Annonse
Annonse
Erik Rolfsen
Ytring
11 november 2020 12:17
Erik Rolfsen. Foto: Høgskolen i Molde
Erik Rolfsen. Foto: Høgskolen i Molde
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Tidens Krav 9. november avdekkes det hvordan byens politiske og administrative ledelse gjennom aksjeselskapene Bolgneset Utvikling AS (BU) og Bolgneset Eiendom AS (BE) unndrar seg innsyn og dermed politisk styring og kontroll.

I februar nektet BU Tidens Krav og lokalpolitiker Alf Tømmervåg innsyn. Mange, inkludert undertegnede, hevdet at BU, som er 100% eid av Kristiansund kommune, var underlagt offentlighetsloven og dermed forpliktet til å gi innsyn.

Styreleder Berit Tønnesen benektet retten til innsyn, og BU avslo også klage på nektelse av innsyn. Saken ble sendt til Fylkesmannen i Møre og Romsdal for avgjørelse.

Fylkesmannen har i vedtak av 5.11.20 i sak 2020/1279 avgjort at BU og BE ikke hadde lovlig adgang til å nekte Tømmervåg og TK innsyn. Avslagene gitt av BU og BE oppheves av Fylkesmannen.

Man kan lures til å tro at BU og kommunens ledelse tok feil og tapte denne saken. De har imidlertid oppnådd det de var ute etter. Ved å nekte innsyn tilranet de seg tid som de har brukt til å få reguleringsplanen gjennom teknisk etat og saken behandlet i bystyret. Der benyttet de sitt flertall til å vedta reguleringsplanen før bystyret fikk fullt innsyn.

Kommunens ledelse har dermed oppnådd det de ønsket ved å gjøre feil. Tilfeldig? Neppe!

Jeg tror ikke at kommunens advokater er så dårlige jurister at de ikke allerede i februar så at BU og BE, som kommunalt eide selskap, var forpliktet til å gi innsyn.

Ledelsen i kommunen og BU valgte å påberope seg en rett de visste de ikke hadde. På den måten fikk de hindret innsyn som kunne ha stoppet Bolgneset-prosjektet. Vel vitende om at det ikke jobbes så raskt hos Fylkesmannen, spekulerte de i at når en avgjørelse endelig kom, ville innsyn i praksis ha mistet mye av sin relevans. 

Dette er kynisk maktutøvelse uten respekt for demokratiske verdier utøvd av ledelsen i Kristiansund kommune og BU. Jeg tror ikke at dette er bevisst utført av styreleder Berit Tønnesen, som jeg tror er for ærlig og ikke smart nok til å unnfange og gjennomføre en slik plan. Det skinner gjennom at her opererer det personer i bakgrunnen med erfaring og gjennomføringsevne som politikerne som fronter prosjektet mangler. Personer med liten respekt for lov og rett, miljøhensyn og effektiv bruk av offentlige midler. 

Neste steg i prosessen er at bystyret, gjennom et bolverk av avtaler, skal frasi seg all fremtidig styring og kontroll over den største miljøødeleggelsen og sløsingen med skattepenger noensinne i Kristiansunds historie.

Byens befolkning må reagere før det er sprengningskåte entreprenører som skal bestemme hvordan byen skal se ut.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 20 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte