Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 april 2024 06:44
Del på Facebook
Riksmekler Mats Ruland møtte lørdag pressen i forbindelse med meklingen i lønnsoppgjøret. Meklingen går nå på overtid. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Riksmekler Mats Ruland møtte lørdag pressen i forbindelse med meklingen i lønnsoppgjøret. Meklingen går nå på overtid. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Klokka 18.30 søndag var det fortsatt ikke kommet noe resultat i meklingen i frontfaget. Over 14.000 arbeidstakere går ut i streik hvis partene ikke blir enige.

«Oppdatert 17.45: Meklingen fortsetter», meldte Fellesforbundet på sine nettsider søndag ettermiddag. Forbundet varsler mer informasjon i løpet av «ettermiddag/kvelden».

Annonse
Annonse

Ved midnatt natt til søndag gikk den opprinnelige meklingsfristen i årets frontfagsoppgjør ut. Over 18 timer senere var det fortsatt ikke tilkjennegitt noe resultat.

– Partene ble enige om å mekle videre på overtid ved fristens utløp. Meklingen pågår fortsatt. Det innebærer at ansatte møter på jobb som vanlig, med mindre annen beskjed blir gitt, skriver Fellesforbundet på sine nettsider.

I koronaåret 2020 pågikk meklingen i hovedoppgjøret over 22 timer etter at fristen hadde utløpt og satte dermed ny rekord i tidsbruk på overtid. Den forrige rekorden stammer fra 2014. Da pågikk meklingen i 18 timer før partene kunne legge fram et resultat.

– Må jobbe hardt fram til alt er løst

Hvis Fellesforbundet og Norsk Industri ikke blir enige, blir 14.301 arbeidstakere tatt ut i streik fra mandag, og ytterligere 14.904 medlemmer fra torsdag. Det betyr at nærmere 30.000 medlemmer fra over 730 bedrifter kan bli tatt ut i streik i løpet av neste uke.

Da det ble klart at meklingen gikk mot overtid, sa Ruland til NRK at det gjensto en del temaer som de måtte bruke de kommende timene på å løse. Han ønsket ikke kommentere hvilke temaer som er de vanskeligste, men sier at det er flere spørsmål.

Allerede en time før fristen gikk ut, varslet Ruland at meklingen kom til å strekke seg ut i de små nattetimer. Riksmekleren ble i 18-tiden søndag sett på vei inn i de respektive møterommene til Fellesforbundet og Norsk Industri.

– Her vil natten bli tatt i bruk, og det er nok ingen som vil få noen pauser de kommende timene. Her må vi jobbe hardt på fram til alt er løst, sa Ruland til VG.

Annonse
Annonse

Parat mekler fortsatt

Heller ikke Parat kom til enighet med Norsk Industri før fristen ved midnatt.

– Vi fortsetter langt på overtid. Vi mekler fortsatt i håp om å komme til enighet, men så langt er ikke det oppnådd, sa kommunikasjonssjef Trygve Bergsland i Parat til NTB.

Arbeidstakerorganisasjonen har varslet at den tar ut 1064 arbeidstakere i første del av en eventuell streik.

Parat har så langt ikke varslet et nytt uttak, men skriver at det kan komme når som helst, og at det vil bli gitt med fire dagers varsel.

I tillegg til reallønnsøkning krever både Parat og Fellesforbundet penger til etter- og videreutdanning av de ansatte.

Ukjent for offentligheten

Den tvungne meklingen har pågått siden onsdag formiddag etter at partene måtte erkjenne at de ikke kom til å bli enige uten riksmeklerens hjelp.

Det er fortsatt ukjent for offentligheten hvor mye Fellesforbundet krever i lønnstillegg i år. Men forbundsleder Jørn Eggum har gjort det klart at de må ha en lønnsøkning som ligger over prisveksten. Det kan bety et oppgjør på rundt 5 prosent.

Ruland har ikke ønsket å si noe om hvor stor avstanden er mellom partene. Han påpekte onsdag at situasjonen i årets oppgjør er krevende siden det har gått flere år uten reallønnsøkning og vi er inne i en dyrtid som mange kjenner på lommeboken.

Frontfagsoppgjøret gjelder konkurranseutsatt industri, og resultatet her danner en norm som bortimot hele det organiserte arbeidslivet respekterer og følger. Hensikten er å sikre en lønnsdannelse som er nokså lik mellom yrkesgruppene og som skal holde prisveksten i sjakk, arbeidsledigheten lav og ikke bidra til å svekke konkurransekraften internasjonalt.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse