Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiets (Sp) rolle i sykehuskampen i Møre og Romsdal er preget av at partiet står i en krevende spagat i forhold til hvor de faktisk står når dette blir gjenstand for forhandlinger om eventuell regjeringsmakt.

Sp lanserer begrepet «avdelingssykehus» til fordel for kampen for å forsvare lokalsykehusene rundt om.

Ingen har definert innholdet i begrepet «avdelingssykehus», slik at virkeligheten bak dette i realiteten blir en avsporing av den sykehuskampen, som står praktisk talt overalt i Norges land. Hva som blir igjen av begrepet «avdelingssykehus» etter eventuelle regjeringsforhandlinger er pent sagt, like mye verdt som 10 fugler på taket. Så kan vi ha i minne den kreativiteten som har vært utvist for å få oss til å sluke agnet om det fantastiske fellessykehus på Hjelset. Herunder kanskje det mest fantasifulle, som var «clustersykehus». Begrepet dukket opp i stridens hete for noen år tilbake, men avgikk ved døden etter hvert som det ble klart at det var snakk om et luftslott, som det ikke finnes penger til. For å lokke oss inn i dette har vi nå fått skisse på skisse om et distriktsmedisinsk senter(DMS), som et slags «Soria Moria» i Herman Døhlens vei. Tro det den som vil, vi har til fulle erfart verdien av vedtak og løfter fra Helseforetaket.

Hva Kjersti Toppe og Per Olav Lundteigen privat har av oppfatninger er ikke til hjelp I Møre og Romsdal. Sp i Møre og Romsdal har Jenny Klinge og Geir Lien, som har støttet et Fellessykehus på Hjelset som listetopper. Verken Toppe eller Lundteigen velges fra Møre og Romsdal, men Sp i Kristiansund har klamret seg til disse to i de siste valgkampene. Dette skal bidra til å tåkelegge situasjonen i Sp i Møre og Romsdal.

Det må også vises til hva Kjersti Toppe svarte på direkte spørsmål fra Rødts medlem Rune Kristiansen – sitat:

«Viser til mailen du sendte til Senterpartiet og fødetilbudet og Kristiansund sykehus. Jeg vil forsøke å svare deg. Senterpartiet vil at fødeavdelingen i Kristiansund ikke skal legges ned, heller ikke etter nytt sykehus er bygget i Molde( Hjelset). Vi menet at det også må sikres nødvendige akuttfunksjoner i Kristiansund for å vareta beredskap. Det  skal også være et godt tilbud av såkalte elektive tilbud ( planlagte behandlinger), for eksempel i poliklinikker og dagtilbud.»  

annonse

Dette er rent faktisk et godt stykke unna det å gi en konkret støtte til et lokalsykehus.

Rødt Møre og Romsdal konkluderer med at hverken Jenny Klinge eller Geir Lien vil være garantister for lokalsykehusene på Stortinget.

Vi må velge representanter som er krystallklare på å fjerne foretaksmodellen og forsvare lokalsykehusene.

Bryter Rødt sperregrensen og kommer inn med 8–12 representanter kan dette bli tungen på vektskålen for å presse en ny regjering til å måtte gå i knestående og støtte våre krav til helse, liv og sikkerhet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Olav Nygård · 1 år siden
  Sånn er det.  SP er ullent om vindkraft også, i likhet med de fleste andre partiene, så denne gang blir det Rødt. Målsettingen må være å få Rødt over sperregrensen.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Olav Nygård · 1 år siden
   @Olav Nygård Glemte Møreaksen i farten. Her er det også Rødt som har de beste prioriteringene med Møreaksen på bunn. Parti for Nordmøre dette.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Jakob Sylte · 1 år siden
  Stein Kristiansen. Jeg tror du med fordel hadde kunnet lest Sp sitt program før du laget dette innlegget. Noe mere tydelig kan det vel ikke skrives:
  Senterpartiet vil (ref. program):
  – Utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, og avvise endringer i sykehusstrukturen som innebærer sentralisering.

  Senterpartiet vil avvikle helseforetaksmodellen og ta sykehusene tilbake til folkevalgt styring og offentlig forvaltning. Vi vil videreføre statlig eierskap, men overføre dagens regionale ansvar til folkevalgte sykehusstyrer, valgt av og blant fylkestingets medlemmer.

  Sp vil altså etter det jeg kan lese avvise sentralisering og tilbakeføre direkte styringen av sykehusene til stat og fylke. Dette er et program for å høste stemmer til stortingsvalget, men kan ikke forstå at dette er noe SP vil få med seg Ap på hverken som selvstendig parti eller som Lo’s politiske ving. Helsefortaksloven eller loven mot privatisering av helsevesenet er bokstavelig talt verdt mere enn alle landets lokalsykehus.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Ketil Strand Andersen · 1 år siden
  Har ikke Stein og Rune Kristiansen og oppfattet hvilken side Sp er på? Der er ikke Sp som er fienden, men Høyre og i stor grad Ap. Sistnevnte i den grad at Støre ser ut til å støtte SNR og Helseforetaksmodellen. Det viktige er derfor at Sp blir så stort som mulig, for å kunne bestemme mest mulig av politikken, som et flertall sammen med Ap og evt andre. Støre vil sikkert bli statsminister, derfor kan det bli mulig for Sp å få helseministeren. Steinar Høgsve svarte i et innlegg nylig at det er ingen tvil om hva Sp står for. Dersom det ikke finnes noen definisjon på avdelingssykehus, så er jo det bra, for da kan vi bestemme selv hva det betyr. Det er åpenbart et sykehus, det vil si at det skal eies og drives av staten. I tillegg skal det ha føde og akutt, med nødvendige funksjoner. I tillegg kommer alt det som er tiltenkt SNR Krsund. Og Helseinnovasjon. Kan enda mer? Dersom man lurer, så kan man stille opp og spørre Vedum hva Sp vil gjøre når han besøker Krsund 31.juli. Hva Lien og Klinge mener har ingen betydning når spørsmålene skal avgjøres i Stortinget, da stemmer disse slik som Sp har bestemt. Det er flott at Rødt står på for sykehuset, takk for det, men det er sannsynligvis lenge til partiet får innflytelse. I tillegg er dette kanskje like greit, fordi Rødt er litt for sært uansett. Man kan ikke drive butikk basert på ønsketenkning. Men ikke snakk ned Sp! Det kan hende det blir slik at sykehuset vårt står og faller med at Sp gjør et godt valg.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Rune Kristiansen · 1 år siden
  Meget godt formulert Stein Kristiansen. 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte