Annonse
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
23 september 2021 10:52
Her ser vi forbi to ferjesamband, først fra Sommerro i Kristiansund over Talgsjøen til ytre deler av Tustna, Aure, deretter over Edøyfjorden hvor ferga er på vei til Edøya, Smøla fra Sandvika, Aure. Bak der igjen ser vi Hitra, som er fire timer unna med bil. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Her ser vi forbi to ferjesamband, først fra Sommerro i Kristiansund over Talgsjøen til ytre deler av Tustna, Aure, deretter over Edøyfjorden hvor ferga er på vei til Edøya, Smøla fra Sandvika, Aure. Bak der igjen ser vi Hitra, som er fire timer unna med bil. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Stig Anders Ohrvik har et interessant innlegg om Havriket på KSU.NO 21. september. Viktig er det å merke seg, som Ohrvik sier, at Nordlandsforskning trolig ikke har fått med seg selve årsaken til at utredningen ble bestilt, at forskerne «ikke kjente godt nok til historien med interne kamper i Møre og Romsdal». Derfor er forskernes anbefaling om av vi må satse mer på å redusere betydningen av grensene for optimistisk.

Det er jo nettopp dette som er problemet. For å lykkes med utvikling av industri basert på havrommet på bred front, må det satses på bedre samferdsel mellom kommunene i Havriket, samarbeid om forskning og etablering av ny industri, spesielt i samarbeid med eksisterende aktører.

Bedre samferdsel

Innen samferdsel er det i dag en stor ulempe at det tar fire timer å kjøre fra Kristiansund til Hitra, selv om man kan se Hitra fra Varden. Samarbeid mellom bedrifter i Havriket (Frøya, Hitra, Smøla, Aure, Heim, Averøy, Kristiansund) vil blomstre med bedre samferdselsmuligheter. Med en allerede godt utbygd servicenæring for oljevirksomheten, har Kristiansund alle forutsetninger for å styrke sin rolle her.

Transport av laks er en viktig faktor. Med bedre veier, broer og tuneller kan dette oppnås. Alt ligger til rette for å øke lengden på Kvernberget flyplass for å kunne ta store lastefly. Merkelig at Avinor ikke allerede har gjort dette. Da kan det etableres en lakserute til andre land og verdensdeler. Det vil også være en stor fordel å koordinere avgangene til hurtigbåten slik at næringsdrivende fra øyene kan rekke morgenflyet fra KSU til Oslo og tilbake om ettermiddagen. Dette vil kunne gi en betydelig økning av flytrafikken. Med bedre samferdsel vil også sykehuset i Kristiansund kunne benyttes av kommunene i dette Havriket. Da vil det være naturlig å organisere det som en del av St.Olavs HF, og vi slipper den stadige kampen mot de andre sykehusene i HMR.

Forskning og utvikling

Forskning og utvikling vil være en viktig innfallsport til mer industri og arbeidsplasser. Med Campus Kristiansund under oppbygging vil fagområdene lett kunne knyttes opp mot næringer i havrommet, som Ohrvik nevner. Vi trenger ikke bygge store laboratorier, vi har dem rett utenfor svabergene våre. Ledige arealer både på Fiskeribasen, Vestbase, Averøy og eventuelt Bolgneset kan komme til nytte.

Ettersom NTNU ligger bare et par steinkast unna, dvs. noen få timer med hurtigbåten, burde masterplanen lages i samarbeid med universitetet. Rektor Gunnar Bovim, tidligere direktør i Helse Midt-Norge RHF, var negativt til et slikt samarbeid, ifølge ordfører Neergaard. Kanskje denne pipen får en annen lyd dersom vår neste kunnskapsminister synes at ideene er verdt å satse noen penger på?

Her kan lokale politikere ta initiativet. Med en sørligere fylkesgrense vil alt dette være lettere å realisere.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy 
Terje G. Finnøy 9 timer siden Sunnmøre på rett vei
At omveien og tunneltraseen MA nå tydelig fremstår som ett stykkevis og delt prosjekt, er på lik linje med det ...
Ketil Strand Andersen 12 timer siden Une Bastholm nominerer David Attenborough til fredsprisen
Den problemstillingen Bastholm ikke fatter er at våre naturressurser er begrensede. Vi har f.eks. en gitt mengde rent vann fra ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Sunnmøre på rett vei
Så var det dette med fakta da. Her fra ordfører Neergaard i Kristiansund: https://www.tk.no/ordforer-og-ap-leder-ja-til-more-og-romsdal/o/5-51-1088532«Investering vei siste 10 år (Rassikringsprosjekt ikke ...
Jan Ove Skutvik 15 timer siden Sunnmøre på rett vei
Fonuft pleier ikke alltid å seire, men la oss iallefall håpe at dette er initiativet som får vektskåla til å ...
Kuststamveg med trasse inni landet, hva er da vitsen, bra at det enda finnes sko å få kjøpt med borelås, ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte