Annonse
Annonse
Nøtteknekkeren. Foto: OiK
Nøtteknekkeren. Foto: OiK

Det nærmer seg jul og endelig er det klart for årets premiere på ballettforestillingen Nøtteknekkeren. For mange markerer den tradisjonsrike forestillingen starten på den magiske juletida i Kristiansund. 

Hver kveld torsdag til søndag denne uka står til sammen 250 små og store dansere, med sommerfugler i magen, klare til å entre den julepyntede scenen i Festiviteten. Mange spente små er med for aller første gang, mens andre har vært med siden første gang vi satte opp Nøtteknekkeren for 25 år siden 10. desember 1992!

Førjulstradisjon i Kristiansund

Tsjajkovskijs verdenskjente ballettforestilling spilles over hele verden nå før jul, og også her i Kristiansund. Historien bygger på eventyret «Nøtteknekkeren og musekongen» av den tyske dikteren E.T.A Hoffmann (1776-1822). Vi blir invitert med inn i familien Stahlbaums hjem i det julefesten snart skal starte. Blant gjestene er onkel Drosselmeyer som kommer med gaver til alle Stahlbaum-barna. Lille Klara er så spent på å se både juletre og gaver at hun nesten ikke kan vente. Av onkel Drosselmeyer får Klara en nøtteknekkerdukke, som tilsynelatende er en helt vanlig leke. Men når julefreden senker seg og alle har gått til ro for natten, legger lille Klara ut på en reise fylt av feer, musekonge, sukkertøy, tinnsoldater, eventyr og magi.

Glitrende kostymer

Noe av det flotteste med forestillingen for både publikum og dansere er de fantastiske kostymene som glitrer på scenen. Kostymeansvarlig og leder for systua Kjersti Eckhoff har hatt hendene fulle i høst med å tilpasse kostymer og sy nye: «Etter lang og tro tjeneste har de tidligere musekostymene fra 1992 gått av med pensjon i år, og vi har helt splitter nye kostymer til den gjengen.» Sammen med flere flinke syere har Eckhoff nå gjort klar nærmere 250 kostymer – alt fra vakre tutuer til spanske tyrefekterjakker, soldatkostymer og voksengjestenes aftenkjoler. «Det er alltid hektisk nå før premieren, og plutselig dukker det opp en knapp som må sys eller andre reparasjoner. Men jeg gleder meg virkelig til å se de flotte kostymene på scenen».

Enormt mye tid og innsats ligger bak

Faglig og kunstnerisk leder ved Operaens Ballettsenter Catherine S. Ingebrigtsen går en hektisk helg i møte: «De flinke elevene våre har øvd siden tidlig i høst, og har lagt inn enormt mye tid og innsats for at publikum skal få oppleve Nøtteknekkeren før jul». For Ingebrigtsen er ingen tvil om at dette er høydepunktet for mange elever ved Operaens Ballettsenter. «Det er en fryd å se hvor mye elevene utvikler seg for hvert år. Mange startet som små engelsk konfekt og danser seg gjennom roller som mus, soldater, snøprinsesser og marsipan. Også er det jo noen dedikerte dansere ender opp som Klara eller Sukkertøyfeen til slutt.»

Nøtteknekkeren har premiere 7. desember, med forestillinger fredag 8., lørdag 9. og søndag 10. desember. Det begynner å bli fullt, men det er fortsatt mulig å sikre seg billetter til dette førjulseventyret.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte