Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Viggo Jordahl
Ytring
02 desember 2020 09:06
Del på Facebook
Viggo Jordahl. Foto: Privat
Viggo Jordahl. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

God arbeidslivspolitikk er og skal være viktig for de fleste av SVs politikkområder. SVs programkomité har nå lagt fram et nytt arbeidsprogram som skal behandles i partiets organer. Grønn Ny Deal mener vi tar innover seg både utvikling av framtidig arbeidsliv og samtidig holde fast ved arbeidstakernes opparbeidede rettigheter.

For SV vil fagbevegelsen være en viktig samarbeidspartner på alle områder som berører næringsutvikling, arbeidsliv, sysselsetting og ulikhet. Og ikke minst når omstillingshastigheten øker i takt med endringene i samfunnet. Fagbevegelsen er den største demokratiske bevegelsen i Norge som også er og må være en stor premissleverandør i alle samfunnsendringer. Derfor skal SV arbeide for å styrke sin kontaktflate internt i fagbevegelsen gjennom dialog og aktive tillitsvalgte. For å få en god og framtidsrettet arbeidslivspolitikk er det viktig for partiet å opprette egne kontaktpunkter til hele spekteret av arbeidstakerorganisasjoner.

Den norske modellen er under press, og SV vil gjennom sin politikk være med på å unngå uthuling av arbeidslivets spilleregler også under nødvendige omstillinger. Vårt mål er at alle skal ha tilgang til faste og lærende jobber, et organisert arbeidsliv med sterke og ansvarlige parter og en koordinert lønnsdannelse i alle sektorer.

I Møre og Romsdal har vi mange tradisjonelle arbeidsplasser som vi må ta vare på, samtidig med at nye framtidsrettet næringer må få plass. Fylkesplanen som Fylkestinget vedtok 12.10.2020 legger vekt både samarbeid, bærekraft, kompetanse, inkludering og verdiskaping. For at dette ikke bare skal være bare fyndord er det viktig for SV at dette også skaper god arbeidslivspolitikk.

SV ser nødvendighetene av grønn omstilling på mange områder også i arbeidslivet. Derfor må også fagforeningene være motorer i de endringer som kommer. Det er partene i arbeidslivet som vet hvor skoen trykker og et regulert og organisert arbeidsliv helt nødvendig i møte med store omveltninger.

Retten til fast jobb må styrkes. Et godt regulert og organisert arbeidsliv er helt nødvendig i møte med store omveltninger. Økt grad av innleie preger deler av arbeidslivet og bidrar til at arbeiderne får mindre makt. Derfor vil vi reversere endringene i arbeidsmiljøloven som Solberg-regjeringen har innført.

SV er helt klar på at gode og anstendige arbeids- og lønnsvilkår for alle arbeidstakere må sikres og det må stille krav til norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og farvann

Vi må øke organisasjonsgraden i arbeidslivet og støtte arbeidere som stiller krav til tariffavtale i alle virksomheter og ved offentlige anskaffelser.

Allmengjøring må brukes aktivt som verktøy mot sosial dumping, blant annet ved å snu bevisbyrden.

Et mer inkluderende arbeidsliv med plass til flere av de som i dag står utenfor. Mange av disse kan ikke arbeide på grunn av sykdom eller uførhet, mens andre har mulighet til å delta helt eller delvis i arbeidslivet. Det er en betydelig arbeidskraftreserve i befolkningen som av ulike årsaker dessverre står ganske langt fra arbeidsmarkedet.

SV ønsker også å sikre fortsatt representasjon av arbeidstakere på alle nivå i norsk arbeidsliv.

Møre og Romsdal SV ønsker innspill og påvirkning fra fagforeninger til partiets programutkast på arbeidslivsområde og en tetter kontakt med alle arbeidstakerorganisasjoner i fylke. Programutkastet finnes på våre nettsider.

Av: Viggo Jordahl, faglig politisk kontakt i Møre og Romsdal SV

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøBompengeperioden er 20 år + 5 år dersom lånet ikkje er betalt etter 20 år. Dei siste 5 åra med ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrBasert på KS2-analysen så er bompengeperioden avsluttet i 2050, og bompengeopplegget er robust.Fortsatt svarer Naturvernforbundet ikke på de spørsmålene jeg ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøMed forventa prisstigning og rentekostnader vil bompengebetalinga for Ørskogfjellet til Vik beløpe seg til 600 millionar, minst. Med ÅDT på ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet er ingen som har påstått at E136 Eksportveien skal gå via Vik. Det er ikke det samme som at ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje Sundsbø0-alternativer er: Forutsetning er at strekninga Vik til Molde blir bygd. Då blir strekninga Ørskogfjellet til Vik korta ned med ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDet hjalp lite at du nå har tilgang til PC. Du/Naturvernforbundet er fortsatt ute av stand til å svare.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse