fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 november 2018 18:09
Taxfree på nye Oslo lufthavn. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Taxfree på nye Oslo lufthavn. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Muligheten til å bytte taxfreekvoten for røyk og snus med alkohol blir borte fra 2020. Dermed havnet KrF og Frp på kollisjonskurs midt i budsjettinnspurten.

– Selvfølgelig blir budsjettforhandlingene vanskeligere når det blir dannet andre flertall inne i Stortingssalen.

Det sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad etter at KrF tirsdag sørget for flertall sammen med resten av opposisjonen for å reversere utvidelsen av taxfree-ordningen som Frp sørget for i 2014.

– Det høres ikke ut som noen god idé å trekke inn to flasker vin for at folk skal kunne ta med seg mer tobakk, legger Njåstad til.

En seier
I KrF-leiren var det derimot tilfredshet å spore over at taxfree-endringen fra 2014 skal reverseres fra 2020.

– En viktig sak og en gledelig seier for oss, sier KrFs første nestleder Olaug Bollestad til NRK.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener verken budsjettforhandlingene eller kommende sonderinger, og eventuelle regjeringsforhandlinger, skal bli påvirket av taxfree-endringene.

– Vi er fremdeles ikke i regjering. Vi stemmer for de forslagene vi er for i Stortinget. At det er uenighet i noen saker, tror jeg er godt kjent for alle, sier Ropstad.

Flere elementer
Stortinget behandlet tirsdag et representantforslag fra KrF om det partiet kaller «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk». KrF ville i utgangspunktet bare be regjeringen vurdere en omgjøring av ordningen fra 2014, men Ap kastet seg på saken og forslo full reversering.

Forslaget hadde flere elementer, både reversering av kvoteforholdet mellom tobakk og alkohol, merking av vin- og spritflasker og innskrenking av åpningstiden for restauranter og utesteder.

Frp lite fornøyd
Heller ikke Frps helsepolitisk talskvinne Åshild Bruun-Gundersen har sans for at KrF stemmer med opposisjonen midt under budsjettforhandlingene. Hun utelukker ikke at det blir omgjort i regjeringsforhandlingene.

– Midt i forhandlinger om statsbudsjett og i oppstart av regjeringsforhandlinger hopper altså KrF på er benkeforslag fra Ap om å reversere taxfreekvoten. Det synes jeg ingenting om, sier hun.

– Ingen skal være i tvil om at Frp ikke støtter disse forslagene. Overskudd fra taxfree-salget finansierer småflyplasser og rutefly i distriktene. Dagens taxfreekvote er allerede liten, tilføyer Bruun-Gundersen.

– Spesielt
Fra sommeren 2014 ble det mulig å «veksle inn» tobakkskvoten i mer vin eller øl. Finansdepartementet har beregnet at statens inntekter kan øke med 150 millioner kroner ved en slik endring, men sier at anslaget er usikkert.

Ifølge NRK ble KrF-støtten til Ap-forslaget mottatt med undring også i Høyre.

– Dette kom veldig brått på oss. Det er spesielt at KrF bare går hen å gjør dette mens vi sitter og forhandler om statsbudsjettet og er i gang med sonderinger om regjeringssamarbeid, sier en sentral kilde i partiet.

Vedtaket i Stortinget tirsdag omfatter også at alkohol skal merkes med ingredienser og advarsler om helsefaren for gravide og sjåfører. Hvordan merkingen skal gjøres i praksis er ikke avklart.

– Nær sagt alle vet at man ikke skal kombinere alkohol med graviditet og bilkjøring. Helseadvarsler på alkohol vil ikke gi noen reell helseeffekt. Vi kan ikke sette helseadvarsler på alt som er farlig, sier Bruun-Gundersen.

Norge kan vise vei
Rusfeltets samarbeidsorgan Actis er godt fornøyd med endringen i kvoteordningen.

– Endringen førte til en økning av det avgiftsfrie alkoholsalget, og taxfreeordningen har nå fått et omfang som truer både folkehelse og vinmonopolordningen, sier fungerende generalsekretær Pernille Huseby i Actis.

Actis stedlige representant i Brussel, Mariann Skar, sier at Norge nå kan gå foran EU i merkesaken, og åpne veien for at enda flere EU-land tar forbrukernes rettigheter på alvor og merker alkoholholdig drikke.

(©NTB)

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Siste kommentarer

Audun Karlstrøm 3 timer siden Kva har Møreaksen med regionen vår å gjere?
Konsulent Jan Erik Horgen foretok en tredjepartsvurdering av utredningen til SVV om RA vs MA høsten 2019 og konkluderte med ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Oppspinn rundt Romsdalsaksen og Veøy
@Vidar HölmDin forakt for fornminner er nok ikke spesielt relevant – Riksantikvaren sin mening veier nok tyngre.
Terje Sundsbø 5 timer siden Oppspinn rundt Romsdalsaksen og Veøy
@Vidar HölmDin forakt for fornminner er nok ikke spesielt relevant – Riksantikvaren sin mening veier nok tyngre.
Lama Vik 6 timer siden E39 – hovedformål og kostnader
Problemet, Paul Andreas, er vel at både bedrifta og familien for lengst har flytta frå Vestlandet når alle alternativ på ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Kva har Møreaksen med regionen vår å gjere?
@Arne AlmaasSunnmøre regionråd er Norges største regionråd. Medlemskommuner: Giske, Fjord, Hareid, Herøy, Sande, Stranda, Sula, Sykkylven, Ulstein, Vanylven, Vestnes, Volda, Ørsta ...
Lama Vik 6 timer siden Møreaksen eller ingenting
FRP støttar stagnasjon og forgubbing. MOT bypakkar, opera og vegutvikling. Dette blir eit katadtrofeval for FRP

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 33 comments
  • Lars Svein Valderhaug 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 17 comments
  • Lama Vik 16 comments
  • Vidar Hölm 12 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte