Annonse
Annonse
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Operatørene på norsk sokkel anslår at investeringene i 2019 blir på 172,7 milliarder kroner. – Gode nyheter for norsk økonomi, sier sjeføkonom.

Tallene kommer fram i Statistisk sentralbyrås (SSB) statistikk over investeringer i olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning.

For neste år forventes det at investeringene blir på 158,5 milliarder kroner. Dette er første gang at SSB oppgir anslag for neste års investering allerede i første kvartal, og tallene er derfor ekstra usikre, ifølge analytikerne.

Anslaget for i år er nedjustert med 1,4 prosent fra forrige kvartal. Likevel er det litt høyere enn det mange hadde ventet.

– Gode nyheter

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea sier til E24 at tallene «samlet sett» er sterke. Han regner seg fram til en investeringsvekst på rundt 14 prosent for 2019.

– Det er gode nyheter for norsk økonomi, sier han.

Når det gjelder tallene for 2020, er disse vanskeligere å tolke, ifølge sjeføkonomen. Blant annet vil det komme utbyggingssøknader som enda ikke er med i tallene, noe også SSB påpeker i sin omtale av tallene.

– Det er ventet å bli levert plan for utbygging og drift (PUD) på en rekke nye utbygginger i år og til neste år som, hvis de blir realisert, vil heve investeringene innenfor feltutbygging utover det som ligger inne i det nåværende anslaget for 2020, skriver sentralbyrået.

Venter mellom 10 og 20

Ifølge Oljedirektoratet (OD) er det totalt ventet mellom 10 og 20 utbyggingsplaner de neste par årene, skriver Sysla.

– Det er et godt antall. Vi er veldig fornøyd med at det er såpass mange prosjekter på gang. Så er det litt vanskelig å vite nøyaktig når planene kommer, sier Ingrid Sølvberg, direktør for feltutvikling og drift i OD.

De nye prosjektene omfatter både helt nye prosjekter, oppgradering av dagens felt og utbygginger som knyttes opp mot eksisterende felt.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte