Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 februar 2024 15:13
Del på Facebook
Trusselen fra utenlandske kriminelle nettverk blir stadig større for Norge, ifølge en ny Kripos-rapport. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Trusselen fra utenlandske kriminelle nettverk blir stadig større for Norge, ifølge en ny Kripos-rapport. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norge kan bli et transittland for kriminelle nettverk, ifølge en ny rapport fra politiet. Rapporten peker på trusler fra flere utenlandske kriminelle nettverk.

Rapporten peker på fem konkrete trusler som utgjør en alvorlig trussel mot Norge, opplyser Kripos i en pressemelding.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Vi ser at det er en alvorlig situasjon der Norge kan bli et transittland for narkotika, og at både politiet, Tolletaten og andre samfunnsaktører må samarbeide og jobbe målrettet for å motvirke denne utviklingen, sier leder Eivind Borge for etterforskningsavdelingen i Kripos.

Samtidig peker rapporten på trusselen fra svenske, marokkanske, albanskspråklige og litauiske kriminelle nettverk.

– Dette er nettverk vi ser har et transnasjonalt perspektiv, som opererer i Norge. Flere av disse har direkte kontakt med narkotikakartell i Sør-Amerika og forsyner norske kriminelle nettverk med narkotika. De er høyst profesjonaliserte og leverer forskjellige typer tjenester i den kriminelle verdikjeden. Vi ser også at flere av nettverkene har kontroll på store deler av denne verdikjeden selv, sier Borge.

Venter økning av svensk kriminalitet

Kripos anslår at svenske kriminelle vil fortsette å utvide sin virksomhet flere steder i Norge.

– Den ekstreme volden som kriminelle i svenske narkotikanettverk utøver, er kalkulerende, grenseoverskridende og selges som bestillingsoppdrag i kriminelle miljøer. Aktører fra narkotikakriminelle nettverk og gjengmiljøer i Sverige knyttes til bestillingsoppdrag på vold og frihetsberøvelse i Norge, skriver Kripos.

De venter at svenske kriminelle med betydelig voldspotensial vil fortsette å være aktive på norsk jord i 2024. De trekker fram det svensk-kurdiske Foxtrot-nettverket som har tilknytninger til flere politidistrikter i Norge.

– Norsk politi er kjent med flere trusselsaker knyttet til aktører med koblinger til Foxtrot-nettverket. Brutte avtaler, feilede narkotikaopplegg og personkonflikter går igjen som utløsende faktorer for trusler og voldsoppdrag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Mangel på ressurser

Høyres justispolitiske talsperson, Ingunn Foss, mener rapporten vitner om en situasjon som er ferd med å komme ut av kontroll.

– Det er den siste rapporten i rekken som viser det samme bildet: Kriminaliteten i Norge øker, og de kriminelle nettverkene utgjør en stadig større trussel mot tryggheten vår. Ikke bare blir de flere og farligere, men de utnytter også flere barn og unge enn før, sier Foss til NTB.

Foss mener politiet mangler ressurser for å håndtere situasjonen.

– Politiet står i en svært alvorlig situasjon samtidig som kriminaliteten øker kraftig. Forebyggende avdelinger legges ned, og flere hundre politifolk har mistet jobben siden justisministeren tiltrådte. Politifolk gjør en formidabel innsats hver eneste dag, men de har rett og slett ikke ressursene de trenger for å håndtere situasjonen, sier hun.

Krevende tollarbeid

Om få uker kommer politiets årlige trusselvurdering, hvor politiet vil redegjøre nærmere for hvordan trusselen fra organisert kriminalitet i Europa aldri har vært høyere, opplyser Kripos videre.

– Dette blant annet på grunn av økt profesjonalisering, grensekryssende samarbeid og stadig mer komplekse forretningsmodeller, sier leder Ole Jørgen Arvesen for avdeling for fellesoperative tjenester.

Fjoråret ble et rekordår for kokainbeslag i Norge. Den norske tolletaten står i første linje i smuglingsbekjempelsen, understreker tolldirektør Øystein Børmer.

– En trend med Norge som transittland, ikke minst sjøveien, vil stille oss overfor nye og store utfordringer i Tolletaten. Norge har verdens nest lengste kystlinje, noe som gjør dette til en svært krevende kontrolloppgave for oss, sier han.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse