Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 juni 2024 18:39
Del på Facebook
Facebook-eier Meta vil benytte brukernes offentlige innlegg, bilder og kommentarer i sosiale medier til å trene opp en såkalt LLM (stor språkmodell), som er en form for kunstig intelligens. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Facebook-eier Meta vil benytte brukernes offentlige innlegg, bilder og kommentarer i sosiale medier til å trene opp en såkalt LLM (stor språkmodell), som er en form for kunstig intelligens. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Meta, som blant annet eier Facebook og Instagram, sier de utsetter en omstridt plan om å trene kunstig intelligens (KI) på brukernes innhold.

Utsettelsen gjelder Europa og kommer etter en forespørsel fra det irske datatilsynet, skriver Meta i en pressemelding fredag.

– Vi er skuffet over forespørselen Irlands datatilsyn har fremsatt på vegne av europeiske tilsynsmyndigheter, særlig fordi vi tok inn tilbakemeldinger om reguleringer og informerte tilsynene i mars, skriver Meta, som mener utsettelsen er et skritt tilbake for innovasjon og konkurranse innen KI-utvikling.

– Vi har fortsatt stor tiltro til at vår fremgangsmåte er i tråd med europeiske lover og reguleringene. KI-opplæring er ikke unikt for våre tjenester, og vi er mer åpne enn de fleste av våre konkurrenter, skriver selskapet videre.

– Hadde ikke skjedd uten press

Forbrukerrådet i Norge er fornøyd med at den omstridte planen om å trene kunstig intelligens på brukernes bilder og poster utsettes.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Dette hadde ikke skjedd uten massivt press, blant annet gjennom klage fra Forbrukerrådet og den østerrikske personvernorganisasjonen for digitale rettigheter noyb, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Vi mener Meta mangler lovlig grunnlag til å behandle brukernes personopplysninger til å trene opp KI-modeller. De færreste hadde da også forestilt seg at bilder av barn og familie, fest og ferie og alle mulige statusoppdateringer skulle benyttes til å trene KI, sier hun.

– Må få klarhet

Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) kaller Metas utsettelse «en klok vurdering».

– Dette viser at engasjementet fra Norge har gitt resultater. Nå må vi få klarhet i hva dette betyr og hvor lenge utsettelsen varer. Det kommer jeg til å ta opp på møtet med Meta på mandag og følge videre opp i diskusjoner med EU, sier Tung til NTB. Hun forventer at Meta kommer med en løsning som gir «et reelt og enkelt valg for brukerne».

Etter planen skulle selskapet fra 26. juni begynne å la en KI-modell trene på offentlige innlegg, bilder og kommentarer fra brukerne i selskapets sosiale medier.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøOg?
@Geir Ole SætremyrSvaret ditt står til stryk.
Hans-Peter Kaaresen 2 dager siden Er fergefri E39 realistisk?
Fornuftige refleksjoner Paul!  Det som blir det aller viktigste er å bytte ut regjeringen i september 2026, slik at fornuften ...
Ketil Strand Andersen 9 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse