gaming Center i kontorfellesskapet MelloM på Løkkemyra, fikk Fride og Komputor besøk av banksjef Tore Vevang fra Sparebanken Møres avdeling i Kristiansund og banksjef Kolbjørn Heggdal fra Sparebanken Møres næringsavdeling for Nordmøre og Romsdal. Sparebanken Møres representanter hadde med seg en gavesjekk på formidable 300 000 kroner.
Bakgrunn for tildelingen
Bakgrunnen for tildelingen var at Sparebanken Møre ønsker å bidra til å etablere opplæringskontoret.
– Dette som kommer til å spille en viktig rolle i å koble sammen arbeidskraft med relevante bedrifter og vil vil være med på bidra til en bærekraftig utvikling i regionen, sa de to representantene fra Sparebanken Møre.
Ny lærling hos iTeam
Til stede under overrekkelsen var også to representanter fra IT-bedriften iTeam, som også er etablert i MelloM – seniorkonsulent Bjørnar Langseth og Erik Rytter Hunnes, fersk lærling hos iTeam, koblet via Fride Bae og Komputor.
– Medlemsskapet i Komputor-nettverket, den administrative assistansen administrativt og match-makingen fra Komputor var nok avgjørende for at denne lærlingplassen i det hele tatt ble muliggjort, sa Bjørnar Langseth.
– Jeg er også svært fornøyd med å få denne muligheten hos iTeam, sa Erik Rytter Hunnes.
Stort behov for fagarbeidere
Det er et stort behov for fagarbeidere i Møre og Romsdal og er spesielt stort innenfor IT og mediafag. Dette skaper rekrutteringsutfordringer som er alvorlige både for hver enkelt virksomhet og for samfunnsutviklingen.
På vegne av medlemsbedriftene koordinerer og organiserer Komputor:
- medlemsbedriftenes opplæringsvirksomhet innefor Opplæringslovens rammer
- tiltak for rekruttering til IT og mediefag
- kvalifiserings-/opplæringstiltak for ansatte i medlemsbedriftene
- arbeid for at flest mulig lykkes med ønsket kompetanseutvikling
- samarbeid med andre aktører med utfyllende interesser
Når flere bedrifter
– Med vår modell kan vi nå flere bedrifter, som kanskje i kraft av seg selv ikke ville hatt kapasitet til å ta i mot lærlinger. Det at vi også kan la medlemsbedriftene dele på lærlinger, gjør at vi når også mindre bedrifter eller bedrifter som tradisjonelt ikke har tatt i mot lærlinger før, sier Fride Bae.
Hun oppfordrer videre alle relevante aktører innen IT og Media til å melde seg inn i Komputor-nettverket. Sammen med sine medlemsbedrifter, videregående skoler i fylket, NAV, Møre og Romsdal fylkeskommune, og Kunnskapstrening IT er hun klar for videre innsats.
– Vi ønsker enda flere gode lærebedrifter. I tillegg vil vi også gjerne høre fra bedrifter som kan tilby elever utplassering en gang per uke. Det er en veldig god mulighet til å komme i kontakt med fremtidige lærlinger på, avslutter hun.
Les også
Opplæringskontoret for IT- og mediafag er operativt
Motvirke utenforskap
Fride Bae, som også har bakgrunn fra NAV, har også et bankende hjerte for ungdommer som av ulike grunner har falt utenfor. Komputor og medlemsbedriftene har også mulighet til å gi personer utenfor arbeid og utdanning arbeidstrening med mål om fremtidig lærekontrakt. Opplæringsloven er fleksibel og det finnes flere veier til et fagbrev. Mange har både skolegang og praksis fra før som kan godskrives, men lengden på opplæringen vurderes av fylkeskommunen i hvert tilfelle.
– De menneskelige verdiene med å få inkludert ungdommer som har havnet i utenforskap er selvfølgelig uvurderlige for de det gjelder. Men det er også grunn til å se det i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Ved at man forhinder bare et menneske til å ikke havne i en slik ulykksalig situasjon, kan samfunnet spare kanskje mellom 15 og 20 millioner kroner. Her ønsker jeg også at Komputor skal ha en viktig rolle.
Optimisme og framsnakking
De to representantene fra Sparebanken Møre forteller om en spennende fremtid med mange positive prosjekter og utsikter. I Kristiansundsregionen nevnes spesielt det nye Kulturhuset og Campus som to nye katalysatorer for bærekraftig vekst.
– Jeg var nylig i Molde og var ute for å spise på ettermiddagen. Det slo meg hvor mange unge mennesker, sannsynligvis i hovedsak studenter, som benyttet byens ulike serveringssteder og sentrumstilbud, sier Tore Vevang.
– Campus i Kristiansund, som i tillegg er i gåavstand fra alle tilbud i sentrum, vil sannsynligvis føre til en minst like solid sentrumsvekst i Kristiansund, supplerer Kolbjørn Heggdal.
– Det er svært mye positivt som skjer, men jeg mistenker at det er rom for at vi i sterkere grad fremhever det positive som skjer i regionen vår. Det må vi bli flinkere på, sier Tore Vevang.
Sender utfordringen videre
De to representantene fra Sparebanken Møre oppfordret sterkt – og sendte utfordringen videre til øvrige aktører innenfor bank, finans og forsikring om å være med på å støtte opp om denne etableringen.
– Jeg har allerede vært og presentert konseptet for flere av aktørene innenfor næringene som Tore Vevang og Kolbjørn Heggdal viser til. Jeg håper vi får høre også fra dem snart, sier Fride Bae.