Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunnriss og variabler over et velkjent tema.
«Clustersykehus, DMS, fødeavdeling med akuttfunksjoner,  avdelingssykehus. Det har vært et fantasifullt ordspill i tilknytning, hvor begrepene har endret seg etter hvert som striden har utviklet seg. Og, det må sies at det ikke er vanskelig for kreative sjeler å finne ord som i sitt reelle innhold faktisk kan undergrave vår kamp for et fullverdig lokalsykehus.

Mitt utgangspunkt ligger i følgende grunnriss, og den direkte årsaken til at jeg synes dette bør ligge fast er at det distanserer meget kraftig fra foretaksmodellen, og sier noe presist om hva som skal forvaltes på et lokalsykehus. Les:

«Legeforeningen har tidligere definert lokalsykehusfunksjonen. I rapporten Lokalsykehusenes fremtidige rolle slås det fast at det må stilles klare kvalitetskrav til akuttfunksjonen ved lokalsykehus, og at forslag om begrensede akuttfunksjoner på lokalsykehus ikke kan aksepteres (1). Dette synspunktet har Legeforeningen stått ved gjennom omstillingsprosessene som har skjedd i foretakssystemet de siste årene.

Lokalsykehuspasientene utgjør 60 – 75 % av pasientene i alle norske sykehus. Et lokalsykehus skal kunne ta seg av de vanligste sykdommer og skader og kunne stabilisere pasienter som må videresendes. Skal et lokalsykehus ha akuttfunksjon, må det som et minimum inneholde vaktkompetanse innen indremedisin, generell kirurgi og anestesi samt tilgang til klinisk-kjemiske og radiologiske tjenester. Det må tas geografiske og befolkningsmessige hensyn når man definerer hvor omfattende innholdet i akuttfunksjonen skal være ut over minstetilbudet. Akuttkjeden krever også tilgang på et kvalitetssikret fødetilbud. Lokalsykehus av en viss størrelse bør dessuten ha tilgang til radiolog for intervensjonsdiagnostikk. Lokalsykehus som har ortopedi av et betydelig volum, må ha ortopedisk akuttberedskap. Innen psykiatrien må DPS-ene (distriktspsykiatriske sentra) ivareta lokalsykehusfunksjonen, med godt kvalifisert personell og døgnmottak.»

Gjennom helseforetakene og den rådende tenkning i New Public Management(NPM), er det antallet sykehus og deres innhold som blir direkte angrepet av den grunn at våre sykehus ikke er bærekraftige i et lengre perspektiv. Økonomien skal styre, og pasienter skal være biomasse og ordrereserve for byråkrater væpnet med regneark.

På dette viset blir juvelene i vårt helsevesen ettertrykkelig satt til side. Helse, liv og sikkerhet i et samfunnsmessig perspektiv erstattes av økonomisk tenkning. Som en digresjon, dette synes å podes inn i byråkrater og politikere også på andre områder i vår velferd. Konsekvensen er at solidariteten i vårt samfunn rives i stykker.

Nettopp derfor er det viktig å ha det klart for seg hva det innebærer når vi omtaler lokalsykehusene. År med innbitt kamp har vist oss hvor langt det går an å tøye strikken og vist oss utallige varianter av tåkeprat, og for den saks skyld utallige tåkefyrster.

Som en motvekt mot dette går Rødt for 4 fullverdige lokalsykehus i Møre og Romsdal, Kristiansund, Molde, Volda og Ålesund.

Det er helse, liv og sikkerhet som er de avgjørende spørsmål!

Av: Stein Kristiansen, leder Rødt Kristiansund, 1.kandidat til Stortingsvalget

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse