Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 mars 2024 22:05
Del på Facebook
Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO sier i forkant av årets lønnsforhandlinger at det nå går bedre for mange norske bedrifter, men at det er store forskjeller. Foto: Lise Åserud / NTB
Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO sier i forkant av årets lønnsforhandlinger at det nå går bedre for mange norske bedrifter, men at det er store forskjeller. Foto: Lise Åserud / NTB

Bedriftenes lønnsevne blir viktig i årets lønnsoppgjør, mener NHO. Representantskapet vedtok torsdag sin posisjon foran årets oppgjør, som starter 18. mars.

Årets lønnsforhandlinger i arbeidslivet er et hovedoppgjør hvor både lønn og innhold i tariffavtaler skal reforhandles. NHO skriver at det er store forskjeller i lønnsomhet blant landets bedrifter, og at hensyn til bedriftenes lønnsevne blir viktig.

Annonse
Annonse

– Det er fortsatt stort strekk i laget. Mange bedrifter går godt, mens andre sliter tungt. Det understreker viktigheten av en god balanse mellom sentrale og lokale forhandlinger som gir muligheter for tilpasninger til den enkelte bedrifts økonomiske situasjon, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

Samtidig erklærer NHO sin lojalitet til frontfagsmodellen, altså at konkurranseutsatt industri forhandler først, og at det således blir førende for oppgjørene i øvrige bransjer.

LO truer med streik

I februar gikk et samlet LO inn for et krav om økt kjøpekraft til alle, og at de som tjener minst, skal ha et vesentlig løft.

Annonse
Annonse

LO-leder Peggy Hessen Følsvik trakk nettopp fram eksportindustrien, som har gode tider, da hun sa at det i år er rom for et solid og godt lønnsoppgjør til alle.

– Vi er beredt til å ta en streik for å få det som er rettferdig, det som er rett, sa LO-lederen.

Advarer mot stort sentralt tillegg

Blant medlemsbedriftene er det fortsatt flere pessimister enn optimister som ser lyst på framtiden, skriver NHO. Spesielt i byggebransjen er det mange som sliter og som ikke ser lyst på framtiden.

– Lønnsoppgjøret og de sentrale tilleggene må bygge opp under lokale forhandlinger og lokal lønnsdifferensiering tilpasset den enkelte bedrifts økonomiske situasjon, skriver NHO etter at representantskapet hadde blitt enige om årets posisjon.

– Derfor må de sentrale tilleggene ikke utgjøre en for stor andel av rammen, heter det videre.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 11 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse