fbpx
Annonse
Annonse
Fra venstre: Tor Garshol (Aure Høyre), Henning Torset (Aure Høyre), Ove Strømmen (Heim Høyre), Mari Holm Lønseth (Stortingsrep. Sør-Trøndelag Høyre), Kjersti Andersen (Smøla Høyre), Sigrid Hansen (Hitra Høyre), Dag Willmann (Hitra Høyre), Idar Slatlem (Kristiansund Høyre) og Kristin Strømskag (ordfører, Frøya Høyre)
Fra venstre: Tor Garshol (Aure Høyre), Henning Torset (Aure Høyre), Ove Strømmen (Heim Høyre), Mari Holm Lønseth (Stortingsrep. Sør-Trøndelag Høyre), Kjersti Andersen (Smøla Høyre), Sigrid Hansen (Hitra Høyre), Dag Willmann (Hitra Høyre), Idar Slatlem (Kristiansund Høyre) og Kristin Strømskag (ordfører, Frøya Høyre)
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Høyres politikk er å legge grunnlaget for at energiressursene fortsatt brukes til å skape verdier, arbeid og velferd i Norge. Målet er å sikre konkurransekraft til etablert industri og samtidig gjøre det enklere å etablere nye arbeidsplasser og ny virksomhet.

I tillegg er energipolitikken viktig for at vi skal nå klimamålene. Energimeldingen som regjeringen har lagt frem for 2021 viser hvordan fornybar energi og overføringsnettet legger grunnlaget for elektrifisering og utfasing av fossil energi.

Fremtidens verdiskapning

Vi vet at mesteparten av fremtidens verdiskapning vil finne sted langs kysten. Blant annet innen landbasert oppdrett og marine næringer. Derfor må også fremtidens infrastruktur komme på plass her. Kostnad og miljøbelastning vil være mindre ved å bygge en stor linje frem dit verdiskapningen skjer enn 10 mindre linjer.

Høyre lanserte allerede i 2019 ideen om å få ført fram en ny 420 KV høyspentlinje med utgangspunkt i Snildal i Orkland kommune via Tjeldbergodden og Kristiansund til Fræna transformatorstasjon i Hustadvika. Nye trafostasjoner etableres på Tjeldbergodden og Rensvik. Dette vil være den mest fremtidsrettede løsningen som best møter samfunnets behov for elektrifisering frem mot 2065. Med en ny transformatorstasjon på Tjeldbergodden kan man enkelt tilføre mer kraft til Smøla, Hitra og Frøya, samt sokkelen utenfor. Vi har bred støtte rundt at en 420 KV kraftlinje må prioriteres høyt.

Kystkrafta

Gjennom prosjektet «Kystkrafta» har ON Ocean Network SA gjennomført et arbeid for å kartlegge og analysere fremtidig kraftbehov i regionen. Regionen som er satt søkelys på er kystområdene langs Trondheimsleia. Dette er et område med svært stor og økende aktivitet innenfor flere havnæringer, og når disse næringene både er i vekst og samtidig skal elektrifiseres så medfører dette både behov for sterkere kraftnett og ikke minst at kraftnett er tilgjengelig der aktivitetene drives.

132KV versus 420KV

En løsning, som skissert av Statnett, hvor lokale nettselskap blir pålagt å ta utbyggingen av strømnettet med nye 132KV linjer vil føre til at nye næringsaktører kan bli møtt med krav om anleggsbidrag i 100 millionersklassen og nettleien kan få en betydelig økning for alle strømkunder i regionen. Dette bidrar til at våre kommuner blir mindre attraktive områder å etablere ny virksomhet. Det er her viktig å merke seg at dersom Statnett i stedet bygger en 420KV linje vil kostnaden ligge i Statnett sitt nett og ikke på lokale nettselskap sine kunder.

Toget går nå

Toget går nå, da Statnett skal lande sine beslutninger i august. Høyre sine lokallag langs Trondheimsleia er enige om at dette må prioriteres høyt. Vi trenger en ny kraftlinje på 420kV – slik kan vi omstille regionen, skape nye grønne arbeidsplasser og ny fornybar kraft. 

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Vidar Hölm 2 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Lars Svein Valderhaug 4 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKva har dette med mitt innlegg å gjere? Skal du kommentere det, så hald deg til tema! Men ein ting ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte