Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
26 juni 2023 14:02
Del på Facebook
Magda Nawrocka er hundeekspert i Musti: Vil sikre hunder en trygg og behagelig sommer. Foto: Musti
Magda Nawrocka er hundeekspert i Musti: Vil sikre hunder en trygg og behagelig sommer. Foto: Musti

Sommer og sol byr på farer og utfordringer for hunder og eiere. Mustis hundeekspert, Magda Nawrocka, advarer om de skjulte truslene og gir viktige råd til hundeeiere for å sikre at våre firbente venner har en trygg og behagelig sommer.

Årets første tropenatt i Norge er allerede et faktum, og når temperaturene stiger og solen skinner, er det på tide å øke bevisstheten om risikoene som kan påvirke hunders helse. Ifølge Den store kjæledyrundersøkelsen 2023, en undersøkelse utført av Kantar på vegne av Musti, har hele 49 prosent av norske kjæledyreiere hunder.

Annonse
Annonse

Magda Nawrocka har en mastergrad i dyreavl fra Warsaw University of Life Sciences, med ett års etterutdanning innen adferd og genetikkstudier for hund. Hun uttrykker bekymring for de potensielle truslene som kan påvirke hundens helse og velvære i løpet av sommeren.

– Som hundeelskere må vi være bevisste på farene som hunder kan møte om sommeren. Det er avgjørende å gjenta advarslene om å skåne hunder for varmen, spesielt nå som antallet nye kjæledyreiere har økt som en følge av pandemien. Ved å informere og skape bevissthet kan vi sikre at hundene får en trygg sommer, og unngå potensielle helseproblemer, sier Nawrocka.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Les hundeekspertens advarsler:

  • Livsfarlig: Aldri etterlat hunden i en varm bil
    Aldri etterlat hunden i en parkert bil, selv med vinduet åpent. Temperaturen i bilen kan stige raskt og utgjøre en livstruende situasjon for hunden. Sølvduk og burvifte kan være fint å ha med på biltur.
  • Unngå overoppheting
    Selv om hunder kan nyte å sole seg, kan overoppheting være en reell fare. Magda anbefaler hundeeiere å tilby skyggefulle områder for hvile og å unngå lange turer mens stolen står på sitt sterkeste.
  • Pusteproblemer: Hunder med kort snute er mer utsatt i varmen
    Bruk kjølematte eller -vest på varme dager. Spesielt hunder med kort snute kan ha utfordringer med pusten i varmen. Dette gjelder hunderaser som fransk bulldogg, mops og boston terrier. Musti selger kjølematte som kan være godt for hunden å sitte på.
  • Unngå dehydrering
    Vær sikker på at hunden alltid har tilgang til friskt vann, spesielt under utendørsaktiviteter eller på reise. Ta med en sammenleggbar vannskål som for eksempel denne og gi hunden regelmessig vann for å unngå dehydrering.
  • Beskytt potene mot brannskader
    Asfalt og sand kan bli svært varmt om sommeren og kan føre til alvorlige brannskader på hundens poter. Magda anbefaler å gå på gresskledde områder for å beskytte potene mot varme overflater. Gå helst tur tidlig på morgenen eller om kvelden.
  • Flåttfaren: Ta de nødvendige forebyggende tiltakene
    Sommeren er høysesong for flått og lopper. Det er viktig å sørge for at hunden er beskyttet med riktig forebyggende behandling for å unngå ubehagelige bitt og infeksjoner.
  • Ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig
    Skaff deg et slikt som dette.
  • Vær reiseklar: Pass på pass, vaksinering og ormekur ved utenlandsreiser
    Sørg også for at du er kjent med lokale lover og regler.
  • Ikke dropp redningsvest på hunden

Selv hunder som er gode svømmere kan få panikk i vannet og raskt bli utmattet og nedkjølt. Den største risikoen til sjøs er faren for å miste kjæledyret vårt når vi beveger oss i en viss fart. Det kan ta lang tid å snu og komme tilbake til et sted hvor vi har mistet hunden. En redningsvest kan være avgjørende i en slik situasjon, da den kan redde liv og hjelpe oss å lokalisere hunden. I tillegg gjør et håndtak det betydelig enklere å plukke opp hunden. Velg derfor en vest med håndtak på ryggen.

– Med sommerferien rett rundt hjørnet og med 20 prosent som kun ønsker å reise til steder der kjæledyret kan være med, er disse rådene ekstra verdifulle nå, avslutter Nawrocka.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse