Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
06 desember 2017 10:00
Del på Facebook
Nøtteknekkeren. Foto: OiK
Nøtteknekkeren. Foto: OiK
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nærmer seg jul og endelig er det klart for årets premiere på ballettforestillingen Nøtteknekkeren. For mange markerer den tradisjonsrike forestillingen starten på den magiske juletida i Kristiansund. 

Hver kveld torsdag til søndag denne uka står til sammen 250 små og store dansere, med sommerfugler i magen, klare til å entre den julepyntede scenen i Festiviteten. Mange spente små er med for aller første gang, mens andre har vært med siden første gang vi satte opp Nøtteknekkeren for 25 år siden 10. desember 1992!

Førjulstradisjon i Kristiansund

Tsjajkovskijs verdenskjente ballettforestilling spilles over hele verden nå før jul, og også her i Kristiansund. Historien bygger på eventyret «Nøtteknekkeren og musekongen» av den tyske dikteren E.T.A Hoffmann (1776-1822). Vi blir invitert med inn i familien Stahlbaums hjem i det julefesten snart skal starte. Blant gjestene er onkel Drosselmeyer som kommer med gaver til alle Stahlbaum-barna. Lille Klara er så spent på å se både juletre og gaver at hun nesten ikke kan vente. Av onkel Drosselmeyer får Klara en nøtteknekkerdukke, som tilsynelatende er en helt vanlig leke. Men når julefreden senker seg og alle har gått til ro for natten, legger lille Klara ut på en reise fylt av feer, musekonge, sukkertøy, tinnsoldater, eventyr og magi.

Glitrende kostymer

Noe av det flotteste med forestillingen for både publikum og dansere er de fantastiske kostymene som glitrer på scenen. Kostymeansvarlig og leder for systua Kjersti Eckhoff har hatt hendene fulle i høst med å tilpasse kostymer og sy nye: «Etter lang og tro tjeneste har de tidligere musekostymene fra 1992 gått av med pensjon i år, og vi har helt splitter nye kostymer til den gjengen.» Sammen med flere flinke syere har Eckhoff nå gjort klar nærmere 250 kostymer – alt fra vakre tutuer til spanske tyrefekterjakker, soldatkostymer og voksengjestenes aftenkjoler. «Det er alltid hektisk nå før premieren, og plutselig dukker det opp en knapp som må sys eller andre reparasjoner. Men jeg gleder meg virkelig til å se de flotte kostymene på scenen».

Enormt mye tid og innsats ligger bak

Faglig og kunstnerisk leder ved Operaens Ballettsenter Catherine S. Ingebrigtsen går en hektisk helg i møte: «De flinke elevene våre har øvd siden tidlig i høst, og har lagt inn enormt mye tid og innsats for at publikum skal få oppleve Nøtteknekkeren før jul». For Ingebrigtsen er ingen tvil om at dette er høydepunktet for mange elever ved Operaens Ballettsenter. «Det er en fryd å se hvor mye elevene utvikler seg for hvert år. Mange startet som små engelsk konfekt og danser seg gjennom roller som mus, soldater, snøprinsesser og marsipan. Også er det jo noen dedikerte dansere ender opp som Klara eller Sukkertøyfeen til slutt.»

Nøtteknekkeren har premiere 7. desember, med forestillinger fredag 8., lørdag 9. og søndag 10. desember. Det begynner å bli fullt, men det er fortsatt mulig å sikre seg billetter til dette førjulseventyret.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 4 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse