Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Representanter – Nordmørslista
Ytring
24 november 2020 07:07
Del på Facebook
Illustrasjonsbilde av Kristiansund Sykehus. Foto: Steinar Melby/KSU.NO
Illustrasjonsbilde av Kristiansund Sykehus. Foto: Steinar Melby/KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ingen åpenbar grunn til å stenge fødeavdelingen i Kristiansund pga smittevernreglene som praktiseres for vikarer fra utlandet. I tilfelle må alle landets fødeavdelinger stenges ned. Er det et reelt alternativ?

Av: Elisabeth Jørgenvåg, Stig Anders Ohrvik og Terje Hals – Nordmørslista

NRK Møre og Romsdal melder 16. november at det brukes vikarer innen fødselshjelpen «uten å ha vært i karantene».

Men vikarer i fødselshjelpen brukes over hele landet, og det anvendes de samme regler over alt. Disse er utarbeidet av Folkehelseinstituttet og Helse- og Omsorgsdepartementet. Jordmorforbundets leder Hanne Charlotte Schjelderup har forsøkt å få innspill i denne saken, og bekrefter også behovet for vikarer landet over. Dette er selvsagt også kjent for Helse Møre og Romsdal. Helse Møre og Romsdal er jo ikke noe enestående tilfelle i forhold til disse smittevernreglene.  

Årsaken er åpenbar. Norsk helsevesen klarer seg ikke uten vikarer! Hverken nå, under pandemien, eller ellers. Det utdannes for få jordmødre og spesialister innenfor kvinnesykdommer og fødselshjelp til at vi skal klare å betjene oss selv som nasjon. Dette er kjent.

Skal vi få tak i vikarer, må vi gå til våre naboland. Det er selvsagt en ekstra stor utfordring nå som vi er i smittebølge 2 og smitterisikoen er høyere igjen, men også i Norge har vi nå over 600 nye smittede per dag, og i skrivende stund er 300 i karantene i Molde. Likevel må vi sørge for å opprettholde gode og trygge tjenester for gravide og fødende.

Oppslaget i NRK Møre og Romsdal hviler på at vikarer fra røde land jobber på norske sykehus «uten å ha vært i karantene», men vikarer som kommer fra utlandet må faktisk følge et strengere smittevern enn de som reiser inn fra utlandet av andre grunner. Sistnevnte klarer seg med en karantene i ti dager. Riktignok oppfordres de til å ta en test når de lander på våre flyplasser, men det er bare en oppfordring. Bare et fåtall tar denne testen.

Vikarer i helsevesenet har andre krav å forholde seg til:

  • For det første må de ha med seg en attestert negativ test fra sitt hjemland.
  • For det andre må de ta en ny test på sin nye arbeidsplass. Også den må være negativ før de kan få arbeide.
  • For det tredje må de gå med «blå maske» (munnbind) i 10 dager etter ankomst, uansett testresultat.
  • For det fjerde, under oppholdet må de være i en sosial karantene i 10 dager. Bare innkjøp av nødvendig mat er tillatt, og de må da bruke munnbind også i matbutikken.
  • For det femte, må de ta en ny test hver tredje dag under hele oppholdet.

Dette er reglene som anvendes ved innleie av utenlandske vikarer ved norske sykehus.

Når man kjenner regelverket for smittevern ved norske sykehus stiller det NRKs reportasje i et underlig lys. At gravide og fødende etter dette innslaget føler seg usikre er lett å forstå. Det etableres et inntrykk av at det å besøke norske fødeavdelinger er forbundet med risiko. De ansatte føler seg uthengt på grunn av storm i media rundt dette. De får gjennom media forespeilet at de risikerer å bli lagt ned på grunn av praktiseringen av smittevernregler som er landsomfattende. De utenlandske vikarene føler seg stigmatisert av media.

Er det slik å forstå at man ønsker å få stengt ned fødetilbudet ved landets fødeavdelinger? Det blir i tilfelle konsekvensen. Helsevesenet står i store utfordringer under den pågående pandemien. Små avdelinger er spesielt utsatt om man får et smitteutbrudd. Da må den kanskje stenges ned fordi de ansatte må i karantene. Derfor er det uhyre viktig, slik vi ser det at det holdes drift i de avdelingene som drives. Slik at man kan hjelpe hverandre ved en eventuell nedstenging på grunn av karantene. Man løser ikke problemet med mangel på fagpersoner ved å stenge ned en avdeling.

Ledelsen i Helse Møre og Romsdal har ikke greid å skaffe faste jordmødre og leger til sykehusene i Molde og Kristiansund. Men hvor hardt har de egentlig prøvd?

Beredskap og følgetjeneste for fødende skal være innført for alle med en reisevei større en 1,5 timer til fødeavdelingen. For ytre Nordmøre har dette vært problematisk over flere år.

Så plutselig setter man i gang alternerende drift, og reiseveien nesten fordobles. Jordmødre som vil delta i denne tjenesten får så et lønnstillegg, og plutselig er det rift om vaktene. Der det tidligere har vært 1-2 jordmødre i drift på ytre Nordmøre i de senere år. Står det nå 10 jordmødre på listen over jordmødre i beredskap. Det er fullt mulig om man bare har nok vilje til å løse problemet.

Noen av oss har oppfordret til å gi ekstra tilskudd lenge. Legge mer til rette for jordmødre som skal ut i en slik tjeneste. Endeling har noen fulgt disse rådene, og vips! Så er beredskapen på plass.

Nå har pipen plutselig fått en annen lyd. Oppdragsdokumentet fra Helsedepartementet har virket med tanke på å få beredskapen på plass.

Underlig, ikke sant?

Kanskje ville det være en god idé å prøve det samme på fødeavdelingene? Litt økonomisk kompensasjon for ugreie arbeidsforhold pleier å hjelpe. Har man råd til å la være? Kanskje det er det direktør Bakke har forstått, men som hans forgjengere ikke maktet å skue.

Det er en selvfølge at norske kvinner skal føde sine barn under så trygge og gode forhold som mulig. En fødsel vil alltid innbefatte en kalkulert risiko for den enkelte kvinne og hennes barn. Den risiko vil ikke minskes om man stenger ned avdelinger og nekte bruk av vikarer. Vi vil påstå at risikoen for den enkelte vil bli langt større uten tilgang til kvalifiserte fødselshjelpere.

Dette er konsekvensene av at vi ikke har greid å utdanne vårt eget personell. Sist år ble det utdannet 88 jordmødre på landsbasis, det er færre enn de som går av ved pensjonsalder eller av andre årsaker slutter i faget. Dette er en varslet krise over flere år og den krisen er jo ikke endret på grunn av pandemien. Krisen blir derimot enda mer synlig på grunn av pandemien.

Konklusjonen er at smittevernreglene for helsepersonell har fungert godt, og vikarene som trengs har kommet. Det har ikke medført oppblomstring av pandemien.

Det Helseforetakets plikt å legge forholdene til rette for at det er kvalifisert hjelp på den enkelte avdeling, og det ansvaret ligger hos ledelsen. Det kan virke som om man ønsker flest mulig negative oppslag, slik at man skal hente en slags aksept hos innbyggerne for å nedlegge driften, og NRK Møre og Romsdal opptrer velvillig som nyttige idioter for helseforetaket med samme mål.

Nordmørslista aksepterer ikke at driften ved fødeavdelingen ved sykehuset i Kristiansund blir lagt ned som følge av ensidig og mangelfull medieomtale med sterk slagside. Helseforetaket er nødt til å oppfylle stortingets vedtak om at fødeavdelingen i Kristiansund skal opprettholdes.

Av: Elisabeth Jørgenvåg, Stig Anders Ohrvik og Terje Hals – Nordmørslista 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse