Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Stig Anders Ohrvik
Artikkel
02 februar 2018 14:45
Del på Facebook
Stig Anders Ohrvik, fast spaltist. Foto: Privat
Stig Anders Ohrvik, fast spaltist. Foto: Privat
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har flere ganger hevdet at kampen for å beholde likeverdig tilgang til spesialisthelsetjenesten på Nordmøre er en av de viktigste grunnene til at Nordmøre bør bli en del av det nye Trøndelag i stedet for å fortsette å bli oversett og tilsidesatt i Møre og Romsdal.

Gang på gang har alle som støtter det bestående forsøkt å  imøtegå argumentasjonen ved å påpeke at spesialisthelsetjenesten ikke er fylkeskommunens ansvar.

Dette forsøket på imøtegåelse har i praksis understreket mitt poeng; det største problemet med spesialisthelsetjenesten er at helseforetakene ikke er underlagt folkevalgt kontroll og styring, men i stedet blir nedsatt og instruert av en statsråd som til alt overmål heller ikke er valgt av folket, men utpekt av regjeringssjefen.

I sammenslåingen av trøndelagsfylkene lå det imidlertid en klar forventning om å bli tilført økt ansvar og flere oppgaver fra staten, og spesialisthelsetjenesten sto øverst på lista over det som det nye Trøndelag ønsket å bli tilført ansvaret for.

Nå uttaler et ekspertutvalg nedsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet at de mener organiseringen av sykehusene må vurderes på nytt, da også med en fylkeskommunal modell:

– Utvalget har merket seg at Den norske legeforening på sitt landsstyremøte i 2017 gikk inn for å avvikle de regionale helseforetakene og at «sykehusorganiseringen må inngå i arbeidet med ny regionreform», skriver utvalget, som også skriver at de ser et klart behov for en nærmere diskusjon av dette spørsmålet.

Det er nok ikke mange tårer som vil bli felt over helseforetakenes endelikt. De eneste som har hatt noe å tjene på helseforetakene er kyniske styreledere og foretaksdirektører med større tanker for økonomi og egne posisjoner enn for pasientenes ve og vel.    

Men når spesialisthelsetjenesten igjen blir underlagt folkevalgt styring og kontroll er det ikke lenger mulig for lokale politikere å peke på helseforetakene når de skal forklare hvorfor vi ikke lenger har likeverdig tilgang til  spesialisthelsetjenesten. Når spesialisthelsetjenesten igjen blir underlagt folkevalgt styring og kontroll er det på nytt de folkevalgte som stilles til ansvar.

Da er det om å gjøre at de viktigste sakene fortsatt står på sakslista.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 11 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse