Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
27 november 2018 10:08
Del på Facebook
Forbrukerrådet kommer med harde anklager mot Google i fersk rapport og klager selskapet inn for Datatilsynet. Arkivfoto: AP / Virginia Mayo / NTB scanpix
Forbrukerrådet kommer med harde anklager mot Google i fersk rapport og klager selskapet inn for Datatilsynet. Arkivfoto: AP / Virginia Mayo / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbrukerrådet mener Google manipulerer brukerne til kontinuerlig overvåking og klager selskapet inn for Datatilsynet for brudd på personvernlovgivningen.

Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentakende masing, hevder Forbrukerrådet , som tirsdag kom med en rapport om saken.

Ifølge rapporten sporer Google brukerne sine gjennom innstillingene «Posisjonslogg» og «Nett- og app-aktivitet», som er en del av alle Google-kontoer. Sporingen er spesielt vanskelig å unngå for alle med Android-telefoner, slik som Samsung og Huawei, fremholder Forbrukerrådet.

Flere teknikker

Ifølge Forbrukerrådet bruker Google flere teknikker for å få forbrukerne til å godta sporing. Det dreier seg blant annet om manipulerende klikkoppsett, skjulte standardinnstillinger, misvisende og ubalansert informasjon, masing og sammenkoblede tjenester og mangel på graderte valg.

– Google behandler enorme mengder lokasjonsopplysninger, som etter vår mening har blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet.

Når vi har med oss mobilen, kan Google spore hvor vi går, hvilken etasje vi befinner oss i og hvordan vi beveger oss. Disse opplysningene kan settes sammen med for eksempel hva vi søker etter og hvilke nettsider vi besøker.

– Basert på funnene i rapporten «Every step you take» vil Forbrukerrådet og sju andre europeiske forbrukerorganisasjoner nå klage inn Google for brudd på den europeiske personvernlovgivningen, sier Moen.

– Lese nøye

Google har fått se hele rapporten, og pressesjef i Google Norge, Helle Skjervold, sier følgende til NRK i en uttalelse:

– Posisjonsloggen er som utgangspunkt skrudd av, og du kan selv redigere, slette eller sette den på pause når som helst. Dersom du velger å skru den på, vil den bidra til å forbedre tjenester slik som trafikkinformasjon på pendlerruten din. Setter du den på pause, gjør vi det klart at vi fortsatt kan innhente og benytte lokasjonsdata for å forbedre Google-opplevelsen din, basert på dine spesifikke telefon- og appinnstillinger.

– Vi gir deg også mulighet til å kontrollere lokasjonsdataen din på andre måter – inkludert en Google-setting kalt Nett- og appaktivitet og på din enhet. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre våre innstillinger, og vi vil lese denne rapporten nøye for å se om det er ting vi kan endre på, legger hun til.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse