Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
09 november 2020 11:41
Del på Facebook
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Arkivfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Nordmøre kjemper de i første rekke for Halsafjordsambandet for E39, og kryssing av Todalsfjorden for å binde sammen Sunndal og Surnadal.  I Romsdal kniver Møreaksen og Romsdalsaksen om E39 status, samt Langfjordsambandet for å lage en effektiv akse mellom Molde og Åndalsnes.

Utfordringen på Sunnmøre er den brede, lange og kronglete Storfjorden som skiller nordre og søre Sunnmøre. Spørsmålet er hvor Storfjorden skal krysses med et eller flere samband, og hvordan eventuelt flere kryssinger påvirker valgene. Sunnmørsk engasjement er nærmest fraværende.

Den viktigste vegen for Ålesundsområdet er E136 Ålesund–Dombås, men skal hindringen Storfjorden er for Sunnmøre ignoreres?  Fjorden er en tidstyv med sine mange fergesamband. Midler til avløsning av fergedriften er aktuelt og viktig.

I ytre del av Storfjorden har vi nye Ålesund, Giske og Sula – Ålesundsområdet, med drøye 84.000 innbyggere på nordsiden – flere enn både hele Nordmøre og hele Romsdal. I ytre del er det 3 fergesamband til: ytre søre, Ørsta/Volda og Sykkylven/Stranda.

Dagens E39 går som kjent via Breivika, Solevåg–Festøy og Volda , med svært mange flaskehalser og utfordringer. Ny E39 planlegges helt vest til Garneskrysset i Ulstein, før traseen vender mot Grodås. En forlenging! Løsningen konserverer dagens problem og tilfører flere nye som eksempelvis nytt Eiksundsamband med ekstreme kostnader.

Strekningen Mauseidvåg–Vegsund med 4 trafikkfarlige kryss må bygges snarest. Krysset ved Veibust er ofte omtalt, og her nøler Statens Vegvesen grunnet uavklart E39. Dersom E39 flyttes øst for Brusdalsvatnet løses problemene. Bra for drikkevannskilden til 60.000, trafikken på  Moa, tunnelene (Moa og Blindheim) og Vegsundbrua. 

Borgundfjordtunnelen mellom Sula og Ålesund er viktig bidrag til bedre spredning av trafikken og dempe trykket på flaskehalsene. Smart løsning for reisetid, lengde og miljø.

Den perfekte traseen for E39 gjennom Sunnmøre er ikke like opplagt som Romsdalsaksen over Romsdalsfjorden og Halsafjorden på Nordmøre. Alternativene øst for Brusdalsvatnet: bru fra Glomset (Storfjordsambandet) eller Gausnes – alternativene møtes ved Sve, følger dagens veg til Hellesylt, og oppgradert veg mot Grodås.

Gausnes gir kortest og billigst E39. Storfjordsambandet (SS) kan avløse Magerholm–Aursnes, og gir kortere veg til folksomme områder. SS inkluderer tunnel Velledalen–Sve. Alternativene fortjener sunnmørsk engasjement og grundig utredning som ny E39.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse