Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 mars 2024 09:47
Del på Facebook
Prisene på matvarer falt i februar, viser SSBs oversikt over prisutviklingen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Prisene på matvarer falt i februar, viser SSBs oversikt over prisutviklingen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

For første gang på 23 år falt prisene på matvarer i februar. Kampanjer om priskutt har hatt sin effekt, melder SSB.

Konsumprisindeksen steg 4,5 prosent fra februar 2023 til februar 2024. Lavere energipriser drar prisveksten ned, og i februar falt prisene på mat 0,7 prosent.

Annonse
Annonse

– Det er svært uvanlig at prisene på matvarer faller i februar. Vi har ikke målt nedgang i matprisene i februar måned siden 2001, sier seksjonsleder Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå.

Fra januar til februar steg prisene med 0,2 prosent, viser den månedlige utviklingen i konsumprisindeksen (KPI).

Kjerneinflasjonen det siste året, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer, endte i februar på 4,9 prosent. Det er ned fra 5,3 prosent i januar.

Støre: Renten ned

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommenterer utviklingen mandag morgen.

Han tolker tallene fra SSB som at regjeringens politikk virker og at norsk økonomi er på vei mot et vendepunkt hvor folk igjen kan oppleve økt kjøpekraft.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det er positivt at prisveksten fortsetter å gå ned. Det legger igjen grunnlaget for at rentene etter hvert kan settes ned, noe som er viktig for folk, sier Støre.

Billigere mat i februar

Det siste året har prisene på mat steget med 6,3 prosent. Det er den viktigste enkeltfaktoren til at prisveksten er stigende i Norge. Fisk og sjømat, frukt og kornprodukter har steget mest.

Fra januar til februar falt imidlertid prisene på matvarene med 0,7 prosent. SSB viser til at prisene i dagligvarebransjen tradisjonelt har steget mest i februar og juli på grunn av forhandlinger mellom leverandører og forhandlere. Nå har flere signalisert at de vil vekk fra denne modellen, samtidig som flere kjeder har hatt kampanjer med priskutt og prisfrys på en rekke produkter.

– Vi ser nå ganske klare spor fra dagligvarekjedenes kampanjer. Uvanlig mange matvarer hadde en flat prisutvikling fra januar til februar, samtidig som enkelte tilbudskampanjer trakk matprisene samlet sett ned, sier Espen Kristiansen.

Biler og drivstoff

I februar steg imidlertid prisene på drivstoff og biler, sammenlignet med måneden før. Prisene på bensin steg med 6,9 prosent og diesel 8,7 prosent. Biler steg 1,7 prosent i pris.

Delt opp mellom leveringssektorer vises det at prisene på varer har steget med 4,1 prosent de siste 12 månedene. For tjenester har prisene økt med 5 prosent. For tjenester hvor arbeidskraft dominerer har prisene økt med 3,7 prosent det siste året.

Regjeringens beslutning om å innføre gratis ferjer mellom øysamfunn uten veiforbindelse har ført til at prisene på passasjertransport i båt falt med 19 prosent det siste året. Dette har igjen ført til en reduksjon i den totale tolvmånedersvekten.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøMin analyse er:Tospannet RR og TS arbeider febrilsk for å understøtte økonomien i prosjektet Molde til Julbøen, og vidare over ...
Terje Sundsbø 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet for flytting av fergeleiet ut av sentrum i Molde er all trafikken som kommer fra fergene ved hvert anløp. ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 12 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 17 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse