Annonse
Annonse
Gro Santi Johnsen, MDG Kristiansund
Ytring
07 september 2021 23:02
Del på Facebook
Foto: Frank May / NTB
Foto: Frank May / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Mandag 06. september hadde Pensjonistforbundet invitert flere partier for debatt om eldrepolitikk. Det ble en god debatt, som belyste flere sider med de eldres hverdag. Her er en liten oppsummering og informasjon om MDGs eldrepolitikk.

En god alderdom starter tidlig. Og må sees i sammenheng med flere områder i politikken. God allmennutdannelse er bra (forskning viser at jo høyere utdannelse, jo lengre lever du). Du bør gjennom hele livet sørge for god helse, trene og ha godt kosthold. For å legge til rette for sunne matvaner vil MDG ha momsfritak på frukt og grønt. Vi vil ha grønne lunger i byene og tilrettelegging for bruk av turområder.

Tenner og munn er en del av kroppen, selv om det i helsetjenesten i dag er et kunstig skille mellom disse. En god tanngard og friskt tannkjøtt er kjempeviktig for god ernæring, unngå sykdom og for god livskvalitet. Mange eldre (og studenter) går ikke til tannlegen, fordi det er for dyrt. Man kan få refusjon i enkelte tilfeller, men mange faller utenfor refusjonsordningene. MDG vil gjøre tannhelsetjenesten gratis for flere grupper og på sikt innlemme den i den vanlige helsetjenesten og dermed gjøre det gratis.

Eldre personer med lang livserfaring er en ressurs. Tenk så mye erfaring og kunnskap som kan overføres til neste generasjon, hvis vi er sammen. Derfor vil vi stimulere til bygging av generasjonsbygninger. Her vil vi ha større boliger med fellesareal og grøntarealer.

Digitalisering i hverdagen var et punkt som ble nevnt i debatten, men som vi dessverre ikke fikk tid til å utdype. Det er ikke rart man føler seg akterutseilt i den digitale verdenen. Det er stadig nye portaler, programmer og plattformer. Til og vi som har vært med på den digitale tidsalderen fra starten av, kan føle oss maktesløse i møte med stadig nye plattformer. Her vil MDG hjelpe. De som vil ringe eller møte et ansikt i en skranke, skal få det. Samtidig ser vi at digitalisering av tjenester og ytelser sparer mye tid og derfor gir nettopp tid til de som ikke vil eller har muligheter for å benytte de digitale tjenestene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ingen er garantert en alderdom med god livskvalitet. Da må man få den hjelpen man trenger. MDG vil bevare gode lokalsykehus, som er tilpasset den medisinske utviklingen og det lokale behovet. Kortreist helse og beslutninger. Så helseforetakene skal vekk. Vi vil øke bemanningen, la helsearbeideren jobbe med det de er flinkest til, redusere papir og skjemaveldet. Vi vil gjøre det mulig med helseutdanning i distriktene, øke lønningene, sikre mer heltidsstillinger og gjøre det mer attraktivt å jobbe innen helse.

Etter et langt liv skal man ha det godt i alderdommen. Også dagens ungdommer skal ha det godt i alderdommen. Da må vi tenke langsiktig. Styrke pensjonistenes økonomiske kår med tanke på de siste årenes utvikling i økende ulikhet og svakere lønnsutvikling. Endringene i pensjonspolitikken må skje med et samarbeid med partene i arbeidslivet og grundig utredet i et generasjonsperspektiv.

Like viktig er å skape gode, grønne arbeidsplasser og ta klima og miljøutfordringene på alvor. På denne måten kan vi alle ha det bra i livets høst, uansett når den måtte være. Godt valg

Av: Gro Santi Johnsen, MDG Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte