Vedtaket og dokumentet det er skrevet på, bør snarlig fysisk gravlegges. Gjerne ved Kirkelandet kapell/ krematorium.
Både undertegnede og mange av byens innbyggere fikk kaffen i vrangstrupen da de åpnet TK på onsdag, og kunne lese at kommunens kunstkomite hadde bestemt seg for å plassere «Fontenegutten» ved Kirkelandet kapell / krematorium.
Det første jeg reagerte på, var TKs ingress hvor det står : «Plasseringsvedtak gir håp for å få folkegaven ut i sitt rette element igjen». Kirkelandet kapell/krematorium, er ikke fontenens rette element.
Den har aldri stått der og det er heller ikke en naturlig eller en god plassering av en folkegave. En folkegave bør fortrinnsvis plasseres der hvor majoriteten av byens borgere har mulighet til å besiktige den. Det gjør man ikke når man plasserer den ved Kirkelandet kapell/krematorium.
Fontenen i foajeen i det nye kulturhuset – er lite egnet
Jeg mener at dette ikke er noe god plassering. Som leseren vil se, er dette en utendørsfontene som er stor i omfang og spruter masse vann. En slik fontene egner seg ikke til å stå innendørs. Fritt estimert, basert på bildet, er omkretsen på fontenen ca 8 meter og en høyde med full sprut på ca 5 -7 meter. Det er vel heller lite sannsynlig at det er tatt høyde for at det skal plasseres en fontene i foajeen. Nå kan det tenkes at de som ønsker fontenen ønsker at den skal stå der uten å sprute, men da faller hele hensikten med en vannfontene bort.
Fontenen i Nerparken: Dette området var fontenens opprinnelige plassering. I ettertiden har man fått en fontene med Nisen, så da er det ikke sikkert at det er plass til 2 fontener der. Men en plassering her vil være ok om man finner plass til den.
Carolines Plass: Denne plassen har vært forsømt av kommunen i flere titalls år. Kanskje er det på tide at kommunen gjør heder og ære på Caroline Knudtzon – byens velgjører og enken etter konsul/ Klippfiskkonge Nicolay Knudtzon.
Hvorfor egner Carolines Plass seg til plassering av « Fontenegutten» ?
- Området har Infrastrukturen for vann og elektrisitet som gjør at kostnaden blir betydelig mindre enn hva den vil bli dersom den plasseres ved kapellet/ krematoriet
- Biblioteket har en arkitektur som vil passe godt sammen med fontenen. ( klassisk stil)
- Mange eldre bruker biblioteket, så det vil være fint om denne gruppen kan få et « rekreasjonsområde» etter besøket.
- Stedet vil også egne seg for barnehagebarn og skoleelever som skal til, eller har vært på biblioteket.
- Man reduserer faren for hærverk når den plasseres der folk ferdes - mer eller mindre hele døgnet.
Forslag til løsning:
Kan kommunen f eks engasjere noen av byens arkitekter, som f eks Nils Fiske. Han har i en årrekke hatt store oppdrag rundt om i Norge, blant annet Knudtzonlunden på Frei.
Noen ideer:
- Kan man « ramme» inn området med råkoppstein ?
- Plassere tidsriktige benker og bord som er funksjonelle og gode å sitte på.
- Plassere mindre busker og blomster
- Steinheller/stier til benkene.
- Belysning i «gammel stil».
Nå skal jeg være forsiktig med å « låse fast» en arkitekt til mine ideer. Hensikten min er at leseren kanskje i større grad vil forstå at Carolines Plass kan utnyttes til noe mer enn å plassere noen «stupetårn» der.
Jeg tror ellers det vil styrke kunstkomiteen dersom den får en jevnere fordeling av kjønn (i dag, 5 kvinner en mann). Flere av medlemmene, blant annet komiteens leder, har ingen tilknytning til byen. Jeg mener det vil være en fordel om man får inn medlemmer som i større grad har «byens DNA» i seg? Komiteens medlemmer bør kjenne byen godt. I tillegg bør man ha en god estetisk vurderingsevne.
Jeg mener at Kunstkomiteen har mislyktes med sitt oppdrag. Forslaget til komiteen bør skrinlegges og ansvaret bør overlates til kommunalteknikk og parkvesenet.
Av: Geir Gerhard Greger