Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 januar 2024 09:58
Del på Facebook
At regjeringen importerer jordbruksvarene vi mangler, samtidig som norske bønder må betale en avgift dersom de produserer for mye melk, er komplett fallitt på rekke og rad, mener Høyres landbrukspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
At regjeringen importerer jordbruksvarene vi mangler, samtidig som norske bønder må betale en avgift dersom de produserer for mye melk, er komplett fallitt på rekke og rad, mener Høyres landbrukspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mangelen på flere jordbruksvarer viser at dagens landbrukspolitikk har spilt komplett fallitt, mener Høyres landbrukspolitiske talsperson, Lene Westgaard-Halle.

– Situasjonen vi står i understreker at dagens landbrukspolitikk ikke fungerer. Det er politikk fra 1950-tallet, sier Westgaard-Halle til VG.

Annonse
Annonse

Hun sikter til at det periodevis er utsolgt for egg i butikkene, at Tine importerer melkepulver på grunn av melkemangel, og at mangel på norske poteter har ført til at butikkene må importere fra utlandet.

For å få en forklaring på hvordan man kunne havne i dette uføret, har landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) kalt inn Tine og Nortura til et møte som ifølge Nationen skal holdes tirsdag.

Hvert år bestemmer staten hvor mye melk som skal produseres etter anbefalinger fra samvirket Tine for melk. Også samvirket Nortura, som produserer egg og kjøtt, gir staten råd før de bestemmer bøndenes kvoter.

Annonse
Annonse

Hvis norske bønder produserer mer melk enn det kvoten rommer, må de betale en overproduksjonsavgift til staten.

Westgaard-Halle er kritisk til at de som regulerer markedet er de store aktørene, og foreslår derfor at man vurderer en uavhengig aktør som regulator.

Landbruksministeren svarer at han har liten tro på at en uavhengig regulator som ikke kjenner markedet vil gjøre en bedre jobb enn Tine.

– I en normalsituasjon er overproduksjonsavgiften et virkemiddel som hindrer overproduksjon og sikrer bonden en anstendig og jevn pris for melken, sier Pollestad til VG.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 10 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 14 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse