Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
19 mars 2024 10:11
Del på Facebook
Grilling av pølser på bål har blitt en tradisjon for mange i påsken. Men utgjør grillet mat en stor risiko for helsa? Foto: Gorm Kallestad / NTB
Grilling av pølser på bål har blitt en tradisjon for mange i påsken. Men utgjør grillet mat en stor risiko for helsa? Foto: Gorm Kallestad / NTB

Uka før påske, da mange i Norge starter grillsesongen, serverer Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en ny vurdering av helserisiko ved å spise grillmat.

Vi har hørt det før: Grilling innebærer risiko for dannelse av helseskadelige stoffer i maten. Flere av stoffene øker risikoen for utvikling av kreft. Ulike faktorer øker risikoen, og rådene har vært å «grille skånsomt» og unngå å grille over åpne flammer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Men til nå har det vært en vurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i 2007 som har ligget til grunn. Der ble det understreket at kunnskapen om hvor mye skadelige stoffer som finnes i ulike typer grillmat, var mangelfull. VKMs vurderinger var den gang ikke tilstrekkelige til å anbefale en grense for hvor ofte man bør grille.

Mye har skjedd

– Mange forhold kan være endret siden VKMs forrige vurdering. Grillsesongen har blitt lengre og utvalget av matvarer og grilltyper har blitt bredere. I tillegg har det kommet ny kunnskap om uønskede helseskadelige forbindelser, såkalte prosessfremkalte stoffer, som oppstår ved grilling, skriver VKM om bakgrunnen for den nye vurderingen , som presenteres på et åpent møte 21. mars.

Prosjektleder Helen Engelstad Kvalem i VKM vil ikke avsløre noe på forhånd, men sier til NTB at det har vært fint å kunne jobbe faglig uavhengig og med sterk metodikk, med et tema som engasjerer og påvirker mange.

– Grilling er «folkeeie», sier Kvalem, som er klinisk ernæringsfysiolog, med doktorgrad i ernæringstoksikologi.

Grillfrelste voksne og ukontrollerte barn

I 2007 forelå det ingen oversikt over norske grillvaner: hvilke grillmetoder som benyttes i Norge, hvem som griller, hva vi griller og hvor mye.

Spesielt etterlyste VKM kunnskap om grillmatkonsum blant de som griller hyppig, for å kunne si mer om helserisikoen for dem, og om barns konsum av grillet mat, som er vanskelig å kartlegge. Barn kan spise grillet mat også i skole- eller barnehagetiden, der grilling over bål/åpen flamme er vanlig for eksempel på tur. I 2007 fant VKM de høyeste konsentrasjonene av såkalte PAH-forbindelser nettopp i pølse grillet på bål.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Ikke minst manglet det bedre kunnskap og data omkring innholdet av kreftfremkallende stoffer i ulike typer matvarer, analysert med nyere analysemetoder.

Dette vil vi vite

I bestillingen ber Mattilsynet VKM om å identifisere helseskadelige prosessfremkalte stoffer som dannes i større grad ved grilling enn ved steking. Om mulig skulle VKM vurdere helserisiko knyttet til konsum av grillmat sammenlignet med stekt mat. De har også hatt oppgaven med å lage en oversikt over rapporterte mengder av disse stoffene i ulike typer grillmat.

Mattilsynet har også bedt om oversikt over faktorer, for eksempel grilltype, grillmetode og matvare, som har betydning for dannelse av de identifiserte prosessfremkalte stoffene i grillmat.

Det kan nemlig være at det blir forskjeller når mat grilles på gass, kull eller briketter, eller om man griller med eller uten lokk.

Vurdering nå, anbefaling senere

VKM påpeker til NTB at deres oppgave er å samle inn og vurdere tilgjengelig og relevant kunnskap for å gjøre en vurdering av faktisk helserisiko. Med oppdatert kunnskap vil Mattilsynet i neste omgang kunne gi aktuelle og relevante råd til forbrukerne om ulike matvarer ved ulike grillmetoder.

Kvalem er fullt klar over at det sitter mange grillentusiaster og er spent på svarene.

Vi har strenge rutiner rundt disse rapportene, så detaljene må vi vente med til vi legger fram rapporten på torsdag.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Fakta om bakgrunnen for norsk grillkultur

Mennesker har tilberedt mat over åpen flamme til uminnelige tider. Norsk grillkultur har utviklet seg i 70 år inspirert av USA.

Da Kristoffer Columbus ankom øya Guanahani i Bahamas i 1492, var taínoene de første amerikanerne europeerne møtte. Taíno tilberedte mat på trerammer – barabicu – som lå på støttepæler over bål.

De spanske oppdagerne kalte tilberedningsmetoden «barbacoa» og tok langtidssteking og røyksmak til andre deler av verden.

Barbecue ble den amerikanske betegnelsen for mat som er tilberedt over indirekte hete med varm røyk over en lang tidsperiode. Metoden bidrar til at fett og bindevev brytes ned og gjør kjøtt mørere. Metoden skal særlig ha blitt utviklet av fattige og slaver i Sørstatene.

Å grille betyr, i motsetning til «barbecuing», å tilberede noe over åpen flamme, svært varmt og raskt.

I 1897 søkte Ellsworth B.A. Zwoyer fra Pennsylvania om patent på kullbriketter. Produktet ble først populært da Henry Ford på 1920-tallet så etter en mulighet for å bruke opp trerester etter bilproduksjon.

Etter verdenskrigene fikk folk mer fritid, og forsteder vokste fram i USA. Det ble populært med utendørs sysler i hage og bakgård – som å grille mat på rist over kull.

I 1952 konstruerte George Stephen den første moderne grillen, med lokk, som både var mindre brannfarlig, spredte mindre aske og reduserte faren for brent mat.

I 1957 kom « Grillboken » av svenske Ingrid Fridén-Abelson, og i 1959 kom boka i ut i Norge, som var svært opptatt amerikansk kultur.

Moderne hagegrilling ble populært fra 1960-årene her til lands. Grilling passet også bra inn i norske, folkelige tradisjoner med friluftsliv og å tilberede mat over bål.

Verbet å grille betyr «å steke på rist» og ble først vanlig på 1960-tallet.

«Grill» dannet drøssevis av nye sammensetninger etter at det først kom i bruk: grilldress, grillfest, grillforkle, grillkull, grillmat, grillpølse, grillspyd, grillvotter, utegrill. I ordboka dukket også «ventepølse» opp: pølse man spiser mens man venter på at (grill) måltidet skal bli klart

Kilder: Vocabulary , Weber , Cinders Barbecues , Språkrådet og Naob )

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse