Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
23 februar 2024 14:06
Del på Facebook
Ifølge Joe Biden bærer Vladimir Putin det fulle ansvaret for Navalnyjs død. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
Ifølge Joe Biden bærer Vladimir Putin det fulle ansvaret for Navalnyjs død. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

USA kunngjør over 500 nye sanksjoner mot Russland på grunn av Aleksej Navalnyjs død og den pågående krigføringen i Ukraina. Kynisk innblanding, mener Russland.

Sanksjonene skal ramme landets forsvarsindustri, landets finanssektor og enkeltpersoner tilknyttet regimekrigeren Navalnyjs fengsling, ifølge en uttalelse fra USAs president Joe Biden.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Sanksjonene blir innført en uke etter at Navalnyj ble meldt død. Tidligere i uken sa Biden at sanksjonene er «rettet mot Putin, som er ansvarlig for hans død».

– Sanksjonene skal sørge for at Putin betaler en enda høyere pris for sin krigføring i utlandet og undertrykking på hjemmebane, heter det i fredagens uttalelse.

Russlands ambassadør til USA sier sanksjonene mangler legitimitet.

– Dette er et skamløst og kynisk forsøk på innblanding i Russlands indre anliggende, sier Anatolij Antonov til statlige russiske nyhetsbyråer.

Energiproduksjon og finans

USA har bedt om full åpenhet fra Russland om hva som forårsaket den fengslede regimekritikeren Navalnyjs død.

Flere av sanksjonene skal ramme landets energiproduksjon og eksport, blant annet et stort naturgassprosjekt i Sibir.

Annonse
Annonse

Det russiske betalingssystemet Mir rammes også. Ifølge USA har selskapet gjort det mulig for Russland å skape et finansielt system for å omgå sanksjonene.

En rekke enkeltpersoner er oppført på listen, blant annet folk som ifølge USA er involvert i tvangsforflytning av ukrainske barn og prorussisk indoktrinering.

Rammer kinesiske selskaper

På fredagens sanksjonsliste er også et titalls banker, investeringsselskaper og teknologiselskaper.

Nær 100 av sanksjonene rettes mot foretak utenfor Russland som bidrar til krigføringen ved å omgå eksisterende regelverk og sanksjoner, ifølge Biden. Disse foretakene er basert i Kina, Tyrkia, Emiratene og Kasakhstan.

Blant annet rammes seks kinesiske selskaper som selger elektronikk til Russland. Fra flere av landene rammes agenturer for fly- og kjøretøykomponenter.

– Går tom for ammunisjon

Ukraina har imidlertid stort behov for mer militærstøtte, men Biden sliter med å få mer Ukraina-støtte godkjent i Kongressen.

– To år inn i krigen fortsetter det ukrainske folket å kjempe med stort mot. Men de går tom for ammunisjon. Ukraina trenger mer støtte fra USA for å holde stand mot Russlands ustoppelige angrep, sier Biden fredag.

Derfor må Representantenes hus godkjenne støttepakken til Ukraina, fremholder presidenten nok en gang.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse