Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Stein Kristiansen, Rødt. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Merforbruk, overforbruk, Costra-tall, statsbudsjettets føringer, ostehøvelskutt eller strukturelle endringer. Sirlige tallrekker legges fram som beskrivelse på en sannhet  vi bare må finne oss i.

Fra kommuneadministrasjon fikk vi i Formannskapets budsjettkonferanse enda en invitasjon til en operasjon som skal berge vårt kommunebudsjett til å gå i balanse innen utgangen av 2020. Et «visittkort» som egentlig har vært en årviss foreteelse siden 1987, og som over tid har brakt oss dit vi er i dag, hvor alternativet ikke lenger er å skjære i velferd, men heller å «amputere».

Årsaken er, som alltid, at det ikke finnes penger til å berge menneskene og velferden. Dessuten har menneskene, det store flertallet av dem en god rygg til å bære velferds-kutt. Historien viser at det er rett og slett utrolig hva folk har funnet seg i. Tar du den så tar du den, i invitasjonen  ligger forståelsen av at det fortsatt er et stykke igjen til du har nådd bunnen.

De herskendes tanker de herskende tanker, og vi mangler fortsatt noen runder med undertrykking før vi skjønner at vi kan makta over våre egne tanker og handlinger og ta makta i samfunnet.

Vi må lære en annen dressur enn det å danse etter politikere og byråkrater, som mekanisk underkaster seg de herskende tanker. Vi må bokstavelig talt knuse myter som herskende poltikk bygger sin basis på og vise at det finnes en annen virkelighet.

En av de tyngste mytene er at det ikke finnes penger. Denne sannheten er særlig levende i kommunal og fylkeskommunal virksomhet.

Ser vi utover i den store samfunnsmessige horisonten har vi 10.000 milliarder på bok, som så avgjort kan nyttes i denne situasjonen. Milliardene som er gitt i skattelette kan tas tilbake. Når stein Erik Hagen fikk 50 millioner i skattelette for å hegne om Orkla-konsernets arbeidsplasser i Norge kvitterte han ut dette med å legge ned ELLO og flytte produksjonen til Sverige. Skal vi sende et inkassovarsel på 50 millioner til milliardæren fra vår kommune for å få ryddet opp noen av våre budsjettproblemer. I skatteparadiser har norske milliardærer stukket unna sine formuer for å unngå å betale til fellesskapet. Beskyttet av skatteparadisenes lover og moralsk støtte fra den norske makteliten. Noen av dem strykes medhårs på en måte som overstiger grensen til det sømmelige.

annonse

Litt av et motstykke til lokalpolitikere, som får «fot- og håndjern», når de tråkker over bestemmelser i kommuneloven og vedtar et budsjett viser underskudd. Her er det  ingen pardon, neste stopp er «Robek-lista».

I et bysamfunn som har dårlige tall på barnefattigdom og sosialhjelp, skal vi altså «amputere» velferd og forringe hverdagen til mange mennesker. Vi skal i realiteten tråkke på menneskeverdet til mange av kommunens innbyggere.

Vi er med i politisk arbeid for å berge menneskene, solidariteten og velferden, ikke børsen. Det er ikke vår oppgave å være et redskap for høyrepolitikk og bidra til å sementere forskjells-Norge.

Trimmer vi vår politikk og går i spann for å snu dette, er det fullt ut mulig. Noen av oss er med i politisk virksomhet for å gjennomføre det vi har satt oss fore, ikke for å trimmes til lydighet.

Skal vi komme ut av dette med selvrespekt må vi mobilisere mot det vanstyre vi nå opplever og skaffe penger til kommunebudsjettet.

Av: Stein Kristiansen, 
Leder Rødt Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte