Annonse
Annonse
Det jobbes med «hælingen» i Mellemværftet. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Det jobbes med «hælingen» i Mellemværftet. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Det er en småkjølig torsdag ettermiddag i mars og duften av kaffe og vafler brer om seg ved «Levende Vågen».

Det er karene i Mellemværftet Fartøyvernforening som er på dugnad. De holder på å gjøre seg klar til en liten matbit og litt kaffe før neste økt starter.

Fokus på trivsel

– Da er det tid for litt kaffe og vafler, sier slippmester Douglas Wilmot og smiler.

Kaffen og maten blir servert innendørs i det nyoppførte «Sydenskuret» som sto ferdig til sommeren 2018. «Sydenskuret» er en tolkning av bygget som sto her i gamle dager og som man kan se i eldre fotografier fra Mellemværftet. En gjenstående del av det gamle bygget står tett inntil smien.

I «Sydenskuret» er det god plass til flere typer arrangement. Her er det også utstilling av gamle båter. Oppunder taket henger det færinger av forskjellige størrelser.

Rett innom døren blir vi ønsket velkommen av en smilende danske med et lurt blikk over brilleglassene, det er John Johannessen som tar imot dugnadsgjengen og serverer nykokt kaffe og nystekte vafler. Praten sitter løst og dialogen går lett rundt kaffebordet.

Tar vare på en stolt kystkultur

Oppunder taket i «Sydenskuret» henger det færinger av flere slag. De er heist opp slik at gulvet kan brukes til forskjellige aktiviteter. Det hersker ingen tvil om at det er iver blant karene etter å ta vare på vår stolte kystkultur for våre fremtidige generasjoner.

Det står virkelig respekt av jobben som gjøres i Mellemværftet Fartøyvernforening. Her er det tunge tak som må til for å få på plass alt det kraftige materialet som skal brukes i slippen, eller hælingen som det heter på fagspråket. På kaien ligger det en solid stabel med kraftig materiale som skal brukes til å bygge opp hælingen.

– Sist gang dette var gjort var i 1994, sier Wilmot.

Nederste del av hælingen ligger mesteparten av tiden under vann og da blir det slitasje over tid. Vannet bryter ned treverket sakte men sikkert. Mye av tømmeret fra 1994 er helt i biter og det trengs en grundig jobb for å få hælingen i god stand igjen.

Skipsverftet ble anlagt i 1856 og er i dag et levende skipsverft med tre slipper (hælinger). Her kan man ta i mot fartøy opp til 90 fot. Det er jevnlig liv og røre ved slippen gjennom aktivitetene til medlemmene i Fartøyvernforeningen og museets egen slippmester.

Aktiviteter i sommer

I sommer skal det skje mye på havna i Kristiansund. Den 15. juni arrangeres «Båtens og havnas dag». Det er Gamle Kripos, Småbåtlaget og Kristiansund & Nordmøre Havn som skal stå for arrangementet.

Her er en samling bilder fra dugnadsskvelden i Mellemværftet.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte