Annonse
NTB
Artikkel
NTB
06 desember 2018 09:57
Del på Facebook
Røyk og damp stiger opp fra Europas største brunkull-kraftverk i Betchatow i Polen. Noen mil unna ligger Katowice, hvor klimaforhandlere fra hele verden forsøker å bli enige om et nytt regelverk for iverksettelsen av Parisavtalen. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Røyk og damp stiger opp fra Europas største brunkull-kraftverk i Betchatow i Polen. Noen mil unna ligger Katowice, hvor klimaforhandlere fra hele verden forsøker å bli enige om et nytt regelverk for iverksettelsen av Parisavtalen. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye tall tyder på en ny økning i de globale utslippene av CO2 fra kraftproduksjon og industri. Utslippsveksten i år ser ut til å ha vært større enn i 2017.

Samtidig som forskere etterlyser store klimakutt for å unngå dramatisk global oppvarming, går altså utviklingen i stikk motsatt retning.

De nye tallene ble presentert onsdag av Global Carbon Project , som bidrar til å støtte og samordne forskning på klimautslipp. Foreløpige beregninger tyder på at CO2-utslippene fra kraftverk og sementproduksjon har gått opp med 2,7 prosent i 2018.

– Til tross for en rask økning i lavutslippsteknologi, slik som sol- og vindkraft, elbiler og batterier, gjøres det ikke nok for å støtte politiske vedtak som begrenser utslipp av CO2 i atmosfæren, sier Glen Peters ved forskningssenteret CICERO i Oslo.

Forskere ved CICERO har spilt en sentral rolle i arbeidet til Global Carbon Project.

– Verden har mislyktes

Verdens CO2-utslipp lå ganske stabilt i noen få år fram til 2017. Men i fjor økte utslippene igjen med 1,6 prosent, ifølge Global Carbon Project.

– Utslippsøkningen i 2017 kunne bli tolket som et engangstilfelle, men veksten i 2018 er enda høyere. Det er i ferd med å bli krystallklart at verden hittil har mislyktes med å endre kursen mot noe som samsvarer med målene som ble satt i Parisavtalen i 2015, sier Peters.

Det er usikkerhet rundt tallene for i år, og Global Carbon Project anslår at utslippsveksten vil ligge mellom 1,8 og 3,7 prosent. De nye tallene ble presentert samtidig som klimaforhandlere fra hele verden er samlet i Polen for å diskutere iverksettelsen av Parisavtalen.

Sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, sa i oktober i år at han trodde CO2-utslippene i 2018 ville øke basert på dataene som var tilgjengelig da.

Stor økning i Kina

De samlede CO2-utslippene fra kraftproduksjon og industri ligger i år an til å bli på 37,1 milliarder tonn.

I tillegg kommer klimautslipp fra landbruk, avskoging, skogbranner og andre såkalte arealbruksendringer med en effekt tilsvarende 4,4 milliarder tonn CO2.

Ved siden av dette kommer klimautslipp fra naturlige kilder. Én slik kilde er utslipp fra permafrost som tiner når Arktis varmes opp.

Kina er landet i verden med størst klimautslipp – og dermed også stor påvirkning på de globale utslippene. Selv om landet har satset stort på fornybar energi, er den kinesiske kraftproduksjonen fortsatt i stor grad basert på kull.

Global Carbon Project anslår at de kinesiske CO2-utslippene vil øke med 4,7 prosent i år.

Også India satser på lavutslippsteknologi, men likevel ventes landets klimautslipp i år å øke med over 6 prosent.

I USA, verdens nest største utslippsnasjon, har CO2-utslippene en stund vært på vei nedover. I år ventes imidlertid en økning, blant annet på grunn av mer bruk av aircondition siden sommeren var uvanlig varm.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Fergeopprør kan unngås - Om politikerne sier ja til Møreaksen forsvinner 6 fergekaier/køer. Da forsvinner også fergeopprøret.
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Hva gjør Ap?
@Aage G. SivertsenYou bet!
Aage G. Sivertsen 1 dager siden Hva gjør Ap?
Vi tar en prat om dette, Ketil. Det blir god plass på Rådhusplassen på lørdagene i valgkampen, neste år. 
Kristian Sørum 2 dager siden Det er ikke Trump som er problemet!
ja -det var som du sier høyreregjering når fellessjukehuset ble vedtatt -men man må ikke forglemme at det var en ...
Frode Heimen 3 dager siden Ferjeopprøret heilt nødvendig!
Det koster samfunnet ca 4 milliarder i året å vente på ferger. Halvparten av all fergeventing skjer i fergefylket Møre ...
Frode Heimen 3 dager siden Ferjeopprøret heilt nødvendig!
Tenk om vi hadde samferdselspolitikere her i fylket med visjoner til få fjernet så mange ferger som mulig, i stedet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse