fbpx
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Leserinnlegg
Paul Andreas Hofseth
09 november 2020 11:41
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

På Nordmøre kjemper de i første rekke for Halsafjordsambandet for E39, og kryssing av Todalsfjorden for å binde sammen Sunndal og Surnadal.  I Romsdal kniver Møreaksen og Romsdalsaksen om E39 status, samt Langfjordsambandet for å lage en effektiv akse mellom Molde og Åndalsnes.

Utfordringen på Sunnmøre er den brede, lange og kronglete Storfjorden som skiller nordre og søre Sunnmøre. Spørsmålet er hvor Storfjorden skal krysses med et eller flere samband, og hvordan eventuelt flere kryssinger påvirker valgene. Sunnmørsk engasjement er nærmest fraværende.

Den viktigste vegen for Ålesundsområdet er E136 Ålesund–Dombås, men skal hindringen Storfjorden er for Sunnmøre ignoreres?  Fjorden er en tidstyv med sine mange fergesamband. Midler til avløsning av fergedriften er aktuelt og viktig.

I ytre del av Storfjorden har vi nye Ålesund, Giske og Sula – Ålesundsområdet, med drøye 84.000 innbyggere på nordsiden – flere enn både hele Nordmøre og hele Romsdal. I ytre del er det 3 fergesamband til: ytre søre, Ørsta/Volda og Sykkylven/Stranda.

Dagens E39 går som kjent via Breivika, Solevåg–Festøy og Volda , med svært mange flaskehalser og utfordringer. Ny E39 planlegges helt vest til Garneskrysset i Ulstein, før traseen vender mot Grodås. En forlenging! Løsningen konserverer dagens problem og tilfører flere nye som eksempelvis nytt Eiksundsamband med ekstreme kostnader.

Strekningen Mauseidvåg–Vegsund med 4 trafikkfarlige kryss må bygges snarest. Krysset ved Veibust er ofte omtalt, og her nøler Statens Vegvesen grunnet uavklart E39. Dersom E39 flyttes øst for Brusdalsvatnet løses problemene. Bra for drikkevannskilden til 60.000, trafikken på  Moa, tunnelene (Moa og Blindheim) og Vegsundbrua. 

Borgundfjordtunnelen mellom Sula og Ålesund er viktig bidrag til bedre spredning av trafikken og dempe trykket på flaskehalsene. Smart løsning for reisetid, lengde og miljø.

Den perfekte traseen for E39 gjennom Sunnmøre er ikke like opplagt som Romsdalsaksen over Romsdalsfjorden og Halsafjorden på Nordmøre. Alternativene øst for Brusdalsvatnet: bru fra Glomset (Storfjordsambandet) eller Gausnes – alternativene møtes ved Sve, følger dagens veg til Hellesylt, og oppgradert veg mot Grodås.

Gausnes gir kortest og billigst E39. Storfjordsambandet (SS) kan avløse Magerholm–Aursnes, og gir kortere veg til folksomme områder. SS inkluderer tunnel Velledalen–Sve. Alternativene fortjener sunnmørsk engasjement og grundig utredning som ny E39.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 13 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 22 timer siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...
Jan Rune Haukvik 23 timer siden Møreaksentoget går 13 september!
Sve driver valgkamp, og da stiger iallefall ikke faktanivået i hans propaganda. Her forsøker Sve å bygge opp under en ny ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte