fbpx
Annonse
Annonse
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er som et eventyr at det fortsatt finnes ansvarlige forkjempere til et prosjekt som har ny lang tunnel fra ca 300 meters høgde på Ørskogfjellet – ned mot en ny undersjøisk tunnel som fører vegen 350 meter under havoverflaten. Ingen har noe der å gjøre, og eventyret fortsetter derfor opp til friskluft helt øst på Otrøya. Samlet høydeforskjell er ca 1000 meter for de 3 bakkene, og lengden på tunnelene blir 2 mil til sammen.

Startpunktet på Ørskogfjellet har status både som E39 og E136. For Sunnmøre er sistnevnte desidert viktigst, og benevnes gjerne som «Eksportvegen». Nærmest sammenhengende tunnel fra Ørskogfjellet og ut til Otrøya behøves for å realisere Møreaksen, men er slett ikke nødvendig for å krysse Romsdalsfjorden. Kostnaden blir tosifret milliard kroner for 20 km tunnel, og man er kommet til Otrøya!

For E136 blir dette en omveg i forhold til vegen som allerede er der. Langt smartere at E39 slår følge med E136 til Tresfjordbrua som nå, og videre til Hjelvika. Utvidet bruk av felles veg sparer milliardbeløp.

Den lange og dype Tautratunnelen er utfordrende. Traseen ligger i et område med forkastninger og hyppige jordskjelv. Det bygges riktignok veger hvor man er kjent med potensielle farer – eksempelvis rasfare, men slikt skjer når alternative løsninger ikke finnes. Slik er det ikke i dette tilfellet, for alternativet finnes – Romsdalsaksen.

Det paradoksale er laber interesse for fair og grundig utredning av Romsdalsaksen i visse miljø med stor makt. Paradokset rommer en sannhet, men når en sannhet er uønsket er drahjelp fra de som ikke ønsker den fraværende. Utfordringen er derfor å bygge videre på den økte oppslutningen som også lokale politikere nå er del av.

Norges Lastebileier-Forbund er svært skeptisk til Møreaksen, og ramser opp argument innenfor økonomi (drivstoff/slitasje) HMS for egne ansatte, samt mer allmenne argument som miljø og trivsel - de har en lang liste. Forbundet er logisk sett en svært godt kvalifisert aktør som bør lyttes til.

Fastlandsforbindelse for Midsund og Aukra kan bygges uten både Tautratunnelen og tunnel fra Ørskogfjellet. Den interne delen over Kjerringsundet, samt forbindelse til fastlandet fra Otrøya eller Gossen er det som behøves.

Statens Vegvesen region Midt er blant de som nå ivrer for tunnelen fra Ørskogfjellet skal bygges. Gledelig vis ble punktet for felles E39 og E136 flyttet fra Digernes til Ørskogfjellet for et par år siden, men fornuften må videreføres til Hjelvika.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte