Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 mars 2019 14:59
Del på Facebook
Det er påvist salmonella i «Eksotisk Miks». Foto: Mattilsynet / NTB scanpix
Det er påvist salmonella i «Eksotisk Miks». Foto: Mattilsynet / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er påvist salmonella i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama, opplyser Mattilsynet. Fruktblandingen ble 6. mars trukket fra markedet etter salmonellamistanke.

Mattilsynet opplyser mandag at det nå er påvist samme type salmonellasmitte hos 21 personer, og det er mistanke om at ytterlige 14 personer er smittet. De smittede er i alderen fra to til 91 år og kommer fra store deler av landet.

Fruktblandingen ble trukket fra butikkhyllene onsdag 6. mars da det kom fram at flere av de syke hadde spist denne matvaren. Prøver av produktet ble sendt inn til analyse på Veterinærinstituttet.

Hadde den i skapet

– Da Mattilsynet foretok intervju hjemme hos dem som var blitt syke av salmonella, viste det seg at tre personer hadde åpnede pakker med «Eksotisk Miks» fortsatt stående i skapet. Det viste seg at posene hadde samme LOT-nummer og samme pakkedag, og det er i disse Veterinærinstituttet nå har påvist salmonella, sier direktør Karina Kaupang i Mattilsynet.

Mattilsynet opplyser at endelig bekreftelse på om salmonellaen er av typen Salmonella Agbeni, vil tidligst foreligge på tirsdag.

Trukket fra markedet

Bama valgte onsdag 6. mars å trekke tilbake produktet på eget initiativ, etter føre var-prinsippet. Bama oppfordrer kunder som har kjøpt «Eksotisk Miks», 400 gram, med Lot.nr. 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Forbrukerne skal være trygge på at vi gjør alt vi kan for å komme til bunns i hva som har skjedd slik at det ikke skjer igjen, sier Bamas kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen til Nationen.

Bama har fått analysert andre partier og har funnet ut at det kun er partiet som ble produsert 18. oktober med Lot-nummer 8291 som inneholder salmonellasmitte.

– Vi øker antallet prøver til analyse i alle ledd, og går igjennom hvert ledd i verdikjeden for å avdekke eventuelle mangler, sier Gulbrandsen om hvordan Bama vil unngå flere lignende situasjoner.

Svært sjelden

– Tørket frukt av typen «Eksotisk Miks» er pakket i Italia og importert av Bama. I Norge påviser vi svært sjelden salmonella hos matproduserende husdyr og dermed ser vi det også svært sjelden i norskprodusert mat. Man kan imidlertid finne salmonella i tarmen hos ville norske dyr, som pinnsvin og fugler, opplyser Mattilsynet.

I jakten på smittekilden samarbeider Mattilsynet med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet.

Se også: Salmonellautbrudd i ti fylker - også Møre og Romsdal

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse