Annonse
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto fra Ulsteinvik Verft. Foto: Halvard Alvik / NTB
Illustrasjonsfoto fra Ulsteinvik Verft. Foto: Halvard Alvik / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I går slapp NRK Hordaland nyheten som har ligget litt og lusket i bakgrunnen. Vestland fylkeskommune nedprioriterer lokalt næringsliv og viktig industriutvikling for småpenger. Verftsindustrien i Norge har i mange år slitt i negativ retning, med redusert ordrepågang, der kommunale og nasjonale kontrakter blir sendt ut av landet.

Staten og fylkene bør se den store «helheten» og mer langsiktig i distriktsøkonomien. Det er essensielt for vår distriktsutvikling at vi benytter våre lokale leverandører i industrien. Vi har nå i en lengre periode slitt med økonomiske utfordringer i de tradisjonelle bransjer, som er hjørnesteinsbedriftene i distriktssamfunnene. Ringvirkningene og opprettholdelse av velferdstilbud i distriktene er total avhengig av lokal satsing.

Når Vestland fylkeskommune ikke ser helheten på regnestykke, hvor en differanse på 16 millioner kroner resulterer i at man sender kontrakten ut av landet. Det som er svært forunderlig med en fylkesordfører i fra det partiet som hevder de er mest distriktsvennlig kan stille seg bak slike avgjørelser og nedprioritere distrikts-Norge og næringsliv.

INP stiller seg svært undrende til den kommende mulige endringen i regjeringssammensetning, med AP og SP i førersetet. Bygging av en fremtidig norsk kunnskapsarbeidsplass blir ikke vektlagt, vi mister lokale opplæringsplasser og ikke minst økonomiske tilskudd til kommuners slunkne økonomi. De 16 millionene i forskjell, vil man potensielt kunne hente inn i alle ringvirkningene en lokal kontrakt vil tilføre den lokale økonomien.

Industri- og Næringspartiet (INP) kan ikke stå inne for denne korttenktheten våre folkevalgte praktiserer når de tar avgjørelser. Det er på tide at vi tar et kraftige oppgjør med denne ukulturen, hvor man ikke ser på helheten eller ringvirkningene de avspiser kommunene med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi skal prioritere å produsere våre skip i Norge, for å beholde verdiskapning, kunnskap og teknologi. Da kan vi ikke stå inne for at man bare ser på den enkle bunnlinjen. Vi må praktisere og vektlegge Konsekvenspolitikk på lengre sikt, ikke frarøve verdiskapningen i lokalsamfunnet.

INP utfordrer sittende fylkesting å gå aktivt inn med føringer som stiller større krav til dem som skal avgjøre disse kontraktene. Vi skal se helheten, og de positive ringvirkningene skal være en vektor man tar med i det totale regnestykket. Dette er en negativ trend vi ser og INP vil ta tak i denne utviklingen for å sikre et fremtidige bedre helhetsbilde. INP ser at det er de føringene igjennom EØS-avtalen og de forpliktelser dette medfører som resulterer i slike ukloke avgjørelser. Derfor vil INP si opp dagens EØS-avtale. Vi skal kunne klare å ta bedre valg enn dette.

Godt valg 13. september.

Av: Owe Ingemann Waltherzøe, leder, og Finn Arne Follestad, fylkesleder i INP.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte