Det er for dyrt å forsvare natur og miljø. Derfor krever Rødt at Norge oppretter miljødomstol.
Saksomkostninger i millionklassen gjør det i dag nesten umulig å ta en sak for retten i miljøsaker i Norge. Rødt gir full støtte til organisasjonen «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» som mener at dette er et brudd på Århuskonvensjonen. Konvensjonen, som ble ratifisert av Norge i 2003 og er signert av 46 land, krever at konvensjonslandene skal sikre at allmennheten har en reell mulighet for å få prøvd miljøsaker i domstolene.
I fjor tapte miljøorganisasjonene «Greenpeace» og «Natur og Ungdom» mot staten da dommen i klimasøksmålet falt i Høyesterett. «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» har tapt i tre rettsrunder i deres søksmål mot Staten og Haram Kraft AS, og Motvind har tapt både saken om vindkraftutbygging på Vardafjell i Rogaland og utbyggingen på Øyfjellet i Nordland.
Det at disse organisasjonene har måttet samle inn flerfoldige millioner kroner for å få en rettslig prøving av disse sakene viser at det er skyhøy økonomisk risiko og terskelen for å gå til sak er nesten uoverkommelig. «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» så seg nødt til å droppe å anke saken sin til lagmannsretten av økonomiske årsaker, selv om de mente at vindkraftkonsesjonen er lovstridig. Dette viser at dagens system er en trussel mot rettssikkerheten til folk og natur.
Rødt mener at det i dag er for dyrt å få en rettslig prøving av forvaltningssaker som berører miljøet. Norge må lære av våre naboland, Sverige og Danmark, som har egen miljødomstol og miljøklagenemnd der det er nesten gratis å få prøvd en sak. Presset på norske naturressurser er økende, og vi kan fremover forvente oss mange konfliktfylte utbygginger. Det haster derfor å få etablert en slik miljødomstol også i Norge.
Stein Kristiansen, Stortingskandidat, Rødt Møre og Romsdal
Mimir Kristjánsson, Stortingskandidat, Rødt Rogaland
Geir Oldeide, Stortingskandidat, Rødt Sogn og Fjordane
Sofie Marhaug, Stortingskandidat, Rødt Hordaland
Geir Jørgensen, førstekandidat, Rødt Nordland