Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Ytring
04 januar 2021 14:59
Del på Facebook
Illustrasjonsbilde av Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
Illustrasjonsbilde av Oslo. Foto: Berit Roald / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En villet politikk. Det virker som om det haster med å gjennomføre det ene ødeleggenge tiltaket etter den andre, med det politiske mål for øyet, å få flest mulig til å flytte inn til de store byene. Innen en ny regjering forhåpentligvis overtar.  

Men hvorfor? Hva er det den blå regjeringen ønsker å oppnå ved å stenge ned så mye i distriktene? Flere av ‘reformene’ hevdes å være bestemt av EØS. Blant annet postdirektivet, politireformen, jernbaneutsettingen, fri flyt av arbeid og kapital. Så er det dette med økonomien, at ved å sentralisere eksempelvis skoler, tingretter og helseforetak og annet, ved å stenge ungdomsklubber som fungerer bra og tilbud til rusavhengige, kan det spares penger. Slike tiltak genererer utgifter som forskyves til andre budsjettposter, evt over på kommunene. Ofte kan det bli langt større kostnader. Regnestykker kan settes opp på så forskjellig vis.

68505375 2290890321227333 7552601411926622208 oInnleggsforfatter Bibbi Bøhn. Foto: Aure Senterparti

Det synes å være et mål å få flest mulig til å tro/forstå at alt er bedre i en by. Der finnes større utvalg i jobber, der er større variasjon i kulturtilbudene, der er kafeer og kjøpesentre. Alt dette skal visstnok gjøre at de som kommer til byene blir kreative og fornøyde. Så må boliger bygges, høye hus med flest mulig leiligheter. Infrastrukturen må oppgraderes. Jorder og skog, rekreasjonsområder og turterreng raseres, dyr og planter skvises bort i rekordfart.

Mitt spørsmål, på hvilket jeg ennå ikke har sett noe svar, er: Finnes det statistikk eller annen utredning som kan bevise at jo større og tettere befolket en by blir, dess lykkeligere blir de som bor der? Hva med terror og voldshendelser? Mindre av det? og tryggere miljøer for innbyggerne? Blir det færre fattige? Og har de fattige det bedre i en by? Kan hende det. Går antallet rusavhengige ned? Hva med utviklingen i psykiatriske tilfeller. Hva med ensomme unge og gamle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En bekjent stoppet meg en gang jeg var innom Oslo og spurte om det var deilig for meg å være på bytur. ‘Ble jeg ikke fylt av herlig energi her?’ Er det en ting jeg vet, er det at hver gang jeg er på besøk i Oslo, forsvinner det jeg har med meg av energi. Men vi er så forskjellige. Det er åpenbare fordeler ved å ha tilhold i en by. Det er åpenbare fordeler ved ikke å bo i en by også. Så hvorfor denne strupingen av distriktene? Dere politikere, ser dere ikke at dere ødelegger det som er med på å gjøre Norge til verdens beste land å bo i? Dere overkjører lokaldemokratiet, enser ikke signalene fra oss som bor der viktige verdier skapes, der veldig mange foretrekker å bo. Ikke rart at SP fosser frem!

Av: Bibbi Bøhn

Innlegget har tidligere vært publisert i Klassekampen og Adresseavisen.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 1 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 4 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte