Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast spaltist. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, fast spaltist. Foto: Privat

Etter det jeg har sett av medieomtaler, var julemarkedet i Kulturfabrikkens lokaler (den gamle forfabrikken) vellykket. Kanskje dette kan være starten på at vi får en ny flott markedsplass i Kristiansund. Det er heller ikke så langt unna den gamle Torghallen i byen. Og den har mange gode minner fra.

Jeg vet at det er en del markedsaktivitet innerst i Vågen ved Kaffebrenneriet. Spørsmålet er om ikke den gamle Gassverktomta kan egne seg for en helt ny markedsplass. Det å lage en slik markedsplass sammen med Kulturfabrikken vil bidra til å få bedre lønnsomhet også for denne kulturinstitusjonen. Bedre omgivelser med Smia og den andre gamle bebyggelsen kan man ikke ha helt ned mot vannkanten. Vågen er og blir en perle.

Skjermet for være og vind

I motsetning til Rådhusplassen og Kaibakken er det mer plass og området ligger mer skjermet til for vær og vind. Kanskje dette også er stedet for Smølabonan?

Mange byer har bygget opp en tradisjon med markedsplasser. Selvsagt bør også Kristiansund få sin permanente markedsplass som kan brukes til mange ulike anledninger. Da er Gassverktomta noe av det beste vi kan satse på. Dette ligger sentralt. Det er også kort vei til Mellemværftet, til Kaffebrenneriet og til det nye flotte opplevelsesenteret som kommer på Kranaskjæret. 

Da jeg i sin tid var med i Vågenutvalget så vi for oss at mange av de tomme, men viktige historiske husene rundt Vågen kunne fylles med liv. Jeg er glad for at det er begynt å skje noe. I gamle Goma Fabrikker holder kunstnere til. Det bør det gjøre også mange andre steder rundt om. Slipp kunstnere og håndverkere til. Se bare på som er skapt på Mellemværftet.

Kystens svar på Rørosmartnaen

Vi kan skape kystens svar på Røros-martnaen i Vågen om man jobber offensivt og systematisk. Området ligger klart.

Men skal man lykkes med en markedsplass må man sørge for at det er overbygde boder og hus som man kan være i. Vi kan ikke gjøre noe med været – og det kan som kjent skifte fra minutt til minutt i Nordmørsbyen.

Ved å legge en slik markedsplass til Gassverktomta kan man bygge permanente boder rundt Kulturfabrikken. Kanskje vi kan bygge en brygge over plassen. Jeg ser gjerne at både arkitekter og andre kan komme med forslag til hvordan dette kan utformes.

Setter Kristiansund på turistkartet

Dette ligger rett ved Gjestehavna som om sommeren blir meget godt besøkt, og får vi en permanent bobil-parkering innerst i Vågen kan vi skape et turistsenter som det vil gå frasagn om. Dette vil opplagt føre til at mange turister vil være flere dager i Kristiansund. Det betyr økt handel og økte inntekter for byen. Kan også Kulturlivet utnytte dette, vil byen blomstre. Det vil selvsagt både byens befolkning og folket i nabokommunene glede seg over.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte