Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Gro Santi Johnsen, MDG Kristiansund
Ytring
07 september 2021 23:02
Del på Facebook
Foto: Frank May / NTB
Foto: Frank May / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 06. september hadde Pensjonistforbundet invitert flere partier for debatt om eldrepolitikk. Det ble en god debatt, som belyste flere sider med de eldres hverdag. Her er en liten oppsummering og informasjon om MDGs eldrepolitikk.

En god alderdom starter tidlig. Og må sees i sammenheng med flere områder i politikken. God allmennutdannelse er bra (forskning viser at jo høyere utdannelse, jo lengre lever du). Du bør gjennom hele livet sørge for god helse, trene og ha godt kosthold. For å legge til rette for sunne matvaner vil MDG ha momsfritak på frukt og grønt. Vi vil ha grønne lunger i byene og tilrettelegging for bruk av turområder.

Tenner og munn er en del av kroppen, selv om det i helsetjenesten i dag er et kunstig skille mellom disse. En god tanngard og friskt tannkjøtt er kjempeviktig for god ernæring, unngå sykdom og for god livskvalitet. Mange eldre (og studenter) går ikke til tannlegen, fordi det er for dyrt. Man kan få refusjon i enkelte tilfeller, men mange faller utenfor refusjonsordningene. MDG vil gjøre tannhelsetjenesten gratis for flere grupper og på sikt innlemme den i den vanlige helsetjenesten og dermed gjøre det gratis.

Eldre personer med lang livserfaring er en ressurs. Tenk så mye erfaring og kunnskap som kan overføres til neste generasjon, hvis vi er sammen. Derfor vil vi stimulere til bygging av generasjonsbygninger. Her vil vi ha større boliger med fellesareal og grøntarealer.

Digitalisering i hverdagen var et punkt som ble nevnt i debatten, men som vi dessverre ikke fikk tid til å utdype. Det er ikke rart man føler seg akterutseilt i den digitale verdenen. Det er stadig nye portaler, programmer og plattformer. Til og vi som har vært med på den digitale tidsalderen fra starten av, kan føle oss maktesløse i møte med stadig nye plattformer. Her vil MDG hjelpe. De som vil ringe eller møte et ansikt i en skranke, skal få det. Samtidig ser vi at digitalisering av tjenester og ytelser sparer mye tid og derfor gir nettopp tid til de som ikke vil eller har muligheter for å benytte de digitale tjenestene.

Men ingen er garantert en alderdom med god livskvalitet. Da må man få den hjelpen man trenger. MDG vil bevare gode lokalsykehus, som er tilpasset den medisinske utviklingen og det lokale behovet. Kortreist helse og beslutninger. Så helseforetakene skal vekk. Vi vil øke bemanningen, la helsearbeideren jobbe med det de er flinkest til, redusere papir og skjemaveldet. Vi vil gjøre det mulig med helseutdanning i distriktene, øke lønningene, sikre mer heltidsstillinger og gjøre det mer attraktivt å jobbe innen helse.

Etter et langt liv skal man ha det godt i alderdommen. Også dagens ungdommer skal ha det godt i alderdommen. Da må vi tenke langsiktig. Styrke pensjonistenes økonomiske kår med tanke på de siste årenes utvikling i økende ulikhet og svakere lønnsutvikling. Endringene i pensjonspolitikken må skje med et samarbeid med partene i arbeidslivet og grundig utredet i et generasjonsperspektiv.

Like viktig er å skape gode, grønne arbeidsplasser og ta klima og miljøutfordringene på alvor. På denne måten kan vi alle ha det bra i livets høst, uansett når den måtte være. Godt valg

Av: Gro Santi Johnsen, MDG Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse