Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 mars 2019 14:59
Det er påvist salmonella i «Eksotisk Miks». Foto: Mattilsynet / NTB scanpix
Det er påvist salmonella i «Eksotisk Miks». Foto: Mattilsynet / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er påvist salmonella i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama, opplyser Mattilsynet. Fruktblandingen ble 6. mars trukket fra markedet etter salmonellamistanke.

Mattilsynet opplyser mandag at det nå er påvist samme type salmonellasmitte hos 21 personer, og det er mistanke om at ytterlige 14 personer er smittet. De smittede er i alderen fra to til 91 år og kommer fra store deler av landet.

Fruktblandingen ble trukket fra butikkhyllene onsdag 6. mars da det kom fram at flere av de syke hadde spist denne matvaren. Prøver av produktet ble sendt inn til analyse på Veterinærinstituttet.

Hadde den i skapet

– Da Mattilsynet foretok intervju hjemme hos dem som var blitt syke av salmonella, viste det seg at tre personer hadde åpnede pakker med «Eksotisk Miks» fortsatt stående i skapet. Det viste seg at posene hadde samme LOT-nummer og samme pakkedag, og det er i disse Veterinærinstituttet nå har påvist salmonella, sier direktør Karina Kaupang i Mattilsynet.

Mattilsynet opplyser at endelig bekreftelse på om salmonellaen er av typen Salmonella Agbeni, vil tidligst foreligge på tirsdag.

Trukket fra markedet

Bama valgte onsdag 6. mars å trekke tilbake produktet på eget initiativ, etter føre var-prinsippet. Bama oppfordrer kunder som har kjøpt «Eksotisk Miks», 400 gram, med Lot.nr. 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Forbrukerne skal være trygge på at vi gjør alt vi kan for å komme til bunns i hva som har skjedd slik at det ikke skjer igjen, sier Bamas kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen til Nationen.

Bama har fått analysert andre partier og har funnet ut at det kun er partiet som ble produsert 18. oktober med Lot-nummer 8291 som inneholder salmonellasmitte.

– Vi øker antallet prøver til analyse i alle ledd, og går igjennom hvert ledd i verdikjeden for å avdekke eventuelle mangler, sier Gulbrandsen om hvordan Bama vil unngå flere lignende situasjoner.

Svært sjelden

– Tørket frukt av typen «Eksotisk Miks» er pakket i Italia og importert av Bama. I Norge påviser vi svært sjelden salmonella hos matproduserende husdyr og dermed ser vi det også svært sjelden i norskprodusert mat. Man kan imidlertid finne salmonella i tarmen hos ville norske dyr, som pinnsvin og fugler, opplyser Mattilsynet.

I jakten på smittekilden samarbeider Mattilsynet med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet.

Se også: Salmonellautbrudd i ti fylker - også Møre og Romsdal

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte